Bardzo wysoka temperatura wody/silnika

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Post» 30 Cze 2008, 22:17

Witam wszystkich. Od niedawna jestem posiadaczem hondy accord (98 2.0) dziś niestety pojawiła się mała awaria. Boje się, że może to być uszczelka pod głowicę. Temperatura wzrosła mi do maximum a po pewnym czasie para zaczęła wydostawać się spod maski. Myslałem, że to brak wody w chłodnicy bo coś ostatnio mi ciekło i nie mogłem zidentyfikować co, ale wodę w chłodnicy w zbiorniczku wyrównawczym mam ponad MAX. Na innym forum wyczytałem, ze powinienem mieć wody pod sam korek chłodnicy, ale u mnie jest dziwna sytuacja, że mam ponad MAX w zbiorniczku wyrównawczym, ale po odkręceniu korka chłodnicy jest tam sucho i mogę lać wodę.. wlałem trochę ale boję się, że będzie za dużo skoro w wyrównawczym jest ponad stan.Po ostygnięciu silnika mniej więcej do połowi skali temp. po uruchomieniu wzrosła bardzo szybko znowu do maximum. W oleju nie widzę, śladów wody, sama woda też wygląda ok.

co myślicie o tych płynach, które sa reklamowane jako uszczelniające głowicę po pęknięciu czy przy nieszczelności??? Mogę tego spróbować zamiast kosztownej naprawy? Chyba, że ktoś uspokoi mnie i powie, że to nie koniecznie uszczelka, dziś było gorąco i troszkę gazowałem, czy to możliwe, ze jednak mam za mało wody i mam jej dolać mimo że jest
ponad MAX?

przykladowy plyn uszczelniajacy:
http://cgi.ebay.co.uk/K-SEAL-KSEAL-Coolant-Head-Gasket-Leak-Repair_W0QQitemZ120278234052QQcmdZViewItem
citral
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Bardzo wysoka temperatura wody/silnika

Post» 01 Lip 2008, 13:32

Jeśli przegrzałeś silnik to nie wykluczone, że przepaliła się uszczelka pod głowicą. Jeśli tak to jednym z pierwszych objawów byłby wzrost ciśnienia w układzie chłodniczym, czyli np. bąbelki w zbiorniku wyrównawczym lub syczenie przez korek. Kolejne to szybkie ubywanie płynu chłodniczego i nadmiar oleju w misce olejowej.

Przyczyną przegrzewania może być uszkodzony termostat.

A co do tych specyfików to też chętnie bym się dowiedział czy pomagają:D
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Awatar użytkownika
Martoro
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Świętochłowice

Post» 01 Lip 2008, 15:45

Specyfiki tych dobrych firm,a co za tym idzie ich cena też nie jest niska faktycznie działają,ale tylko na jakiś czas.Zastosowanie tych specyfików jest dobre,jak jesteśmy gdzieś na wakacjach i nie mamy czasu oddawać samochodu do jakiegoś nieznajomego mechanika ani warsztatu,o którym nie mamy opinii.Ale prędzej czy później,silnik trzeba będzie zrobić.
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Miejscowość: Tychy

Re: Bardzo wysoka temperatura wody/silnika

Post» 08 Gru 2011, 20:20

Witam
Miałem ten problem z Freelanderem użyłem K-SEALa i po problemie polecam.
Nabyłem go na allegro http://allegro.pl/citroen-k-seal-uszczelniacz-uszczelka-chlodnica-i1930396795.html lub na tej stronie gdzie pokazany jest filmik instruktażowy http://k-seal.blogspot.com
Powodzenia
TomaszekW
Nowicjusz
Nowicjusz

Prawo jazdy od: 01 01 1993