Brak rejestracji samochodu-skutki prawne...

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Re: Brak rejestracji samochodu-skutki prawne...

Post» 17 Gru 2009, 14:23

No nad tym trzeba by się zastanowić - jakby mogli dawać,to z jakiego artykułu?
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Miejscowość: Tychy

Post» 17 Gru 2009, 20:25

Warto rozważyć ten fakt.

A jakie są możliwe artykuły?
Nie siedzę w tych przepisach i nawet nie wiem gdzie tego szukać.

Ogólnie: czy można dostać mandat za nie przestrzeganie prawa? w tym przypadku ustawy prawo o ruchu drogowym?

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
DariuszSawicki
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław

Post» 23 Mar 2010, 16:05

Witam jestem pierwszy raz na tym forum . Mam podobne pytanie. Czy jak kupię auto z zamiarem, np. przeznaczenia go na części w jakimś okresie czasu. Czy złamię prawo jeżeli nie dokonam jego zarejestrowania/zgłoszenia do WK.
MarekS
MarekS
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

Post» 06 Kwi 2010, 11:51

tez mam pytanie odnosnie przerejestrowania auta. Kupilem auto 5 miesiecy temu i do tej pory go nie przerejestrowalem, wiem ze raczej nie poniose konsekwencji gdybym chcial je zarejestrowac. Po upnie auta przepisalem tylko poilse OC na matke bo miala znizki, dostalem zwrot roznicy skladek i tyle. Takze polise mam na matke, dowod na poprzedniego walsciciela, umowa sprzedazy jest na mnie. Moje pytanie brzmi czy moge srzedac ten samochod teraz bez uprzedniego go zarejestrowania, czyli tak jakby ciagle byl na poprzedniego walsciciela, lecz umowa jest podpisana moim nawiskiem jako nabywcy. Prosze o pomoc, zalezy mi na czasie !! pozdrawiam
kukula
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Skarżysko

Post» 06 Kwi 2010, 18:54

Możesz, musisz tylko umowę między Tobą a osobą od której kupowałeś auto przekazać kolejnemu kupcowi.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
Awatar użytkownika
Dishman
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 02 Sty 2012, 17:42

Witam szanownych kolegów,
jestem w totalnej rozsypce :? . Kupiłam samochód rok temu tj. styczeń 2011 r. Do dziś nie zapłaciłam podatku w wysokości 2 proc. do US ani nie przerejestrowałam samochodu w Urzędzie K. Zbywca samochodu powiadomił swojego ubezpieczyciela jakoś w kwietniu, ze samochód sprzedał, ubezpieczenie poszło dalej na mnie bo nie zdążyłam złożyć wypowiedzenia. Doubezpieczyłam samochód innym towarzystwie ubezp. od kradzieży na własne życzenie, tak można :) .
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że postąpiłam źle. Wiem, że powinnam ale bez sensownej przyczyny tak wyszło, że tych obydwu instytucji nie zaszczyciłam swoją obecnością.

Proszę o poradę, jak delikatnie załatwić ta sprawę. Wiem, że można wysłać pismo do US, donieść na samego siebie, opłacając podatek i czekając.. chyba co będzie dalej. Nie mam pojęcia co mogą mi zrobić, pewnie chodzi o kasę i kary a tego się obawiam najbardziej, choć jak piszę nie uciekam od odpowiedzialności. Biorę pełna odpowiedzialność ale chciałabym uniknąć kary, jednym słowem myślę że mój występek to niska szkodliwość dla Państwa Polskiego. Jestem kobietą i zwyczajnie totalnie roztrzepaną w tym wszechświecie. Na domiar złego, co z przerejestrowaniem? Muszę chyba to zrobić zanim upłynie kolejny termin wypowiedzenia umowy obecnemu ubezpieczycielowi, muszę zmienić bo strasznie drogo płacę. Czyli mam dowód rejestracyjny poprzedniego właściciela a police mam na siebie. Klawo!
Pomocy chłopaki, będę wdzięczna wirtualnie. Musze sprawę załatwić do końca stycznia. To postanowienia noworoczne.
Raczej w grę nie wchodzą żadne fałszerstwa umów ani przepisywanie umowy, bo choć wiem, że to odrębne sprawy - OC a rejestracja, ale taki występek już będzie karany i jest na to akt wykonawczy. No chyba, że któryś z Was mnie zapewni, i pokieruje. :wink:
Jeszcze raz, pomocy!
marzenka30
Nowicjusz
Nowicjusz

