Daewoo lanos nie odpala

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

daewoo lanos nie odpala

Post» 26 Sie 2008, 21:19

Witam ! Mam daewoo lanosa 1.5 16 v wczoraj kumpel podłanczał mi nowy akumulator i przez przypadek pomylił przewody do - podłączył + na kilka sekund ( chyba nie był trzezwy) . Po prawidłowym podłączeniu nie chce odpalić . Bezpieczniki sa ok. może jakiś przekaznik ? pomóżcie
jupens31
Nowicjusz
Nowicjusz

Daewoo lanos nie odpala

Post» 26 Sie 2008, 21:56

A czy po przekręceniu kluczyka w stacyjce,zaświecają się jakieś kontrolki(akumulator,olej,silnik,hamulec,ABS,PWR itd)?
Czy sprawdzone są wszystkie bezpieczniki - są dwa miejsca z bezpiecznikami - w kabinie i komorze silnika.
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Miejscowość: Tychy

Re: daewoo lanos nie odpala

Post» 27 Sie 2008, 12:17

a tak serio to czy rozrusznik kręci w ogóle?
lukaszkomza
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: Więcbork

Post» 28 Sie 2008, 10:22

Dzieki za rade poszedł bezpiecznik od zapłonu! nara!
jupens31
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 03 Lis 2009, 15:53

Witam, mam podobny samochód na gaz - Daewoo lanos 1,6. Wczoraj wróciłem z trasy 400km, postawiłem auto pod domem. Przeparkowywałem , wszystko było ok. dzisiaj rano nie chciał odpalić. Akumulator w porządku, niedawno ładowany zresztą, jak przekręcam kluczyk w stacyjce nie kręci rozrusznik, lampki sie zapalają. Podrzućcie jakiś pomysł, będę wdzięczny
johnus
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

Post» 04 Lis 2009, 06:32

johnus napisał(a):Witam, mam podobny samochód na gaz - Daewoo lanos 1,6. Wczoraj wróciłem z trasy 400km, postawiłem auto pod domem. Przeparkowywałem , wszystko było ok. dzisiaj rano nie chciał odpalić. Akumulator w porządku, niedawno ładowany zresztą, jak przekręcam kluczyk w stacyjce nie kręci rozrusznik, lampki sie zapalają. Podrzućcie jakiś pomysł, będę wdzięczny

A po przekręceniu kluczyka w pozycję rozruchu słychać coś, np. "klaśnięcie" czy nic, martwa cisza?
Jeśli jest "klaśnięcie", to albo coś jest nie tak z przejściem prądu do silnika rozrusznika (styki włącznika el-mag, szczotki rozrusznika, jego uzwojenia, itd..) albo może masa rozrusznika nie łączy dobrze, tudzież przewód prądowy (taśma) pomiędzy nadwoziem a zespołem napędowym.
Jak nie ma "klaśnięcia" - to włącznik el-mag nie działa, może spadła z niego złączka od jego uzwojenia (które włącza się kluczykiem).

Sprawdź też klemy akumulatora, czy dobry docisk mają. W tych samochodach są one wykonane z takich śmiesznych blaszanych wytłoczek, w rękach idzie toto pogiąć.
Szczera dyplomacja jest tak prawdziwa jak sucha woda albo drewniana stal. J. Stalin.
oprawca_1978
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: Zegrze

Post» 04 Lis 2009, 14:04

oprawca_1978 napisał(a):A po przekręceniu kluczyka w pozycję rozruchu słychać coś, np. "klaśnięcie" czy nic, martwa cisza?

Po przekręceniu kluczyka włączają się lampki standardowo, słychać pompę, jak przekręcam na rozruch słychać 'Kliknięcie' pod maska po stronie pasażera.
oprawca_1978 napisał(a):Jeśli jest "klaśnięcie", to albo coś jest nie tak z przejściem prądu do silnika rozrusznika (styki włącznika el-mag, szczotki rozrusznika, jego uzwojenia, itd..) albo może masa rozrusznika nie łączy dobrze, tudzież przewód prądowy (taśma) pomiędzy nadwoziem a zespołem napędowym.
Jak nie ma "klaśnięcia" - to włącznik el-mag nie działa, może spadła z niego złączka od jego uzwojenia (które włącza się kluczykiem).

Sprawdź też klemy akumulatora, czy dobry docisk mają. W tych samochodach są one wykonane z takich śmiesznych blaszanych wytłoczek, w rękach idzie toto pogiąć.

Dzięki za info, od tego zacznę
johnus
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk