Cherokee czy sportage czy inne ?

Moderatorzy: fourup, samurajsj700, fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Cherokee czy sportage czy inne ?

Post» 01 Paź 2011, 19:30

Witam wszystkich i mam takie małe pytanie co wybrać ?
Sportage 1 - na ramie , dołączane napędy - czytałem wiele i znalazłem tylko 1 słaby punkt przedni napęd , oczywiście 2,0 td , 83 Km rocznik 99 - 01
jeep cherokee ( nie grand ) też rama
1. Napęd klasyczny RWD (na tylne koła)
2.Napęd na obie osie z wykorzystaniem centralnego mechanizmu różnicowego - asfalt, śnieg i inne
3.Napęd na obie osie ze zblokowanym centralnym mechanizmem różnicowym (osie spięte na stałe 50:50) - tylko śnieg, lód, błoto.
4.Napęd na obie osie ze zblokowanym centralnym mechanizmem różnicowym (osie spięte na stałe 50:50) + zredukowanie przełożenia całkowitego 2.72 raza - tylko śnieg, lód, błoto.
5.Luz - obie osie "odpięte" od skrzyni biegów (można holować, testować hamulce na diagnostyce itp.)
w punkcie 4 może ktoś wyjaśnić o co chodzi z tym zredukowaniem przełożenia ?
silnik 2,5 td , 115 Km , rocznik 95 - 99
Słyszałem że silniki są bezobsługowe - brak paska , łańcucha rozrządu - są tryby - czy to prawda ?
Może jakieś Wasze typy samochodów ?
azor
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

Re: Cherokee czy sportage czy inne ?

Post» 01 Paź 2011, 22:15

azor napisał(a):jeep cherokee ( nie grand ) też rama
nie posiada ramy
co do cherooke to zależy od reduktora jaki ma dane auto, czyli przełożenie zwiększające moc i moment mna kole a zmniejszające utko zamontowane ;) są i klasyczne i z centralnym dyfrem
azor napisał(a):.Napęd na obie osie ze zblokowanym centralnym mechanizmem różnicowym (osie spięte na stałe 50:50) - tylko śnieg, lód, błoto.
każde warunki w których możliwey jest uślizg jednej osi (nie suchy beton i suchy asfalt, ale podczas mocniejszego deszczu już spokojnie można używać)
azor napisał(a):4.Napęd na obie osie ze zblokowanym centralnym mechanizmem różnicowym (osie spięte na stałe 50:50) + zredukowanie przełożenia całkowitego 2.72 raza - tylko śnieg, lód, błoto.
nic innego jak reduktor ;) czyli większy moment na kołach kosztem prędkości
azor napisał(a):silnik 2,5 td , 115 Km , rocznik 95 - 99
Słyszałem że silniki są bezobsługowe - brak paska , łańcucha rozrządu - są tryby - czy to prawda ?
największa kupa jaka była wkładana do tego samochodu, trzymaj się z dala od diesli w cherokee (przynajmniej starych), jeśli cherokee to 4.0 w automacie i dodatkowo LPG
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

Post» 04 Paź 2011, 09:11

Sportage I gen ma klasyczny napęd na tył ze sztywno dołączanym przodem, nie napęd przedni (czyli tak jak ma II gen.)
Poza tym TD w Kia z tych lat to taka sama kaszana jak ten z Jeepa. Same usterki, więcej na na serwis wydasz niż zaoszczędzisz na paliwie. Już lepiej dodać LPG.
Co do Jeepa to sobie poszukaj w sieci jaki rodzaj napędu Ci pasuje bo tam do wyboru do koloru (czyli różne mosty, reduktory, skrzynie itp.) Z tego pewnie z połowa już po różnych motaniach, więc zakup ciężka sprawa. Poza tym kupno "cywilnego" Irokeza wcale nie oznacza, że nie będzie on zgnity, wręcz zauważyłem, że jest odwrotnie - im mniej terenowy tym bardziej zardzewiały (pewnie dlatego że w odróżnieniu od offroadowca zwykły user nie patrzy w ogóle pod spód auta).
Pomoc w doborze modelu samochodu do potrzeb kupującego - PW.
mstrucz
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: Gdynia

