Alfa 156 - Ogólnie :)

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Alfa 156 - Ogólnie :)

Post» 10 Lut 2009, 21:49

Witam,
jest mi ktoś wstanie udzielić informacji na temat Alfy 156, spalanie, osiągi, a przede wszystkim awaryjność, ogólnie - koszty utrzymania. Jaka wersje najlepiej wybrać ?
Nie masz absolutnie, szokująco, głowęzawracająco i szczękoopadająco olśniewającego auta?
Elden
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

Re: Alfa 156 - Ogólnie :)

Post» 10 Lut 2009, 21:57

Witam.
Alfy mają opinię dość awaryjnych samochodów.
Z własnego doświadczenia mogę polecić motory 1.9 JTD, i 2.4 JTD .
Nie są tak awaryjne jak reszta. A dynamikę mają przyzwoitą.
Niezłą renomę ma też silnik 2.5 V6 tylko kłopotem może okazać się spalanie.
Zawieszenie jest dość kruche ale to przez nasze cudowne polskie drogi.
Serwis nie jest tani, ale dokładnie nie potrafię powiedzieć ile bo sam robiłem większość rzeczy to raz a dwa miałem bardzo krótko Alfę na czas nieobecności kolegi w Polsce.
Alfa pod moją opieką miała motor 2.4 JTD 175 koni i była bardzo sympatyczna ( Dynamiczna i porównując moc/spalanie ):)
Tak że generalnie omijaj wszystkie te TwinSparki czy jak im tam a nie powinno być większych problemów.
stasiowski121

Post» 10 Lut 2009, 22:05

No a co w takim razie podobnego ? Jeżeli nie Alfa ? Byle nie BMW - to do panów którzy chodząc, szelestem, wywołują tsunami :)
Nie masz absolutnie, szokująco, głowęzawracająco i szczękoopadająco olśniewającego auta?
Elden
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

Post» 10 Lut 2009, 22:07

Może Audi???
Lub VW albo Mercedes klasa E lub C.
stasiowski121

Post» 11 Lut 2009, 19:38

Chcesz zaczac przestawac zachwycac sie Alfa 156?To sobie ją kup!!!Dokad tego nie uczynisz to bedziesz sie nia zachwycal!!!
PhantomASA1
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Z prawdy :)

Post» 11 Lut 2009, 20:11

Kupiłem.. nie żałuję ani trochę tej decyzji. Cena części wiadomo większa niż do poloneza ale to inna klasa samochodu w końcu więc ludzie nie oczekujcie że części do Alfy będą w cenie części do CC.

Spalanie - minimalne (w końcu silnik 2,4 JTDm)
Osiągi - bardzo dobre (up)
Awaryjność - taka sama jak innych aut od 2004 r. w górę, to już nie era mercedesów z milionowymi przebiegami :). Mimo wszystko do tej pory tylko normalne rzeczy jak: rozrząd, olej, płyny, filtry, klocki i tarcze, amortyzatory dwa przednie idą do wymiany w tym miesiącu (325 zł szt. twardsze i lepsze niż seria - Bilstein B6).
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
Awatar użytkownika
qki007
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

Post» 11 Lut 2009, 21:33

Alfe mozna albo kochac albo nienawidzic.Ty nalezysz akurat do waskiego grona osob godnych zlapania za stery tego pieknego samochodu a dlaczego???Bo masz kasiare napewno to pierwsza rzecz,zeby jezdzic Alfa jakakolwiek to trzeba kase miec!!!Trzeba miec jeszcze jedna ceche ,nie zalowac pieniedzy na serwisowanie!!!Tobie nie drzy reka gdy trzeba troche wydac,mylę sie???Ty wybrales silnik taki,że nie mam pytań!!!Ciebie tez po prostu wali tez to,że przedni wahacz kosztuje kilka tysiakow,ok dwoch??? :shock: A zawieszenie nie nalezy do trwalych.Jezdzilem do Wloch ,tam Alfami jezdzili tylko bambry!!! Masz kase,kochasz swoja Alfe ???Ten samochod jest tylko dla takich jak Ty!!!Pozdrawiam!!!
PhantomASA1
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 11 Lut 2009, 22:25

Za Alfę z końcówki roku 2004 r. dałem 25k zł + 4,5k opłaty -> czy to jest dużo w porównaniu do tej klasy aut, z tym wyposażeniem (pełnym) i silnikiem??

Co do serwisowania to masz rację nie żałuję, leję najlepszy olej (200 zł z wymianą), do rozrządu dałem najlepsze części (600 zł z wymianą), amorki to tak jak mówię będą po 350 zł za szt. ale seryjne bez "udziwniania" są tańsze..

Jeśli chodzi o przedni wahacz który podałeś to niestety za bardzo się nie znam na mechanice ale wbijając w allegro wyskakuje mi to:
http://allegro.pl/search.php?sg=0&strin ... achacz+156
Pomijając rocznik i markę danych części oscylują w granicach 350 zł dół, 200 zł góra.. Więc gdzie te 2000 zł?

