Czy zgasimy światła w naszych autach?

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Czy jazda na światłach przez cały rok powinna być obowiązkowa?

Tak
150
46%
Nie
174
54%

Razem głosów : 324

Re: Czy zgasimy światła w naszych autach?

Post» 14 Lis 2008, 18:10

No i widzisz - sam ulegasz emocjom, jak ktos ma inne zdanie a co również za tym idzie rację. Otóż pan jechał sobie mercedesikiem koloru zdezelowanej niemieckiej taryfy, bez światełek i się nadział na 40 tonowy zestaw. Scania jechała prawidłowo swoim pasem, natomiast mercedesik widoczny prawie wcale wyprzedzał w najlepsze. Co ciekawe operator "auta widocznego najlepiej bo bez świateł" przeżył. Rzekł że on nie zauważył ciężarówki, co wywołało uśmieszki na twarzach świadków i stróżów prawa. A co do trąbienia, oślepiania długimi, itp to nie postępuję w ten sposob, gdyż za bardzo cenię sobie życie osob jadących z przeciwka, ale widać iż ta metoda jest bardzo bliska Twemu sercu. POGRATULOWAĆ TYLKO!
luksky

Post» 14 Lis 2008, 19:04

Nie wiem, na jakiej podstawie twierdzisz, jakobym ulegał emocjom, ponieważ napisałem go zupełnie na chłodno.
Nie wiem też, dlaczego przytaczasz ten przykład - skoro facet w mercedesie zdecydował się na wyprzedzanie, to on powinien widzieć wszystkie przeszkody na drodze planowanego manewru, a nie tylko być widzianym. Noc to nie była, więc nie wiem, jaki jego zgaszone światła miały związek ze sprawą.
Osobiście powiedziałbym, że ten przykład ilustruje właśnie szkodliwość obowiązku świecenia świateł - być może mercedes właśnie dlatego nie zauważył ciężarówki, że przez półtora roku przyzwyczaił się do zapalonych świateł, które nie zawsze widać, np. zza wzniesienia. Ale równie dobrze mógł się zagapić i w ten sposób głupio tłumaczyć swoje gapiostwo, więc nie upieram się.
A trąbienie i oślepianie długimi bynajmniej nie jest bliskie mojemu sercu, choć dobrze mi znane, że tak powiem, z drugiej strony. Są nadgorliwcy, którzy mrugają mi nawet, gdy jadę zgodnie z przepisami na homologowanych światłach dziennych - potrafisz mi wytłumaczyć, dlaczego?
LukD
Awatar użytkownika
LukD
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: Kraków Nowa Huta

Post» 14 Lis 2008, 21:52

w sumie po tym co napisałeś nasuwa się tylko jedna myśl. Powinieneś napisać do wszystkich portów lotniczych na całym globie i poinformowac ich, iż zapalone światła na pasach startowych wg Ciebie oślepiają pilotów. To jawne niebezpieczeństwo, a ile energii na to idzie :))))) Kolega Inżruchu zaraz napisze co na to statystyki wykonane na zlecenie Janosika albo Matki Teresy, itp. Te pierdoły co wypisujesz wraz z kolega inżruchu z tymi światłami to juz powoli zaczyna się robić żałosne. Nowoczesna ciężarówka oślepiła kierującego z naprzeciwka idiotę i zapewne spowodowało to wypadek. Normalni to nie jesteście wraz z kolegą.
luksky

Post» 15 Lis 2008, 11:06

luksky napisał(a):w sumie po tym co napisałeś nasuwa się tylko jedna myśl. Powinieneś napisać do wszystkich portów lotniczych na całym globie i poinformowac ich, iż zapalone światła na pasach startowych wg Ciebie oślepiają pilotów. To jawne niebezpieczeństwo, a ile energii na to idzie :)))))
(...)
Nowoczesna ciężarówka oślepiła kierującego z naprzeciwka idiotę i zapewne spowodowało to wypadek. Normalni to nie jesteście wraz z kolegą.

