Witam, bardzo mnie interesuje to jak można sprawdzić czy licznik był cofany i czy przebieg jest rzeczywisty. Jeśli wiecie jak to zrobić nie zabierajać auta na stacje diagnostyczną to napiszcie tutaj
Ps: może trzeba mieć do tego jakiś konkretny sprzęt albo co ??
czyli nawiasem mówiąc nie ma jakiegoś konkretnego sposobu żeby sprawdzić przebieg nie korzystając z serwisu... w sumie to też spodziewałem się takiej odpowiedzi... zatem pozostają tylko sprawdzone metody typu ocenianie stanu zużycia po elementach, co jak wiemy i tak nie zawsze skutkuje...
A sądzisz, że jak jest książka serwisowa to wszystko jest ok, czy na takie przypadki też zwracać uwagę, bo coraz częściej w autach np 10 letnich słyszy się o przebiegach np 130 tys, i nie wiem czy się cieszyć czy nie ... a z niemcowni to ja już same podejrzane oferty...
Książki też podrabiają. Trzeba też popatrzeć,cze nie jest made in china,czy wpisy nie są jednym długopisem,jednym pismem,czy pieczątki są czytelne,a nie każda następna coraz słabsza. A z jakiego kraju to auto?
Na razie to z żadnego ale przymierzam się do zakupu terenówki i w związku z tym zaczynam wszystko powoli kompletować żeby nie kupić jakiegoś chłamu, w sumie to raczej wolał bym z Polski...
Przebieg danego samochodu zapisany jest np. w jego komputerze i wiekszość "speców" tam właśnie go cofa, nie każdy jednak potrafi cofnąć przebieg zapisany np. w kluczyku, a sporo samochodów tam też właśnie zapisuje liczbe przejechanych kilometrów...
W niektórych samochodach przebieg zapisuje się tez np w komputerze absu i jak ktoś cofa tylko na liczniku to z tamtą można wygrzebać oryginalny przebieg. Jeśli samochód był serwisowany to producenci oprócz wpisu w książce serwisowej wpisują to samo do swojej bazy i można dzięki temu sprawdzić czy nie mamy książki z allegro Można samemu mając komputer,program i odpowiedni kabel diagnostyczny próbować sprawdzić przebieg ale samemu lepiej tego nie robić nie znając się bo można narobić sobie więcej szkody niż pożytku.