hasko333 napisał(a):Co sadzicie o Oplu, Fordzie, Citroenie, Peugeocie, Seacie, Skodzie?
O jakim modelu z tej konkretnej marki? Sama marka niewiele dziś znaczy, ważniejszy jest model.
Do 60 tys. aby to miało ręce i nogi (czyli przyzwoity silnik i sensowne wyposażenie) poleciłbym ci:
FIATa Bravo 1.4 turbobenzyna 120KM - ładne wnętrze, nieźle jeździ z tym silnikiem
KIĘ Cee'd albo Hyundaia i30 (to to samo tak naprawdę, coś jak Octavia-Golf-A3 i Leon) z benzynowym silnikiem 1.6 125KM, wyposażeniem i gwarancją przebijają wszystko w tej cenie a w pozostałych parametrach też nie są gorsze (często i lepsze np. mam na myśli wyciszenie)
KIA Venga - tu za 60tys. możesz zaszaleć
Renault Megane z jednym z silników TCE - to takie benzyniaki z małą turbinką
Seat Leon i Skoda Octavia to jedno i to samo, są robione z tych samych części przez ten sam koncern VW na tej samej płycie VW Golfa podobnie jak sporo innych autek z tego koncernu, różnią się tylko wyglądem i wielkością bagażnika, wybierz dowolne z nich w zależności od tego na czym ci zależy. 1.4 TFSI to bardzo fajna jednostka z tego co słyszałem.
Mitsubishi Lancer - za 60tys. dostaniesz 1.5 110KM w wersji Invite która ma wszystko co potrzeba
Mazda 2 - wariant raczej na miasto, chociaż ogólnie to bardzo dobry samochodzik
Renault Fluence
Do Opla i Forda jestem uprzedzony więc ci je odradzę jako marki (dla usprawiedliwienia dodam że na taką opinię zapracowało sobie 5 Opli i 3 Fordy w mojej szeroko pojętej rodzinie, WSZYSTKIE się sypały od nowości, może bym zmienił zdanie gdybym znał osobiście kogoś kto ma choć jednego bezawaryjnego Forda/Opla - na co jest szansa bo od tygodnia kolega ma Insignię więc zobaczę za rok-dwa

)
Peugeota kiedyś miałem, ale było to 206, nic złego nie mogę mu zarzucić oprócz tego że miał słaby silnik, duże spalanie, kiepskie wyposażenie, złe wyciszenie, mało komfortowe resorowanie

nie wiem jak nowe Peugeoty