Bravo czy clio, disel czy benzyna? pomocy!!!

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Re: bravo czy clio, disel czy benzyna? pomocy!!!

Post» 12 Lut 2009, 10:53

W clio zapewne masz motor 8v dlatego przez jeden wałek jest prostsza budowa i rozrząd zapewne jest bezkolizyjny dlatego nie ma problemu, Wg mnie Clio jest fajnym autkiem i można się za nim śmiało rozejrzeć - nie orientuję się w cenach czy za tyle można dostać Clio II, można wziąść pod uwagę jeszcze Corolle
Kto za młodu głupim nie był ten na starość nie zmądrzeje...
Awatar użytkownika
bbr86
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: Wałbrzych

Post» 12 Lut 2009, 10:56

A najważniejsza kwestia jest taka. Wiem że fiat ma zabezpiczenia i jak pęknie pasek to się nie powinno nic stać. a co do łańcuszka to wiem że głowica dostaje mocno, zawory się gną i może też pęknąć wałek rozrządu.

Mechanicy przy takim zdażeniu tylko zacierają rączki bo to jest naprawdę ogromny koszt. :)

A tak jak kolega wczśniej wspominał pasek wymienił sobie sam. Gwarantuje, że z łańcuszkiem by tego nie zrobił, bo po pierwsze trzeba mieć do tego specjalistyczne narzędzia a po drugie znać się na tym. Bo wystarczy złe ustawienie o "pół zęba" i albo silnik Ci nie odpali albo coś rozwali :) i dalej będzie trzeba robić
bartek_remix :)
bartek_remix
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: Kamionka / Kwidzyn

Post» 12 Lut 2009, 11:13

Dokładnie - trzeba mieć specjalne podkładki blokujące itd. wymiana rozrządu w 16v - czy to paska czy łańcuszka jest bardziej skomplikowana i wiążę się z większym ryzykiem niż w ośmiozaworówce.
Kto za młodu głupim nie był ten na starość nie zmądrzeje...
Awatar użytkownika
bbr86
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: Wałbrzych

Post» 12 Lut 2009, 18:07

Jechales kiedy Cliówką? Nie chwale dlatego,że mam,mam bo ja lubie gdybym nie lubil to bym sie jej pozbyl,zreszta brat moj tez ma tylko ,że Clio II a drugi Fiata Bravo,no wiesz Fiat jednak swoje spali bo ciezszy jest,na to tez trzeba patrzec!Jazda jest podobna w Clio i we Fiacie ,tylko Fiacior jest wiekszy,oczywiscie komfort jazdy jest dobry.Cliowke lubie bo sie fajnie wysoko siedzi a w 190tce szoruje tylkiem po asfalcie.Kobietom Cliowki sie podobaja a wiesz Kobiety jednak maja lepszy zmysl estetyczny chociaz projektuja samochody faceci.Mnie Fiat zawsze kojarzy sie ze słabym sprzeglem,wytrzymuje to ok 120kkm,takie mamy doswiadczenia,Clio moje ma juz 180kkm i nie zanosi sie jeszcze na remont sprzegla przez kilka lat.Francuzy to tez niezle samochody tylko potrafia je trapic drobnostki w zawieszeniu.Fiat w sumie tez taki jest,no co ci sie moze psuc w prostym samochodzie?
PhantomASA1
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Z prawdy :)

Post» 12 Lut 2009, 19:05

Panowie ale chyba mamy koleżance pomóc w wyborze samochodów a nie roztrząsać jak i co jest potrzebne do wymiany rozrządu, bo raczej żadna niewiasta nie będzie tego robić sama. Ja wiem, że Micra jest mniejsza i pewnie mniej komfortowa ale to jest samochód typu lej benzynę i jedź, a do mechanika zagląda się tylko na okresowe przeglądy. Do Fiata nic nie mam, ale nie jest to tak bezawaryjny samochód jak Micra usterki to zwykłe pierdoły z którymi poradzi sobie średnio rozgarnięty mechanik amator no ale koleżanka chyba po nocach ma lepsze zajęcia niż czytanie pism motoryzacyjnych. Dlatego moje zdanie jest takie, Fiat ładny i całkiem ciekawy samochód no ale nie dla osoby która nie ma pojęcia o samochodach.
Awatar użytkownika
Sebastianos
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa

Post» 12 Lut 2009, 20:29

czyli że nadal mam mętlik, ale wnioskuje ze każdy chwali to auto z jakim kiedyś miał do czynienia, dlatego myślę, że bravo, clio, nissan... co bym nie kupiła to będzie dobre i będę zadowolona bo będzie moje :D
viki
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 12 Lut 2009, 20:32

Doradził bym ci clio na benzynę z dwóch powodów:
1.Sam mam renault, ale nie clio i jestem z renault zadowolony
2.Benzyna teraz tanieje
Awatar użytkownika
erykoski5
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Leszno

Post» 12 Lut 2009, 20:41

aha, no ale jak z częściami do tych samochodów, bo chyba do fiata są tańsze...?
viki
Nowicjusz
Nowicjusz

Poprzednia

Jakie auto kupić?