Po dzisiejszym maratonie po komisach musze się z tobą zgodzić havoc, wszystkie gofly to złom a jak jest coś godnego uwagi to powyżej 20 tyś. Co do tego focusa to raczej odpada bo słyszałem ze droższy w utrzymaniu, i jakoś mi się nie podoba. Peugeot też odpada podobno awaryjny. Natknąłem się jednak na A3 z 99 w cenie 19000 PLN z przebiegiem 150 tyś. I tutaj moje pytanie, czy Audi jest dużo droższe w utrzymaniu od np. WV, i nie chodzi mi o serwisowanie w warsztacie Audi i oryginalne części tylko zamienniki i jakieś standardowe warsztaty.
Plusy tej A3
Wnętrze idealne, nic nie powycierane, siedzenia czyściutkie kierownica leciutko wytarta i mała ryska na desce. Mechanik z którym byłem powiedział że silnik ok. nie kopci, zapaliła od strzała. Po jeździe próbnej zawieszenie też niby ok. a kolo 140 pocisnął po naszych polskich drogach

i nic nie pukało do tego slalom z pasa na pas przy 120 i wszystko cacy.
Minusy
Minusem jest to że tylna szyba była wymieniana i trochę szczeliny są nierówne, oba zderzaki od lewej strony malowane bo trochę inny odcień lakieru ale dziwne jest to że tylko lewa strona się różni a prawa nie . Blacha ok. (poza kilkoma drobnymi ryskami), ten sam odcień i nie ma szpachli bo mierzyłem miernikiem, co prawda nie elektronicznym tyko na magnes ale w innych przypadkach szpachle wykrywał. Więcej niedoróbek nie zauważyłem, kolega mechanik również.
Jutro kolejny maraton i jak nic konkretnego nie znajdę to na stację kontroli pojazdów z tą A3 i jak wszystko będzie ok. to ją biorę. 11-letnie auto bez pomalowanego elementu raczej ciężko znaleźć a na plastiku rdza nie wyjdzie, co najwyżej lakier zacznie się łuszczyć. Największym minusem jest ta szyba bo jak źle ją osadzili to może pęknąć, co było by przykre. Jeżeli źle myślę to proszę, wyprowadźcie mnie z błędu.
Jeszcze jedno pytanie odnośnie sprawdzania na stacji diagnostycznej, co jeżeli trafie na taką w której znają tego kolesia (a znają go na pewno w jakichś bo ma komis) i jakiś nieuczciwy mechanik powie że wszystko ok. a tak nie będzie.
Jeszcze kilka słów na temat tego golfa.
http://otomoto.forumsamochodowe.pl/index.php?sect=show&id=C12104146
Zawieszenie wybite, silnik ok. (opinia kolegi mechanika), w środku niestety widać ślady użytkowania, rdzy nie zauważyłem, szpachli raczej też nie ma. Ogólnie najlepszy jakiego do tej pory oglądałem i co najważniejsze od osoby prywatnej a co za ty idzie większa możliwość negocjacji ceny.
Pozdrawiam