Cóż. Jeśli w Twoim rozumieniu "normalność" polega na przypisywaniu innym osobom poglądów, które nigdy nie były przez nie głoszone...
...to masz rację - nie jesteśmy "normalni".

No i nadal nie wytłumaczyłeś mi, dlaczego "normalni" machają do mnie i mrugają długimi, gdy jadę na światłach dziennych, zainstalowanych zgodnie z przepisami i homologowanych?
LukD
Awatar użytkownika
LukD
Początkujący
Początkujący

Post» 15 Lis 2008, 11:30

......bo są kretynami jak ten ze starego mercedesa??? Skoro masz jakieś dwie lampki homologowane z przodu zapalone to jesteś widoczny wiec co komu do tego co masz zapalone? Polskiej mentalności przez długie lata jeszcze sie nie zmieni. Teraz jadąc przepisowo 40km/h obok szkoły zostaję wyprzedzony przez niemal wszystkich - dlatego twierdze iż mandaty za prędkość są zdecydowanie za niskie w Polsce. Zdecydowanie wiecej aktywnych fotoradarów, i mandat najniższy zaczynajacy sie od 500 lub 1000zł, i bardzo dobra ściągalność. Otrzymałem 1000zł mandatu i nie płacę? Komornik wpada i zabiera bez proszenia się i robienia z urzędów i przepisów idiotów. Jak w Norwegii. Raz a porzadnie mandacik i klient jest ustawiony. A jak za mało to kolejny mandat dwa razy wyzszy. Policja swoimi mandacikami za przekroczenia marnuje tylko czas i nasze pieniadze podatnikow. Każdy ma gdzieś podwójną ciągła i ograniczenia.
luksky

Post» 15 Lis 2008, 12:04

Co do jednego zgoda - na polską mentalność nie ma mocnych.
Średnia prędkość podróży przez kraje rozwinięte to 100-120 km/h, ponieważ większość tej podróży odbywa się po autostradzie. Przez polskie "drogi krajowe" to jest 65-70 km/h, a chcąc trzymać się przepisów to byłoby na poziomie 50 km/h. Ale to kierowcy są źli, kiedy - poza nielicznymi "rajdowcami" - przekraczają szybkość chcąc pokonać trasę w rozsądnym czasie.
LukD
Awatar użytkownika
LukD
Początkujący
Początkujący

Post» 15 Lis 2008, 12:11

ale my tych dróg nie bedziemy mieli, nie bedziemy mieli czterech pasow w jedną stronę, ot chociazby dwóch, nasi rządzący okradają nas od 1945roku bez wyjątku czy to czarni, czerwoni, biali, niebiescy czy fioletowi - to jedna banda złodzieji, płacimy mnóstwo kasy w podatkach na drogi itp i nic nie ma czyli jakaś tłusta świnia po prostu je sobie rozporządza wg swojego "widzimisie ". Czyli wracając do tematu - dróg nie mamy i mieć nie bedziemy wiec mozemy zapomniec o podrozowaniu jak na zachodzie, ale chcemy żyć i bezpiecznie dojechać wg tego co jest na znakach, chcemy bezpiecznie puścić dziecko do szkoły i chcemy że całe i zdrowe wróciło, tak wiec albo sie dostosujemy do takiego stanu rzeczy jaki mamy, albo zainstalujmy karabiny na maskach, bo innego rozwiazania nie widzę. A mandaty dla tych co przekraczają albo wyprzedzaja na przejsciu czy podwojnej od tysiaca zł wzwyż!
luksky

Post» 15 Lis 2008, 23:12

Ja tam wierzę, że kiedyś będziemy mieli lepsze drogi. Policja też mogłaby rozsądniej wlepiać te mandaty, chociaż muszę przyznać, że są panowie z drogówki, którzy przymykają oko na wiele spraw.

