Daewoo Matiz-czy dobre auto

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Daewoo Matiz-czy dobre auto

Post» 27 Kwi 2010, 14:53

Potrzebuję autka do pracy <konkretnie jezdżenia po Warszawie>.Moje fundusze finansowe przeznaczone na niego na max. 5000 tys.Zastanawiam się nad Matizem, poniewaz jestem dziewczyną wolałabym mniejszy wialkościowo samochód.Co wy myślicie o tym aucie za te pieniądze?i czy ktoś miał Matiza-jeśli tak to jak z jego wadami?Pozdrawiam :lol:
fiolkowa09
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

Re: Daewoo Matiz-czy dobre auto

Post» 27 Kwi 2010, 14:59

Ehh powiem tak zaraz pare osób napisze że Matiz gnije i wogóle no fakt ale ja rzadko widuje pognitego Maitza,wujek od 2000r śmiga (jest jego 1właścicielem) i nie ma ani grama rdzy na nim.Jeśli bedziesz jezdzić tylko po mieście to śmiało mozesz brać ale tylko i wyłącznie zadbany egzemplarz a jesli myslisz o jakiejs trasie to bedzie ciężko bo auto przy predkości powyżej 100-110km/h będzie bardzo nie stabilne i przy większym podmuchu wiatru może go "wyrzucić" z drogi :???: tutaj dość ładnie wyglądający egzemplarz http://otomoto.forumsamochodowe.pl/daewoo-matiz-joy-maly ... 27606.html
Barol
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 27 Kwi 2010, 16:58

Ja powiem tak - rzadko kiedy widzę nie zjedzonego Matiza... W tej pocenie poszukaj Polo 6N z silnikiem 1,0. Do miasta, dla kobiety moim zdaniem ideał.
Awatar użytkownika
pawelMX6
Zaawansowany
Zaawansowany

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia

Post» 27 Kwi 2010, 17:41

No jeśli tylko po mieście to takie Polo to tez dobra propozycja.
Barol
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 28 Kwi 2010, 00:11

Czy jezdzilas kiedys Matizem?
Ja tak.
Wrazenia:
-aby jechac "dynamicznie" = tak jak inni, musisz deptac gaz do dechy i krecic go na obroty
- wnetrze: w starym maluchu sa lepsze jakosciowo materialy wykonczenia, i "charakter", jakis styl, harmonia, ktora sklada sie na to ze jak wsiadziesz, wiesz ze to ten wlasnie samochod a nie zaden inny...
czyli:
stukajace twarde plastiki, szara prostota.

To nie dla zniechecenia, ale tak jest :roll:
dzieki za odp
tomekXY
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: krk

Post» 28 Kwi 2010, 08:47

A ja Tobie fiolkowa09 proponuję nie kombinowac za bardzo i kupic sobie Seicento 1,1.
Fakt...ma tylko 3 drzwi ale za to o wiele lepiej się prowadzi od Matiza,wyraznie mniej pali,jest szybszy,kosztuje tyle samo,nie gnije (!!!),jest w czym wybierac,ma tanie części,naprawia go każdy warsztat,ma silnik Fire czyli bezkolizyjny rozrząd,można kupic od pierwszego właściciela,a dodatkowo pojechac szosą i w odróżnieniu od Matiza nie bac się wywrotki w koleinach !!!
:smile:
artur73
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Poznań
Auto: Astra F kombi lpg A3 TDI 110KM

Post» 28 Kwi 2010, 09:01

tez poleciłbym ci seicento 1.1, za okolo 5k powinnas cos znalezc matizy sa dosc awaryjne wiem bo brat handluje czesciami głownie do daewoo matiza i na prawde sprzedaje sie wszystko do tego auta do najmniejszej drobnostki i jak to on powiedzial matiz jest dobry do handlowania czesciami a nie do jezdzenia, z drugiej strony duzo ich jezdzi wiec takie zle nie musza byc wg mnie zalezy na jaki egzemplarz trafisz i matizem mozna duzo pojezdzic moj tesc mial kiedys tico od nowosci przejechal 320tys i wtedy zrobił remont silnika a tak to tylko czesci eksploatacyjne wymieniał zadnych nieoczekiwanych awarii
tower
tower
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: kalisz

