jiGsaw napisał(a):Tak naprawdę to się źle wyraziłem, chodziło mi bardziej o tą całą dywagację na temat nie wiadomo jakich silników, gdy tymczasem kolega ma ograniczony budżet i na diesel'a E46 go nie stać, a co dopiero na jakieś 3.0d. Co do progów - no wiesz, ja tam też widziałem dużo pognitych golfów 2, a te jak wiadomo niebite niegniją. Podobnie jest z BMW. Bardzo wiele to szroty powypadkowe i tutaj korozja może być. Kolejna nieprawidłowość - ktoś pisał, że 2.8 spali na trasie mniej jak 1.8 i w ogóle pali litr więcej... no bez przesady. Owszem na dynamicznej trasie 1.8 spali niewiele mniej od 2.8, ale przy oszczędnej jeździe różnice będą wyraźne, a w mieście jeszcze większe, zwłaszcza przy ostrej. Co nie zmienia faktu, że M52B28 to jeden z najlepszych motorów, jakie wypuściło BMW.
Co do rdzy to się zgodzę, znajomy ma e34 z 92r, 100 % nierobione bo leciałem całe dokłądnie miernikiem, fakt lekko już wypłowiałe ale ma minimalne ślady korozji na rogach drzwi i nic poza tym.
Co do spalania. Inny znajomy ma np. compacta 99r z silnikiem 1.9, i wygląda to tak: ja jadąc normalnie spala mi na trasie około 7, czasem mniej czasem wiecej, on natomiast jadac bardzo oszczednie uzyskuje wynik 6.5 litra, aby jechać tak jak ja musi niestety troche deptac tym silnikiem i pali mu niecałe 8. Jechaliśmy razem na dwa auta 700km więc wiem co mówię. Poza tym posiadałem kiedyś BMW z silnikiem 1.8 i wiem ile paliło.
Co do miasta: fakt, tu nie ma rady, większy silnik więcej spali, ale napisałem ze różnica to około litra nie litr

Mój pali 10,5-13 a znajomego 1.9 9-11,5.
Na podsumowanie napiszę, że kuzyn miał 1.6 i w trasie nie mógł zejść poniżej 8 litrów a w mieście poniżej 10.