Witam. Planuję na wiosnę swojego pierwszego samochodu, chciałbym kupić coś w miarę ekonomicznego, oraz taniego w eksploatacji, dlatego w grę wchodzi diesel albo auto z gazem chociaż jakoś nie jestem do tego za bardzo przekonany może dlatego, że po prostu takim autem nie jeździłem.
Podaje kilka danych :
Kwota do wydania: 14-15 tys. zł ( z opłatami i wymianą oleju filtrów, rozrządu itd.)
Roczne przebiegi : 18 – 22 tys. /rok (praca 70 km/dziennie, plus jakieś sporadyczne wyjazdy weekendowe, wakacje ),
Auto chciałbym potrzymać: minimum 3 lata (chyba, że okazało by się że to jest szrot wtedy jak najszybsza sprzedaż),
Zależy mi na średniej wielkości samochodzie: najlepiej 5 drzwiowy chociaż nie jest to wymóg konieczny, ponieważ większość jeżdżę sam ewentualnie z dziewczyną.
Rocznik : od 1998 r. i wyżej
Typ nadwozia: hatchback lub sedan
Bogate wyposażone: elektryka, abs, air bagi, klimatyzacja
Moje typy:
Ford Focus 1,8 TDDi (jak do tej pory mój faworyt)
Opel Vectra 2,0 DTL
Opel Astra 1,7 DTL (chyba silnik isuzu),
Mazda 323 F 1,5 + gaz ( 1998 r.)
(Golf III, Seat Ibiza - odpada nie podobają mi się, natomiast na Golfa IV mam za mało funduszy).
Ewentualnie jakieś auta które dobrze znoszą zagazowanie o podobnych parametrach? Tylko nie znam się na tym za bardzo. Proszę o poradę czy w w/w auta warto inwestować kasę, czy macie inne lepsze propozycje?