Jestem tu nowy, niedawno stałem się posiadaczem pięknego SUV’a i wszystko byłoby pięknie gdyby nie fakt, że zupełnie niechcący zakupilem ten samochód w wersji ciężarowej
Teraz, po przeczesaniu całego polskiego internetu pod hasłem przeróbka ciężarowego na osobowy, wiem, że to bardzo śliska sprawa… Potencjalnie UC na karku, zalegla akcyza + odsetki, kara i być może sprawa w sądzie.
Wiem, że setki jeśli nie tysiące ludzi ten temat przerabiało. Ciekaw jestem czy ktoś na tym forum chciałby się podzielić doświadczeniem…?
Ja osobiście rozważam następujące opcje:
1. Zrobić jak mówi handlarz – z papierami o przeróbce na osobowy do WK, pzrerejestrować na osobowy i zapomnieć o sprawie. No ale spać spokojnie nie będę bo 5 lat mają, żeby mnie namierzyć.
2. Znależć warsztat, który mi faktycznie auto przerobi na 2 osobowego VAN’a, pojechać nim do celników, pokazać, że takie to auto kupiłem i czy aby na pewno nie muszę za nie odprowadzać akcyzy. To by bylo najbezpieczniejsze ale boję się czy mi taką przeróbką trwale nie zepsują samochodu?
3. Isc do U.Celnego i po prostu tą akcyzę zapłacić… Tylko nie wiem czy tak się da….? Bo auto już przecież zarejestrowane jako ciężarowka… i dym wyjdzie straszny…
Możecie sie teraz pośmiać ze mnie, bo zdaje sobie sprawę, że to śmieszne jest
Jeśli nie na forum to zaprawszam na PW.