Tribul, jeszcze nigdy nie spotkałem nikogo komu mineralny olej by zaszkodził,jeszcze nigdy nie spotkałem nikogo takiego komu przez wlanie takiego oleju silnik się zatarł. Pisałem kiedyś ,że moja znajoma Słowaczka do VW-gena Golfa 1.9TDI lała zwykły olej 15W40 i nie miała żadnej awarii silnika.Tutaj problem jest tylko w obrębie katalizatora i filtra cząstek stałych(oleje bez chlorowe).Jeśli ty piszesz,że olej 15W40 może uszkodzić tobie silnik to ja tobie napiszę---- W ŻADNYM WYPADKU----znasz kogoś takiego?! Znam natomiast ludzi ,którym silniki padły gdyż jeździli na niedoborze oleju(zbyt niski stan).70% aut w Polsce jeździ na nieodpowiednim stanie oleju

Nigdy natomiast nie odważyłbym się na wlanie oleju latem o indeksie lepkości np.0W30 lub 5W30 ,zatarłbym silnik.Zimą nic by się nie stało

Mnie śmieszy to i protestuję, jeśli ktoś nazywa oleje MOBIL I CASTROL Syfem

Mój znajomy ,który swego czasu miał jeden z najlepszych zakładów remontujących silniki oleje tych firm wymieniał w pierwszej kolejności,ze wskazaniem na MOBIL-a.Do silników benzynowych BMW E36 zaleca się oleje 10W40 klasy SL/A2,A3.Specjaliści od olejów twierdzą ,że lepiej jest lać tańszy olej (np.mineralny) i wymieniać go częściej niż najdroższy i wymieniać go rzadko.Wlej kiedykolwiek olej 15W40 ,zobaczysz czy coś się silnikowi stanie.Teraźniejsze oleje mineralne są bardzo wysokiej jakości ograniczają ich stosowanie tylko katalizatory,filtry PFD oraz rzekomo pompo- wtryskiwacze.