Post» 04 Paź 2011, 11:27

Jeszcze ostatnim czasem przeglądając sieć przykuł moją uwagę Grand Vitara 2,0 tdi 109 Km rocznik 2000 - może jakieś opinie o Suzuki ?
azor
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 04 Paź 2011, 13:00

jak to ma być do offroadu to nie kupuj GV,
kup sobie coś o mocnej konstrukcji, jak chcesz dobrze prowadzić się na asfalcie to z IFS ale z sztywnym z tyłu co by to jakis wykrzyż miało, ogólnie auta przed 2000 :wink:
pocieszny
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 04 Paź 2011, 13:25

do offroadu ale lekkiego tzn cały tydzień miasto a w weekend wyprawa do lasu , nad rzekę - ewentualny przejazd na drugą stronę ( zjazd piaszczysty ale nie za stromy , rzeka około 30 cm w najgłębszym miejscu ) a i opony napewno bym zmienił na jakieś AT . Z zalet przeczytałem o umiarkowanym spalaniu około 8-9 litrów .
azor
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 04 Paź 2011, 13:41

:oops: "pocieszny" wiem że jestem nowy i proszę łopatologicznie - co to IFS :?: :oops:
azor
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 04 Paź 2011, 15:34

indepandent front suspention- google duzo tłumaczy :mrgreen:
taki zawias mają czyli IFS+ sztywny most z tyłu do tego rame i dość dobrze pasują do wymagań :wink:
Pajero
Monetery/Trooper
Rodeo/Frontera
Vitara
Feroza
TLC 90
4Runner
z Jeepy są fajne ale mają kilka wad omawiany cherokee nie ma ramy ( co nie skreśla go z listy fajnych aut terenowo) za to ma 2 sztywne mosty i dość dobry silnik 4,0 w benzynie z automatem ;) jeśli chcesz mieć rame rozglądnij się za Wranglerem, 4,0 w automacie bardzo fajnie sobie radzi a wygląda tez nie najgorzej, na pewno w terenie będzie bardziej przydatne niż compas czy sportage, a w przeliczeniu 16 litrów gazu to będzie tyle samo ON co chlapną te zabaweczki ;)
nie wierz w marketing że te auta palą po 5-6 litrów :mrgreen: tyle pali golf z silnikiem 1,9 na trasie :mrgreen: a nie prawie 2 tonowe auto w mieście :mrgreen:
jeśli kupisz zadbanego jeepa i będziesz go w miare przyzwoicie serwisował to będzie Ci służył dość długo,
BTW jeśli kupujesz tego typu auto, zrobisz go pod siebie (czyli zawias, i wszystkie przeróbki) to stanie się to auto w zasadzie nie sprzedawalne w interesujących pieniądzach, bo ilośc pracy i kasy nigdy Ci się nie zwróci, więc wybrać trzeba mądrze, i być świadomym swojego wyboru :wink:
pocieszny
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 04 Paź 2011, 16:52

pocieszny napisał(a):PajeroMonetery/TrooperRodeo/FronteraVitara FerozaTLC 904Runner

I Terrano :wink:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
http://www.fpdn.org.pl/
BRODATY
Moderator
Moderator

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II KA24E 124KM

Post» 05 Paź 2011, 08:52

:wink: ano ;)
zawłaszcza 2 fajna :wink:
tak samo jak Xterra :wink:
pocieszny
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 13 Paź 2011, 06:25

Panowie i Panie ( jeżeli takie tu się znajdują ) padło na sportage 1 . Myślę o czymś z małopolski w dieslu . Co wy na to tylko szczerze
http://otomoto.forumsamochodowe.pl/kia-sportage-4x4-C20989787.html
http://otomoto.forumsamochodowe.pl/kia-sportage-C21013017.html
a ten jest kawałek ale najbardziej nam się podoba http://otomoto.forumsamochodowe.pl/kia-sportage-diesel-4 ... 97169.html
azor
Nowicjusz
Nowicjusz