2.5 TDI - opinie o silniku Audi

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Re: 2.5 TDI - opinie o silniku Audi

Post» 09 Mar 2011, 11:43

Większe koła, jazda z górki, dodatkowy wiatr. Żebym jeździł jednym czy dwoma Focusami może bym uwierzył ale ja 3 zrobiłem kilkaset tysięcy a krótkie odcinki po kilkaset kilometrów jeździłem jeszcze kilkaoma. Zreszta w firmie jest kilkanaście Focusów i wszystkie osiagaja max podobne prędkości. Zresztą i tak GPS pokazywał że auto zawwyża prędkość o około 10 km przy tak dużych prędkościach.
fiko7
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

Post» 09 Mar 2011, 11:48

to prawda ale nawet jak mial na budziku 220 to na gps 210
jak napisalem wczesniej osobicie jechalm nim 185-190 dosc zapakowanym na prostych wiec moim zdaniem te predkosci sa mozliwe jak najbardziej dodatkowo zobacz ze na tym filmiku z youtube ten focus jedzie po wmiare rownej drodze (bez gorek)

tutaj masz kolejny filmik z focusem I w roli glownej

Ostatnio edytowany przez Nanek, 09 Mar 2011, 17:11, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Nanek
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6

Post» 09 Mar 2011, 12:08

Tu masz stronke o Focusach. Użytkownicy piszą o prędkości max takiej jak u mnie.
http://www.motoforum.pl/Opinie/Ford/focus/focus.php3
fiko7
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

Post» 09 Mar 2011, 12:16

za duzo tam tekstu :)

ojciec ma hb 5d jesli macie kombiaki to moze dlatego innego wytlumaczenia nie widze

tutaj kolejny filmik focus I 1.6 benz na 4 biegu dobija do 200

Ostatnio edytowany przez Nanek, 09 Mar 2011, 17:11, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Nanek
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6

Post» 09 Mar 2011, 15:52

GPS zaniża prętkość
pawlo
pawlo0508
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Błaszki

audi a4 v6 2.5TDI quattro 180KM trzesie mi samochodem podcz

Post» 31 Mar 2011, 23:59

mistrz27 napisał(a):Panowie wiele słyszałem o tych silnikach montowanych m.in. w Audi A4. Wiem, że te 150KM były tragiczne. Strasznie awaryjne. Kiedyś słyszałem, że trochę je zmodernizowano i te 180KM są całkiem inne. Konkretnie interesuje mnie Audi A4 2.5 TDI 180KM Quattro. Proszę o opinię jakie jest spalanie w tym aucie, jaka dynamika i właściwosci jezdne (dla mnie bardzo ważne, lubię auta raczej sztywno zestrojone i dobrze trzymajace się drogi). Jeszcze jedno, czy takie auto może być alternatywą dla aut marki BMW słynących ze świetnych, sportowych właściwości jezdnych?
bober6
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Torun

