Czy warto tankować paliwa klasy premium?

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Re: Czy warto tankować paliwa klasy premium?

Post» 22 Wrz 2010, 16:17

Ja też kiedyś lałem przez cały miesiąc Vervę i Ultimate i powiem szczerze, że żadnej różnicy nie zauważyłem.
Ktoś coś wspominał o hamowni. Napewno jest to prawda, że na hamowni silnik pracujący na tych paliwach ma większą moc, nieco większe przyspieszenie itd. Ale warto się zastanowić w jakich warunkach ten samochód na hamowni "jedzie"... To jest to samo co dane techniczne każdego samochodu podawane przez producenta. I mimo, że po zakupie samochodu, który miał palić 7,5 l/100km okazuje się, że pali on w rzeczywistości 8 czy 9 litrów/100 km...
Ktoś wspominał tez o czystości tych paliw. Są one tak samo czyste albo " brudne" jak i te zwykłe. Nie wiem jak na prywatnych, przydrożnych stacjach, ale stacje Orlen, BP, Scheee czy Statoil mają dość częste kontrole paliw w ostatnich czasach. A każde paliwo musi spełniac określone normy.
Tak więc wg mnie, jeżeli producent silnika podaje, że należy wlewać paliwo 95, to 98 nie polepszy właściwości silnika. A czy wydłuży jego trwałość? Też to tak na 100% trudno określić. Nie wiemy ile silnik pojeździ bezawaryjnie na takim czy takim paliwie i czy jakaś awaria silnika, który pracuje na Pb95 byłaby do uniknięcia gdyby jeździło się na 98.
To raczej jest sprawa podświadomości - jak ktoś naleje 98 zamiast 95 i chce, żeby było czuć tą moc, to ją poczuje...Ale tylko w podświadomości.
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Miejscowość: Tychy

Post» 28 Gru 2010, 15:10

ja tankuje vervę przez zimę, choc jak piszesz Albercik, ze nie widziałeś różnicy to muszę sprawdzić normalnego diesel na orlenie, ciekawe. na wężach do lania paliwa sa informacje, że sa to zimowe już paliwa, także nie powinno być problemu?:)
Awatar użytkownika
interkuli
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 28 Gru 2010, 19:48

O tej porze roku na wszystkich stacjach zarówno ON jak i LPG są tylko zimowe.
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Post» 29 Gru 2010, 11:39

oj nie na wszystkich, na tych mało uczęszczanych lepiej się nie tankować, były nawet takie przypadki że przy -10 ropa w dystrybutorze zamarzła :mrgreen: a letnia benzyna w zimę co prawda nie zamarznie ale zapewne spowoduje problemy z uruchomieniem zimnego silnika.
M_TT
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: ...

Post» 07 Sty 2011, 15:13

Szczypek napisał(a):nie. im więcej oktanów tym mieszanka jest mniej 'wybuchowa'. dlatego właśnie do aut wyczynowych leje się 102 oktanową benzynę - żeby silnik nie wyskoczył przez zamkniętą maskę :P

A bardziej precyzyjnie: Liczba oktanowa oznacza jak bardzo można ścisnąć mieszankę paliwową zanim nastąpi samoczynny zapłon. W silniku benzynowym mieszanka ma się zapalać od iskry na świecy a nie samoczynnie, dlatego do silników o dużym współczynniku sprężania stosuje się paliwo o dużej liczbie oktanowej (np. metanol)
akan
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 21 Kwi 2011, 22:40

jak już o paliwach mówimy to wie ktoś może czym różni się "ON ekodiesel" od "ON miejski super" :?: Jest on trochę droższy ale rzadko widuje coś takiego na stacjach, a nigdy nie widziałem czegoś takiego na orlenie czy bliskiej. http://www.orlen.pl/PL/DLABIZNESU/HURTO ... fault.aspx
M_TT
Początkujący
Początkujący

Post» 22 Kwi 2011, 11:02

Jak to czym się różnią? Ceną i lepszym samopoczuciem tych, co płacą drożej. I oczywiście w kasie stacji jest więcej pienizy :wink: A poza tym to dodatkami w takiej ilości, że żaden silnik nie wyczuje różnicy :smile:
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Post» 23 Kwi 2011, 11:06

Zalanie paliwa o większej liczbie oktanowej NIC, powtórzę NIC, nie daje, auto nie jest szybsze, nie ma większego przyspieszenia. Więcej oktanów pozwala jednak na przyspieszenie zapłonu z racji mniejszej wrażliwości na stukowe, co przekłada się na większą moc. Byłem z moją Mazdą na hamowni dwa razy i zmieniłem paliwo przy okazji innych modyfikacji. Na 95 miałem 117,1KM, a na 98 wyszło 116,8 - pomijam oczywiście różnice temperatur, ciśnienia itd. Za drugim razem miałem również inny tłumik końcowy. Jeśli nie mamy możliwości wyprzedzenia zapłonu (komputer również sam nie podbije wartości powyżej fabrycznej) - nie warto.
Awatar użytkownika
pawelMX6
Zaawansowany
Zaawansowany

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia

Post» 23 Kwi 2011, 14:15

Wie ktoś czy można gdzieś kupić bezołowiową 91 :mrgreen: :?: Szkoda że nie ma tego w Polsce... ja słyszałem że na białorusi mają benzynę 92 ciekawe jak w innych krajach :wink:
M_TT
Początkujący
Początkujący

Post» 23 Kwi 2011, 14:19

a po co Ci 91?
seba145
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: bydgoszcz
Auto: Daewoo Tico 0.8,41KM,59NM 98R
Prawo jazdy od: 27 09 2011

Poprzednia