Auto: opel
Prawo jazdy od: 01 01 2001

Post» 02 Sty 2012, 23:47

marzenka30 napisał(a):Na domiar złego, co z przerejestrowaniem?

Dziewczyno,kobieto,b....o :wink: to jest najmniejszy problem... :!: :!: Bierzesz wszystkie dokumenty/DR,KP,OC i umowę k/s.../i azymut do WK.Musisz miec aktualny przegląd tech.oraz OC.Tam Ciebie nikt nie ukarze.... :!: :!:
marzenka30 napisał(a): Biorę pełna odpowiedzialność ale chciałabym uniknąć kary, jednym słowem myślę że mój występek to niska szkodliwość dla Państwa Polskiego.

Zwróć się do Naczelnika US na pismie z wyjasnieniem,prośba o nie karanie ale jak to zostanie rozpatrzone tego nie wiem.../niestety ale ja nie Kaszpirowski.... :wink: /...
Zycze powodzonka.... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Migi60
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Polska

Post» 05 Sty 2012, 14:25

Witam wszystkich :)

Co do pytań naszej koleżanki marzenka30 to..
Ja swoje auto kupiłem 21 września 11r i też nie zapłaciłem za niego podatku 2% w czasie. Pewnego razu coś mnie dźgnęło by iść do urzędu i w końcu mieć spokój z US opłacając ten podatek po czym Pani która przyjmowała wniosek skierowała mnie do pokoiku wydziału karnego po czym tak się udałem. Tam czekała już na mnie Pani która dopytywała się dlaczego nie opłaciłem podatku w czasie grożąc MANDATEM KARNYM (taki jak wypisuje policja np za przekroczenie prędkości) w zakresie od 150zł do 2700zł. Po krótkiej rozmowie (niestety nie udało mi się umorzyć tego mandatu ponieważ Pani powiedziała że tak do 2ch miesięcy jeszcze by dało rady coś z tym zrobić ale że było to dłużej to już nie) powiedziała że widzi dla mnie wyjście z tej sytuacji typu, że wypisze mi najniższy mandat w wysokości 150zł który będę musiał zapłacić (przypominam że to jest taki sam mandat jak przy wykroczeniu drogowym) lecz powiedziałem, że aktualnie nie mam pieniędzy na spłatę go i kazała mi się zgłosić wtedy kiedy będę miał czyli po nowym roku. Dodam że opłacałem podatek bodajże 7 grudnia 11. Do dzisiaj nie wstawiłem się po odbiór mandatu bo słyszałem że istnieje możliwość napisania pisma w którym się pisze że nie ma się z czego zapłacić tego mandatu i oni wtedy umarzają.

To tyle z mojej przygody z US.
Jakby ktoś miał jakiś wzór takiego pisma w którym się pisze że nie ma się z czego zapłacić tego mandatu i podałby tutaj to byłbym wdzięczny. Dobre to i 150zł w kieszeni.

Pozdrawiam.
Joziek
Nowicjusz
Nowicjusz

Auto: Opel Astra Cabrio
Prawo jazdy od: 19 01 2010

Post» 05 Sty 2012, 21:28

marzenka30 napisał(a):Pomocy chłopaki, będę wdzięczna wirtualnie.

Ponegocjujmy nad wdzięcznością realną, to może coś się uda podpowiedzieć. Bo jak kolega Joziek zaznaczył, grozi Ci nawet 2700 zł kary. Więc wdzięczność wirtualna to trochę mało :twisted:
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
Awatar użytkownika
Dishman
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Poprzednia