Kopiując Wikipedię:
TDI - zastrzeżony znak towarowy grupy VAG (skrót z ang. Turbodiesel Direct Injection (Diesel Motor)) - dieslowska wysokoprężna jednostka silnikowa, zasilana bezpośrednim wtryskiem do komory spalania, stosowana w samochodach należących do Koncernu Volkswagena: Volkswagen, Audi, Seat, Skoda.
JTD (uniJet Turbo Diesel) – handlowa nazwa palety silników diesla grupy Fiat wykorzystujących bezpośredni wtrysk common rail. W wyniku nieudanej fuzji z GM część rozwiązań opracowanych wspólnie jest stosowana w silnikach produkowanych przez obydwa koncerny. Dla drugiej generacji tych silników posiadających możliwość wtrysku paliwa w kilku dawkach Fiat stosuje dodatkowo nazwę MultiJet.
Więc oba to normalne silniki wysokoprężne, jeden produkcji niemieckiej - TDI, drugi produkcji Fiatowskiej - JTD.
A tutaj ogólnie o Dieslu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Diesel
"1985 – FIAT jako pierwszy prezentuje samochód z doładowanym silnikiem wysokoprężnym z bezpośrednim wtryskiem (Croma TDI), i tym samym narzuca kierunek rozwoju silników wysokoprężnych"
Pisząc "TDI - podobno niemiecka kopia JTD (ale to tylko zasłyszane)" chodziło mi że TDI niemiecki był wzorowany na Fiatoskim, tak samo jak ktoś namaluje obraz a Ty starasz się na nim wzorować robić swój obraz.. O to mi chodziło. Pozatym, napisałem - |zasłyszane|.