Wr00m napisał(a):Baqś napisał(a):Jak dla mnie glupota kupowac sportowe auto o mocy 250HP+ z FWD, po piewsze, że takie auto na starcie nie ma szans z RWD czy AWD to juz nie wspominam o przyczepnosci i jezdzie podczas deszczu, nawet w zimie się tym nie pobawisz bo FWD to może się bawic kobita z ręcznym...
Ja bym brał albo Audi Quatro, albo cos innego z AWD albo jakies BMW czy Merca z RWD, bo takie samochody naprawde dają frajde z jazdy, kiedys miałem okazje jezdzic Volvo S40 z napędem FWD o mocy 220HP, i szczerze powiedziawszy wibracja na kierwnicy nonstop, nie wspominając o dynamicznej jezdzie w zakrętach:)
Do kosza z pseudo-sportowymi autami FWD!
Mało wiesz o życiu. Autka z przednim napędem o bardzo małej mocy to istne szatany na drogach.
Najlepszy przykład to autka WRC, zauważ, że pierwsze miejsca w MŚ mają autka przednionapędowe.
Co do przyczepności w deszczu, nie wmówisz mi, że RWD ma wiekszą przyczepności od przednionapędówców.
Żeby quatro ładnie szło, trzeba przynajmniej 300hp+
Tylno napęwdówki z dużą mocą są fajne, ale tylko dla doświadczonych kierowców.
Padłem na kolana ^_^.
1: WRC mają napęd na wszystkie koła, S2000 mają napęd na wszystkie koła, N-KI mają napęd na wszystkie koła, S1600 mają naped na przednie i kręcą duzo gorsze czasy od seryjnych N grupowych aut, więc temat rajdów mozemy zakonczyc dla twojego dobra zebys sie juz wiecej nie kompromitował, okas?
2: Gdzies kiedys było porównanie 3 podobnych samochodów z napedami FWD, AWD, RWD, ta sama moc te same masy te same silniki. Na prostej suchej drodze z początku faktycznie najlepiej idzie FWD nastepnie RWD a pozniej AWD. Na mokrej prostej AWD, RWD, FWD, na krętych AWD RWD FWD, w zimie AWD RWD FWD.
3: co do przyczepnosci w pewnym sensie masz racje, że dla słabego kierowcy zdecydowanie lepsza przyczepnosc i panowanie bedzie miało FWD bo tam sprawa jest prosta, natomiast jesli ktos ma troche wprawy i panuje nad autem to zdecydowanie RWD.
4: mhm mhm, jezdziłem subaru 2.0 150PS AWD i szło bardzo dobrze.
Na podsumowanie:
Dla słabego kierowcy najlepiej FWD, wymaga najmniej umiejętnosci.
Dla dobrego, który lubi szybciej jezdzie RWD I AWD.
PS: Zadaj sobie jedno pytanie, czemu bolidy F1 są RWD a nie FWD? Czemu samochody typu Lambo, Ferrari, Porshe, Maclareny etc są RWD bądz AWD?