Re: Alfa 156 - Ogólnie :)
» 28 Lut 2011, 18:31
To ja pochwalę benzynę;D Od ponad pięciu lat jestem posiadaczem 156 2.5 V6 i nigdy się go nie pozbędę. Awaryjność? W kwestii silnikowej jedyne co mi nawaliło to termostat! Napęd - zero awarii, jedynie zawieszenie, no cóż musiałem wymienić całkowicie, ale to takie równanie, na które trzeba się zgodzić = alfa+polskie drogi. Na pierwszy samochód zdecydowanie nie polecam (pytanie czy to pierwszy samochód własny, czy pierwszy w ogóle?) bo jeśli zamierzasz się uczyć jeździć na alfie to zapomnij o tym. Jest to auto dla ludzi, którzy umieją jeździć i mają pasję do tej marki. Moje autko ma 13 lat i jest to moja druga alfa. Wcześniej 164 2.5 TD. O TS nie będę się wypowiadał bo nie miałem styczności, natomiast jeśli chodzi o spalanie to nie wierzcie w dane 10-12 l i tym podobne. To jest samochód, w którym chcesz poczuć siłę i moc, warkot w przyśpieszeniu i pomruk na postoju. Ktoś, w miarę oszczędny może uzyska 15l/100km. Mi jakoś zawsze wychodzi w okolicy 18-20l. ale kupując to auto się z tym liczyłem i nadal się na to zgadzam. Obecnie traktuje go jako drugie auto i na co dzień jeżdżę LR
Dodam też, bo ktoś tu nawiązuje do passatów ;D, miałem passata służbowego nówkę TDI i wsiadając do Alfy nie było porównania pod względem silnikowym, ale głównie pod względem komfortu i samopoczucia w prowadzeniu.
olo