Post» 28 Kwi 2010, 11:51

Jeśli może być 3drzwiowe to ja też sie podpinam pod Seicento a jesli koniecznie 5drzwiowe to Fiat Punto I,świetne autko do miasta i nawet wspomagania nie potrzeba a co do silnika to z jakiś 1.2 75KM bo te 1.1 są troche mułowate w tym aucie.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1016625790
Barol
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 28 Kwi 2010, 11:58

No tutaj kolego Barol dobrze kminisz,moim pierwszym autem było własnie Punto z tym silnikiem 1.2 75KM i nie dość że dobrze sie tym jeżdziło to naprawde potrafił wmiare żwawo ruszyć spod świateł,kiedyś pojechaliśmy nim w 4osoby w dalszą trase i przyznam że jechało nam sie wmiare komfortowo a dynamika była naprawde dobra.A kiedyś kumpel dał mi sie przejechać jego Puntem własnie z silnikiem 1.1 55KM bodajże to faktycznie to był muł :neutral: ten silnik jest dobry w CC i Seji ale w Punto nie bardzo.
To dwupasmówka a z boku beemka nówka,sprawdzmy komu lepiej chodzą cztery kółka ziom.
TFSI
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Żywiec
Auto: Skoda Octavia 1.9TDI 130KM
Prawo jazdy od: 20 02 2004

Post» 28 Kwi 2010, 12:06

Awatar użytkownika
Bart258
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: okolice Krakowa

Post» 28 Kwi 2010, 12:10

panowie ja mialem punto 1.1 i bez zadnego rasowania zadne seicento nie mialo z nim szans ludzie mowili ze dobry egzemplarz tzw niezamulony mi sie trafil- byc moze... wg mnie jezeli ktos potrzebuje do miasta samochodu to punto 1.1 spokojnie da sobie rade i jezeli ktos chce kupic matiza to na pewno nie zawiedzie sie osiagami w punto 1.1 wiec wg mnie niekoniecznie musi szukac 1.2. ale ja bym sie upierał jednak przy seicento jest to auto nadal produkowane a po puncie I wyszly juz trzy albo 4 edycje wiec troszke przezytek a 600 jest produkowana z nieco zmienionymi niektorymi elementami
tower
tower
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: kalisz

Post» 28 Kwi 2010, 12:49

Ups teraz mój błąd bo zapomniałem że auto ma być po mieście :neutral: to w takim razie Punto 1.1 będzie dobre.
Barol
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 28 Kwi 2010, 13:23

no wlasnie raz na jakis czas jednak gdzies oprocz jezdzenia po miescie na pewno chcialabym jechac w daldza trase tez i po waszych radach koledzy i opiniach znajomych chyba jednak nie skusze sie na matizka:)....od kolegi mechanika dostalam propozycje opla corsy za te same pieniadze bo co opel to nie matiz...ale na pewno bylby starszy duzo w tych pieniadzach...ten vv polo podoba mi sie tez ale ogladalam to one okolo po 10 tys sa...a jestem mloda studentka i przydalby sie nieco tanszy..

[ Dodano: Sro Kwi 28, 2010 14:27 ]
bart258 moze i dobre sa te micry ale powiem tak nie znam sie na czesciach-czy drogie czy nie- i na awaryjnosci samochodu wiec jako kobieta patrze na wyglad duzo tez a te micry to mi sie nie podobaja. :grin: chcialabym zeby jakos ten samochod wygladal tez.do tej pory jezdzilam oplem astra i bardzo dobrze mi sie nim jezdzilo to moze i ta corsa bylaby ok...
fiolkowa09
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 28 Kwi 2010, 13:36

A to już jest jakiś konkretny egzemplarz tej Corsy czy dopiero będziesz go szukać??
Barol
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 28 Kwi 2010, 14:35

no rozgladam sie narazie
fiolkowa09
Nowicjusz
Nowicjusz

Następna