Re: Alfa Romeo 156 2.5 V6 24V
» 06 Wrz 2010, 14:46
Witam.
Wbrew opiniom Alfa 156 wcale nie jest tak bardzo awaryjna. Wszystko zalezy od stylu uzytkowania. Zawieszenie nie jest wcale niskie, calkiem komfortowe chyba, ze miales na mysli 156 GTA.
Sam jest posiadaczem 156 2.5 v6 i chyba jeszcze nie bylem nigdy bardziej zadowolony z zadnego samochodu. Silnik pracuje wspaniale a przy tym jak mruczy. Nie znajdziesz drugiego takiego silnika w tej klasie. Wspomne rowniez, ze silnik ten zostal silnikiem roku bodajze 2000 (jesli sie myle co do roku niech ktos mnie poprawi), wyprzedzajac BMW, Audi, VW i japoncow.
Co do spalania nie wiem jak jest w innych, wszystko zalezy od stanu, w moim jednak to na trasie ok 9ltr/100km, jak szaleje na trasie to 15ltr/100, w miescie 12ltr/100km jak przydepne 18ltr/100km. Pamietaj, ze ta v6 krecisz wysoko, zeby otrzymac maksymalne osiagi. Nie wsadzaj czasem gazu to tego silnika, bo to istna profanacja.
Jedynym mankamentem belli jest delikatne zawieszenie i slabe hamulce. Ale to juz zalezy od stylu twojej jazdy.
Wez ze soba dobrego mechanika, niech sprawdzi stan silnika, zawieszenia, blachy itd. Sugerowal bym sprowadzane auto, zawieszenia w lepszym stanie a i serwisowane nie u pana Kazia w garazu.
Moja bella ma juz 12 lat, posiadam ja 2 lata, dbam i pieszcze i jeszcze mnie nie zawiodla.
Powodzenia, mam nadzieje, ze troszke ci rozjasnilem w glowie.