Wysłany: 16 Maj 2007, 10:58 [Daewoo Matiz] - czy warto kupić?
Witam Wszystkich Bardzo Serdecznie !!!
Przymierzam się do kupna samochodu.
Biorąc pod uwagę fakt, że będą to moje pierwsze „cztery kółka”, zależy mi na niskich opłatach, oraz w miarę możliwości ekonomicznej jeździe.
W przedziale do 900 cm3 nie mam zbyt dużego pola manewru.
Zastanawiam się nad kupnem Matiza z 2000 roku. Kwalifikuję się on do aktualnie najniższego progu opłat. Samochód z wyglądu bardzo mi się podoba.
Znajomi proponowali mi jeszcze Fiata Seicento, ale biorąc pod uwagę gabaryty samochodu i komfort jazdy, jakoś bardziej jestem przekonany do Matiza.
Zwracam się do Was z prośbą o kilka komentarzy na temat tego samochodu.
Czy warto kupić ten samochód, czy raczej zdecydować się na wyższe ubezpieczenie i poszukać czegoś w przedziale do 1300 cm3.
Jeżeli tak, to czy należy brać tutaj pod uwagę instalację gazową?
Wysłany: 16 Maj 2007, 18:16 Re: Daewoo Matiz - czy warto kupić?
To już lepiej poszukaj do 1300 cm3. Pomysł z gazem bardzo dobry; instalacja musi mieć komputer sterujący gazem i emulator wtrysku benzyny (taki "oszukiwacz" dla komputera auta. Dla jednopunktowego wtrysku benzyny w zupełności wystarcza instalacja II generacji - j.w. Dla wtrysku wielopunktowego korzystniejszą jest instalka z sekwencyjnym wtryskiem gazu w fazie lotnej...
Wysłany: 18 Maj 2007, 00:41 Re: [Daewoo Matiz] - czy warto kupić?
Raz jechałem Polonezem trasą Katowice - B-B, tuż przed samym Bielskiem Matizowi jadącemu parędziesiąt metrów przede mną wjechał przed maskę z bocznej drogi maluch. Pogoda nie była za ciekawa, mżawka, nikt nie jechal zbyt szybko, okolo 90 km/h no i przez tego malucha kierowca Matiza depnął po chamulcach i odbil w lewo. Przechyliło go najpierw na lewe koła, potem na prawe, znow na lewe a potem Matiz zrobił dachowanie z lewego pasa w poszerzający się w tym miejscu pas zieleni. Na szczęście dla Matiza zatrzymały go krzaki. Hm, z Matiza zostało naprawdę niewiele, a gościu skonczył z poważnymi urazami kręgosłupa... Chciałeś opinię, więc oto ona: osobiście nigdy nie ufałem małym autkom, a po tym co widziałem nie tylko z udziałem owego Matiza, ale i paru innych małych samochodów, stwierdziłem że ja chcę żyć. I tak oto kiedyś Mondeo uratowało mi życie, w wypadku w którym z Matiza nie wyszedłby nikt
Wysłany: 28 Maj 2007, 11:02 Re: [Daewoo Matiz] - czy warto kupić?
a ja ci polecam ten samochód... takim jeździ moja babcia i wcale se nie psuje
ale wszystko zależy czy chcesz mieć samochód niezawodny czy troszke lepiej wykonany, szybszy - który będzie się psuł...
Matiz jest wart swojej ceny
POLECAM
Są ZA i są PRZECIW. Nie rozumiem myśli Daroo ,,Nie kupuj nie opłaca się" Dlaczego się nie opłaca??????? Daewoo ma mało awaryjne, ekonomiczne i trwałe jednostki napędowe oprócz tego autka tej marki są małe, zwinne i tanie. Ale coś kosztem czegoś. Poziom bezpieczeństwa w tych autkach jest mierny. Więc jeśli nie zamierzasz zbytnio szaleć(miej się na baczności) to autko powinno zdać egzamin.
bzdura, chyba myslicie ze Deawoo to ruskie auta sa to dobre samochody dla mas, do miasta wrecz idealne, chociaz mam na mysli te wieksze egzemplarze (Tico, Matiz odpada).
aha jesli masz ograniczone fundusze (do 5 tysiecy) to nie tykaj sie japonczykow, zrobilem za namowa forumowiczow ta glupote, kupilem Toyote, za jedna czesc zaplacisz tyle co za 10 czesci do Deawoo
Witam!
Zależy jak chcesz to auto użytkować. Jeśli w większości będziesz poruszał się po mieście i z rzadka wyjeżdżał na dłuższą trasę to jest to dobry zakup. Zresztą, na urlop jeżdzę do miejscowości oddalonej ok 250km, czasami do innych miast i nie narzekam. Oczywiście prędkości oszałamiających nie osiągniesz, ale jedzie się dobrze. Mi trochę przeszkadza brak podparcia w fotelu na odcinek lędźwiowy kręgosłupa, ale trzeba siedzieć za kółkiem parę godzin żeby to poczuć zmęczenie pleców. Poza tym mam prawie 2 metry wzrostu i nie wale głową w podsufitkę, aczkolwiek przeszkadza trochę przyciemnienie na szybie i niebo nad horyzontem widze juz przez nie. Jeżdżę Matizem juz parę lat i nic się nie zepsuło, wymieniam tylko cz. eksploat.
Opinie żeby nie kupować Daewoo są pewnie od ludzi którzy nigdy tymi autami nie jeździli i mająje za koreańską tandetę. Tak nie jest. Wnętrze Matiza jest plastikowo-szare ale w końcu to tanie małe autko. Niedawno koleżanka zastanawiała się czy kupić Matiza czy Yaris. Doradziłem jej Matiza i jest zadowolona. Patrząc na koszt zakupu i części oraz bezawaryjność myślę że się nie opłaca kupować japońca a tym bardziej Fiata. Chyba że chcesz lepiej wyglądać w oczach sąsiadów. Poza tym 4 drzwi w Matizie (a nie 2 w Seicento) to świetna rzecz! Polecam
kolego moj tata mial matiza nowego z salonu jezdzil przez 7 lat nic sie nie psulo wymienial tylko czesci i gaz (pasek rozrzaadu , tarcze itd) zainstalowal gaz 2000zl i zwrocilo sie po roku Gaz + matiz = Super jazda naprawde polecam tez nim jezdzilem mozna nim sie spakowac na wycieczke za granice na 2 tygodnie ale trzeba dokupic boksa