Chyba że chodziło Ci o remont całego zawieszenia, tu się zgodzę, jest drogie ale to wielo-wahaczowy system więc coś za coś - trakcja i trzymanie w zakrętach kosztem delikatności i ceny części. Jednak moja ma 130k km i do tej pory wszystko z zawieszeniem jest ok oprócz jednego amora - a trzeba wymienić przez to dwa, no niestety..

Wybrałem silnik 2,4 JTDm ponieważ z tego co słyszałem jest to bezawaryjna jednostka i najlepsza na rynku jeśli chodzi o diesle. Po drugie osiągi (8,3 sek do 100 km/h), po trzecie spalanie (4l/100km przy oszczędnej jeździe do 10l/100km przy pałowaniu). Więc jeśli chodziło Ci że dałem więcej za 156 ze względu na silnik (bo mogłem przecież wziąć np. 1,8 benzynę) to masz rację, troszkę tysiaczków więcej poszło.. ale to na pewno zwróci się w eksploatacji.

Na zakończenie dodam że nie zaliczam się do ludzi co szastają kasą na prawo i lewo, póki co stać mnie na Alfę i na prawdę nie narzekam bo "robię" w niej tylko to co w innych samochodach rzekomo bezawaryjnych japońcach czy niemcach.

Swoją Alfę kocham - zgadzam się z Tobą, i oby mnie nie zawiodła..

Kolego, spokojniej.. rozważmy i inne kwestie tylko nie krzycz.. pisz co jeszcze myślisz.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
Awatar użytkownika
qki007
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 11 Lut 2009, 22:35

qki007 nie przejmuj się każdy tak gada na alfy kto ich nigdy nie miał :)
A kolega PhantomASA1 widać ma wrodzony wstręt do Alf, cóż zostaje tylko go zrozumieć. Każdy może mieć swoje zdanie byle niestworzonych rzeczy nie gadał bo to już przesada.
stasiowski121

Post» 11 Lut 2009, 22:42

Nie przejmuję tylko jakoś próbuję racjonalnie rozmawiać i obalać stereotypy bo wg. większości polaków Alf w ogóle nie powinno być na rynku. Ktoś się pyta co wybrać: Alfę, Paska czy Audi: Alfę odrzuć bo awaryjna.. :?
I zwykle pisze to ktoś kto Alfę widział w google albo kupił padlinę.
Ceny części owszem, droższe od innych aut - ale jakie auta mamy tu na myśli? :|
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
Awatar użytkownika
qki007
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 11 Lut 2009, 22:45

Części owszem droższe ale za to przyjemność z jazdy...
Ja tam nie miałem żadnych problemów z Alfą, w prawdzie miałem ją tylko 8 miesięcy ale za to użytkowałem w każdy dzień po 60 km jeżdżąc do pracy i z powrotem.
stasiowski121

Post» 11 Lut 2009, 22:51

Chociaż dobrze że Ty też popierasz moje zdanie, bo już na tym forum się czepili że ja tylko Alfy i Alfy... ale od całej reszty samochodów jest.. cała reszta ludzi.. a ja sam muszę bronić dobrego imienia Włoszki :D.

8 miesięcy to nie tak mało, miało się prawo coś zepsuć a jednak jak mówisz było ok. O Alfę trzeba dbać, nie można jej piłować na zimnym, nie można oszczędzać na częściach i trzeba jeździć na dobrym paliwie (ja leje tylko Verve ON) ale dzięki tym 10% droższym "zabiegom" od oszczędniejszych mamy bezawaryjne auto które posłuży dłużej.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
Awatar użytkownika
qki007
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 11 Lut 2009, 22:55

Kolego Przedmowco miales Alfe kiedykolwiek?153kkm to i maluch potrafi bezawaryjnie machnać,ja mam Cliowke z przebiegiem 180kkm,silniczek jak u maszynki do golenia a remont kroi sie mu dopiero wtedy gdy ruda juz zdechnie z glodu.Pogadamy wtedy gdy bedzie miec 300 kkm,czyli tyle ile maja machniete gdy sie je kupuje uzywane i tyle gdy bryki czołgi przy tym przebiegu zaczynaja dopiero swoje samochodowe zycie.Mam je wymienić? :lol:
PhantomASA1
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 11 Lut 2009, 22:56

Słuchaj zacznijmy od tego że ktoś puścił kiedyś taką plotkę że Alfa to awaryjna i teraz każdy kto nie miał Alfa awaryjna Alfa awaryjna Alfa awaryjna i tak w kółko.
Tak samo jak o Fordach Forg g**** wort...
Ludzie nieraz nie wiedzą co piszą a piszą byle pisać.
Bo znajomy brata mojego kolegi... Itd itp....
stasiowski121

Post» 11 Lut 2009, 22:58

przepraszam to tyczylo sie kolegi Stasiowskiego.
PhantomASA1
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Następna