Witam. Specjalnie założyłem tu konto aby się wypowiedzieć i sprostować pewne bzdury które tu przeczytałem... Nie jest tak jak tu ktoś stwierdził że quattro się włącza w zależności od potrzeby... Bzdura!!!!!! Quattro jej systemem przeniesienia napędu na cztery koła opatentowanym i zastrzeżonym przez audi! quattro w odróżnieniu od napędu
4x4 polega na ciągłym przekazywaniu napędu na 4 koła, jest to sztywne zapięcie które działa przez cały czas bez względy czy jedziemy 15km/h czy 200km/h, czy po suchym asfalcie latem czy po śniegu zimą... Wszystkie modele audi od modelu a4 wzwyż posiadają opcję napędu quattro, wyjątkiem jest audi a3 które pomimo oznaczenia quattro ma rzeczywiści napęd na cztery koła który nie zawsze jest zapięty, włącza się on samoistnie np w przypadku utraty przyczepności i jest to o wiele gorsze rozwiązanie niż prawdziwe quattro ale o tym długo by pisać... Co do silników 2.5 tdi: wersja 150 konna to kibel i nie ma co się chwalić że ktoś fordem 130ps objechał takiego gdyż te wersje tracą bardzo dużo koni i często jest tak że 110ps 1 9 objedzie 2 5 tdi 150ps już pomija fakt ze automat zmniejsza osiągi silnika w porównaniu do manuala który lepiej da się wykorzystać moc, pomijam nowe skrzynie s tronic. Co do wersji 180konnej to zastały w niej pewne wady typu wycierające się walki wyeliminowane natomiast również się zastanawiam jak z reszta i szukam obiektywnych wypowiedzi najlepiej od posiadaczy tej wersji... Co do pytania odnośnie co da lepszą frajdę bmw czy audi to jest to głupie porównanie gdyż są to auta o dwóch różnych charakterystykach chociażby ze względu na przeniesienie napędu. Ja jestem miłośnikiem audi bo mi akurat napęd na tył nie odpowiada acz kolwiek uważam że oba auta są dobre a w kwestii które lepsze i czy któreś dorówna drugiemu na to pytanie trzeba sobie samemu odpowiedzieć bo to zależy od tego co komu pasuje i czego oczekuje od auta...
Pozdrawiam
PS nie naśmiewajcie się z klekotów bo to niezbyt kulturalne, ja osobiście mogę również naśmiewać się z benzyn i ich osiągów i to tych nawet już sporych benzyn które z łatwością objeżdżam i to przy jakim spalaniu tak... 1.9 tdi 185KM 360 NM przy poziomi spalania od 6l trasa do 10 przy butowaniu niezłym... Więc troszkę szacunku każdy ma to co lubi..