Aha, a rządzących to podobno mamy takich jacy sami jesteśmy. Sami ich ostatecznie wybieramy, więc pretensje można mieć również do siebie.
Awatar użytkownika
Dishman
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 15 Lis 2008, 23:15

do siebie mozemy miec pretensje że wybieramy ciągle złodzieji, ktorzy nas okradają i narażają nasze życia - vide drogi i nfz. ALe skoro ich wybieramy to muszą mieć nasze poparcie - szkoda słów. Generalnie do jakiego sedna sprawy dochodzimy?????
luksky

Post» 03 Gru 2008, 13:00

luksky napisał(a):Kasa? ale co ma kasa do zapalonych świateł mijania? Tylko mi nie mów że auto z zapalonymi światłami zuzywa na kazde 10km całe 0,0237563litra wiecej wachy :)))))) bo jak słyszę ten argument to od razu tego co to szerzy powinno się poddać eutanazji :)))) dziś miałem piękny przypadek pana ktory sobie zapomniał o lampkach i sie zdziwił i to mocno :)))

###
Z chińskiej filozofii:
Mędrzec wskazał głupiemu palcem na księżyc, a ten patrzył na jego palec...
spójrz tu, a nie na palec:
http://bezswiatel.ath.cx/?page=onas
leone1
Awatar użytkownika
leone1
Nowicjusz
Nowicjusz

Zbanowany!

Post» 03 Gru 2008, 18:47

Szczególnie ten akapit mi się baaardzo podoba:

System percepcji wzrokowej człowieka w toku milionów lat ewolucji został doskonale przystosowany do światła słonecznego, dlatego nie ma potrzeby wspomagania go nienaturalnymi, świecącymi prosto w oczy światłami.

czyli jak to powiedział Dr. Leviatan: "...natura non con formante es...."????

jak już walimy cytatami to róbmy to do końca :)))))))

ten tekst pisał przewodniczący tego Stowarzyszenia Umarłych Poetów? Fajnie pacjent nagina prawdę - prawie MATRIX :))))))

robi się wesoło :)))))
luksky

Post» 04 Gru 2008, 00:18

[quote="luksky"]

System percepcji wzrokowej człowieka w toku milionów lat ewolucji został doskonale przystosowany do światła słonecznego, dlatego nie ma potrzeby wspomagania go nienaturalnymi, świecącymi prosto w oczy światłami.

###
a jak cytujemy to cytujmy, a nie zmyślajmy, nie ma w łacinie słowa "es"
leone1
Awatar użytkownika
leone1
Nowicjusz
Nowicjusz

Zbanowany!

Post» 05 Gru 2008, 10:37

leone1 napisał(a):
luksky napisał(a):

###

...a w ogóle to w jakim ty języku piszesz? - w idisz
:?:
Niezależnie od tego jakiej narodowości jest ten doktor, to w w języku polskim pisze się "dr Iksiński" ( z małej litery i bez kropki)
leone1
Awatar użytkownika
leone1
Nowicjusz
Nowicjusz

Zbanowany!

Post» 12 Gru 2008, 21:21

leone1 napisał(a):
leone1 napisał(a):
luksky napisał(a):

###

...a w ogóle to w jakim ty języku piszesz? - w idisz
:?:
Niezależnie od tego jakiej narodowości jest ten doktor, to w w języku polskim pisze się "dr Iksiński" ( z małej litery i bez kropki)

załatwiłeś, mądrale leone1 ja też nie lubię mądrali (żeby chociaż był)
Iluminat
Nowicjusz
Nowicjusz

Zbanowany!

Post» 13 Gru 2008, 00:48

hmm... dużo osób też pisze o zatruwaniu środowiska... a tak szczerze proszę się przyznać, kto jeżdżąc autem nagle zaczął się martwić o te środowisko, że tak mu szkoda np. te o,5 l więcej tego paliwa? no chyba, że cena (PB98 - 4,oo zł). no i podobno (przykładowo tyle) więcej pali auto, które jeździ na światłach... wystarczyło obejrzeć dziś "Wiadomości" to by wiadomo było co mam na myśli :)

miłej nocy.
pozdrawiam.
Fiat Siena 1999 r., 1.2 75 KM PB/LPG
Awatar użytkownika
andrzejau
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: Ostrów Mazowiecka

PoprzedniaNastępna