Co i wymieniać - Skoda felicia

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

co i wymieniać - Skoda felicia

Post» 28 Maj 2010, 19:10

witam. Nie będę się wielce rozpisywał co i jak, a chodzi o to, że nabyłem SKODE FELICIE 1,6 75km i moje pytanie polega na tym jak go serwisować. Jak mógłby mi ktoś napisać co i co ile km się wymienia? Jestem zielony w tych sprawach, a z książeczki serwisowej wiem tylko że olej i filtry co 10 tyś , płyn hamulcowy co 2 lata a chłodniczy co 60 miesięcy. Wiadomo, nie stać mnie żeby serwisować w ASO ale wymieniać mam zamiar na bieżąco. Z góry dziekuję za podpowiedzi, pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez dyzio1990, 29 Maj 2010, 00:11, edytowano w sumie 1 raz
dyzio1990
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: opole

Re: Co i wymieniać - Skoda felicia

Post» 01 Wrz 2010, 17:44

ja olej wymieniam co ok 50tysiecy, hamulcowy od nowosci, chlodniczy dolewam. i problemow nie ma. :) jedyne o co musisz zadbac to rozrzad ktory nalezy wymieniac co jakies 40tys kilometrow. w sumie od 11 lat rozrzad mialem raz wymieniany :S no ale 240tys mam kilometrow i bez probelmu. zwawa jak nowa takze lej pan na oko, to tolerancyjne auto.
objechani na 1/4 by ja+felka
Scorpio2.9i24V 207KM
A3 1.8 125KM
Vectra a/b1.8 90/125KM
Felka1.3+90KM
Awatar użytkownika
diabl0001
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: mrozy i okolice
Auto: Celica VI 1.8

Post» 02 Wrz 2010, 12:52

diabl0001 napisał(a):ja olej wymieniam co ok 50tysiecy, hamulcowy od nowosci

A olej pewnie czarny jak smoła jak zlewasz gwarantuje, że nie jest to zdrowe dla silnika a co do płyny hamulcowego to głowa boli jak byś nie wiedział płyn hamulcowy jest cieczą higroskopijną i po latach znacznie spada jego sprawność wymień a gwarantuje, że poczujesz różnice przy hamowaniu. Sprawdź sobie jeszcze stan okładzin ciernych jak będą liche to też wymień jak nie wiesz kiedy był robiony rozrząd to też lepiej wymienić żeby nie było przykrej niespodzianki jak strzeli.
Awatar użytkownika
PrezesArtek
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Nissan Primera WP11-144

Post» 02 Wrz 2010, 21:18

PrezesArtek napisał(a):
diabl0001 napisał(a):ja olej wymieniam co ok 50tysiecy, hamulcowy od nowosci

A olej pewnie czarny jak smoła jak zlewasz gwarantuje, że nie jest to zdrowe dla silnika a co do płyny hamulcowego to głowa boli jak byś nie wiedział płyn hamulcowy jest cieczą higroskopijną i po latach znacznie spada jego sprawność wymień a gwarantuje, że poczujesz różnice przy hamowaniu. Sprawdź sobie jeszcze stan okładzin ciernych jak będą liche to też wymień jak nie wiesz kiedy był robiony rozrząd to też lepiej wymienić żeby nie było przykrej niespodzianki jak strzeli.

nie panikuj :) jak mowielm silnik tolerancyjny. rozrzad 200tys przejezdzil. od nowosci do wymiany. :S dalej okladziny itd stan nienajgorszy. a co do hamowania i sprawnosci ludzie pytaja czy mam w tym samochodzie abs. blok kol przy stopie bez probelmu :) niech Cie glowa nie boli zajmij sie swoim autkiem :) ja mowie co skoda potrafi przezyc i nie narzeka. olej czarny racja, ale nie bde lal tylko tak aby byl przezrocczysty caly czas. masz pieniadze to tak lej... mojej wystarczy raz na tydzien vervy do pelna i jest zadowolna.
Awatar użytkownika
diabl0001
Aktywny
Aktywny

Post» 01 Paź 2010, 15:22

diabl0001 napisał(a):nie panikuj :) jak mowielm silnik tolerancyjny. rozrzad 200tys przejezdzil. od nowosci do wymiany. :S

no chyba jak masz rozrząd na łańcuchu bo w przypadku paska rozrządu należy wymienić po 80-90tys. i tutaj lepiej nie oszczędzaj bo chodzi o silnik!
qsiek
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

Post» 03 Paź 2010, 22:22

qsiek napisał(a):
diabl0001 napisał(a):nie panikuj :) jak mowielm silnik tolerancyjny. rozrzad 200tys przejezdzil. od nowosci do wymiany. :S

no chyba jak masz rozrząd na łańcuchu bo w przypadku paska rozrządu należy wymienić po 80-90tys. i tutaj lepiej nie oszczędzaj bo chodzi o silnik!

felicia i lancuch Ok. ! :D wiem ze nalezy. nie co 80-90 a co 40. wymienilem po 200 i dalej jezdzi. szok co? zwykle przegapienie z typ rozrzadem. ale nie ma oznak tego poslizgu...
Awatar użytkownika
diabl0001
Aktywny
Aktywny

Post» 30 Lis 2010, 21:56

Popatrz na nadkola i klapę czy nie widać korozji! Jak pojawiają się ogniska udaj się do jakiego lakiernika to tak z typowych przypadłości skody.
A tak to rozrząd i typowe części zużywające się jak tarcze itp. Jak gdzieś w zawieszeniu pojawią się luzy, stuki to wymieniać. Nic na zapas jak na mój gust.
W domu mam skodę felicje 1.6 w kombi jakieś 130tyś rocznik 99 silnik i zawieszenie igła(wszystko serwisowane regularnie)! Coś sprzęgło zaczęło piszczeć pora chyba na wymianę. Jedyne zastrzeżenie do blach a właściwie nadkoli, klapy.
nikodem92
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

Post» 01 Gru 2010, 11:31

diabl0001 nie chciałbym kupić auta od Ciebie....

mysle ze najlepsze miejsce to forum felici bezposrednio - tam znajdziesz wszelkie najwazniejsze rzeczy zwiazane z eksploatacja konkretnego modelu. poradami diabl0001 raczej bym sie nie sugerował. Chyba ze chcesz miec wraka :mrgreen:
bajla
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: Wrocław