Daewoo Lanos 1,5 16V 100KM

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Daewoo Lanos 1,5 16V 100KM

Post» 08 Cze 2010, 21:24

Witam, proszę was o poradę, dziś szczeliła mi rolka napinająca pasek rozrządu - wbiła się w obudowę zewnętrzną plastikową.... poniżej wyjaśnię jak do tego doszło...
jechałem lanosem jakieś 80 km/h na pewno nie więcej, drogą dwupasmową, gdy z daleka widziałem czerwone światło -wrzuciłem na luz i dotoczyłem się delikatnie do świateł, na światłach jak tylko się zatrzymałem silnik zgasł..... nie chciał ponownie zapalić - rozrusznik kręcił jakby w powietrze, próbowałem tylko jeden raz go zapalić - zadzwoniłem po mechanika zdjął szybko obudowę z rozrządu i pasek na nim był po prostu luźny - zauważył też że rolka napinając się "urwała" i wtopiła w obudowę. Za holował mnie do warsztatu - ok 3 kilometrów, i stwierdził że ma dla mnie 2 scenariusze. :
1). jeśli nic nie "pier..." to wystarczy wymienić rolki - pasek (w sumie kompletny rozrząd ) i będzie ok
2). jeśli pokrzywiło zawory czy tłoki (nie pamiętam o czym mówił) to lepiej kupić silnik niż ten naprawiać..

gość jutro ma posprawdzać co i jak ....

moje pytanie brzmi czy ma rację ? czy po prostu silnik to już szmelc ???
dodam jeszcze że samochód ma oryginalny przebieg 105 tys kilometrów (jestem 1 właścicielem - kupiłem auto w salonie) a przy 87 tysiącach - około 1,5 roku temu w samochodzie był wymieniony kompletny rozrząd z pompą wody.

proszę o opinię/poradę .
Ostatnio edytowany przez adam-and1 26 Lip 2010, 14:46, edytowano w sumie 2 razy
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
Awatar użytkownika
adam-and1
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Katowice

Re: Daewoo Lanos

Post» 08 Cze 2010, 21:27

Barol91 bedzie wszystko wiedzial wal do niego
Servis Calibra
Awatar użytkownika
mikas24
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: Zawiercie

Post» 08 Cze 2010, 22:29

Hehe już poszedł priv :wink:
Barol
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 09 Cze 2010, 20:59

witaj ponownie, niestety po założeniu nowego kompletnego rozrządu silnik nie ma na żadnym cylindrze kompresji/ciśnienia. prawdopodobnie pokrzywiło zawory - więc mam do naprawy /splanowania głowicę oraz wymiana zaworów + uszczelniaczy .... mam pytanie czy znacie kogoś kto zrobi mi taką naprawę głowicy - da gwarancję i zrobi to naprawdę solidnie ??? proszę o jakiekolwiek info . z góry dziękuję pozdro .. (najlepiej na terenie śląska - Katowice, Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza, Jaworzno, Mysłowice, zależy mi na kimś poleconym-sprawdzonym kto zrobi to solidnie i udzieli gwarancji.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
Awatar użytkownika
adam-and1
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Katowice