silniki JTD - często 1,9 - montowane w alfach to silniki z grupy Fiata wykorzystujących bezpośredni wtrysk common rail. Moim zdaniem bardzo udane i dobre silniki - dobre osiągi przy niewielkim spalaniu - zawieszenie, które wcześniej koledzy opisywali jako tutaj cytat :" lipa" to bzdura - zawieszenie jest naprawdę świetne !! tylko polskie drogi dziurawe - jeździłem długi czas alfą 147 1,9 JTD 150 KM - wersja TI - zawieszenie tzn., wachacze na polskich drogach wymieniałem co 35 tys. ale tak jak mówię " awaryjność " tego zawieszenia spowodowana jest naszymi "pięknymi" drogami - układ kierowniczy bardzo precyzyjny - dobrze moja alfa spisywała się w zakrętach - gdybyśmy mieli takie drogi jak niemcy to zapewniam was że docenilibyście to wielowahaczowe zawieszenie przedniej i tylnej osi. Jedyne jakie miałem problemy z alfa to notorycznie psujące się żarówki !! co ok. 2 -3 miesiące musiałem kupować to przednie żaróweczki to z migaczy to ze świateł stopu bardzo często siadało czy to były firmówki czy zwykłe no name nie miało to znaczenia tak czy tak szybko siadały poza tym nie mogłem na alfę narzekać

ale kupując alfę na Twoim miejscu brałbym pod uwagę tylko jednostę 1,9 JTD