Post» 28 Wrz 2011, 02:52

Witam. Specjalnie założyłem tu konto aby się wypowiedzieć i sprostować pewne bzdury które tu przeczytałem... Nie jest tak jak tu ktoś stwierdził że quattro się włącza w zależności od potrzeby... Bzdura!!!!!! Quattro jej systemem przeniesienia napędu na cztery koła opatentowanym i zastrzeżonym przez audi! quattro w odróżnieniu od napędu 4x4 polega na ciągłym przekazywaniu napędu na 4 koła, jest to sztywne zapięcie które działa przez cały czas bez względy czy jedziemy 15km/h czy 200km/h, czy po suchym asfalcie latem czy po śniegu zimą... Wszystkie modele audi od modelu a4 wzwyż posiadają opcję napędu quattro, wyjątkiem jest audi a3 które pomimo oznaczenia quattro ma rzeczywiści napęd na cztery koła który nie zawsze jest zapięty, włącza się on samoistnie np w przypadku utraty przyczepności i jest to o wiele gorsze rozwiązanie niż prawdziwe quattro ale o tym długo by pisać... Co do silników 2.5 tdi: wersja 150 konna to kibel i nie ma co się chwalić że ktoś fordem 130ps objechał takiego gdyż te wersje tracą bardzo dużo koni i często jest tak że 110ps 1 9 objedzie 2 5 tdi 150ps już pomija fakt ze automat zmniejsza osiągi silnika w porównaniu do manuala który lepiej da się wykorzystać moc, pomijam nowe skrzynie s tronic. Co do wersji 180konnej to zastały w niej pewne wady typu wycierające się walki wyeliminowane natomiast również się zastanawiam jak z reszta i szukam obiektywnych wypowiedzi najlepiej od posiadaczy tej wersji... Co do pytania odnośnie co da lepszą frajdę bmw czy audi to jest to głupie porównanie gdyż są to auta o dwóch różnych charakterystykach chociażby ze względu na przeniesienie napędu. Ja jestem miłośnikiem audi bo mi akurat napęd na tył nie odpowiada acz kolwiek uważam że oba auta są dobre a w kwestii które lepsze i czy któreś dorówna drugiemu na to pytanie trzeba sobie samemu odpowiedzieć bo to zależy od tego co komu pasuje i czego oczekuje od auta...
Pozdrawiam
PS nie naśmiewajcie się z klekotów bo to niezbyt kulturalne, ja osobiście mogę również naśmiewać się z benzyn i ich osiągów i to tych nawet już sporych benzyn które z łatwością objeżdżam i to przy jakim spalaniu tak... 1.9 tdi 185KM 360 NM przy poziomi spalania od 6l trasa do 10 przy butowaniu niezłym... Więc troszkę szacunku każdy ma to co lubi..
sahipp
Nowicjusz
Nowicjusz

Auto: a4 b5 1.9 tdi

Post» 15 Paź 2011, 10:54

bardzo duże spalanie i naprawde nie duża moc jak na ten silnik ..
kredek2222
Nowicjusz
Nowicjusz

Auto: BMW M6 507km

Post» 23 Paź 2011, 22:41

witam,posiadam taki samochód o mocy 180km padają tam pompy wtryskowe(koszt2500zł reg.)KPL rozrząd kosztuje 1200zł,zawieszenie kpl 1600zł super się tym autkiem jeździ.Spala od 8l. do 11l.Mam quatro i z tym też kłopotu niema.ludzie się nie znają lub słuchają garażowych mecherów. jeżeli się wymienia olej wtedy co powinno to niema żadnego kłopotu z wałkami tak jak to wszyscy myślą i pompa olejowa też wtedy nie cierpi.ten motor ma chodzić na 5W30.Ludzie leją 10W a nawet 15W i myślą że przy dużym przebiegu to coś daje.I to wszyscy nazywają wadą bo cierpi na tym pompa olejowa która daje za małe ciśnienie i nie smaruje wałków
mlody21kra
Nowicjusz
Nowicjusz

Auto: audi a4 2,5tdi 180 km

Post» 20 Lis 2011, 16:43

Witam.
Panowie na starcie dziękuję za dzielenie się doświadzeniami, wiedzą. Napawde pomocne...
Chce kupić Allroad 2.7T z 2003r Szukam, czytam, analizuje i ten silnik wydaje się być najrozsądniejszyą opcją. Zagazuje go, ale mam nadzieje, że nie odbbije się to na jakości i sprawności :roll:

Załączam test kilu popularnych aut w tym allrada. Może komuś rozjaśni umysł, rozwieje wątpliwości i pozwoli się przekonać do napędu quatro

Pozdrawiam
ps; drodzy forumowicze porady z seri "słyszałem", "podobno" zachowajcie dla siebie. Nie brakuje tutaj ludzi którzy znają się na rzeczy. :)
Dariusz85
Nowicjusz
Nowicjusz

Poprzednia

Jakie auto kupić?