witam wszystkich! mam wielki dylemat co do kupna auta. po pierwsze to mam 10 tys pln. mam tez zapas w razie czego czyli jakieś 1000. pierwszą podstawową sprawą, z która mam dylemat jest silnik. obecnie opłaca sie kupić diesla bo paliwo jest tańsze i mniej pali ale ostatnio dowiedziałem sie że olej napedowy zdrożeje i będzie droższy od benzyny czyli jazda na dieaslu będzie mniej opłacalna. pozatym samochód z dielsem będzie droższy od benzynowego o ok 3-4 tys. benzyna jest ciągle na wysokim poziomie ale jezeli prognoza sie sprawdzi to to niedługo będzie wszystko jedno czy jeżdzić dieslem czy benzyna. jeżeli benzyna to czy z gazem czy lepiej bez?? prognozy na temat gazu tez niesą kolorowe. gaz też ma zdrożeć. ponoć do 2.80pln za litr gazu to będzie górna granica opłacalności jazdy na gazie. następną sprawą jest wiek samochodu - lepiej kupić za te pieniądze leciwe np audi czy VW z pierwszej połowy lat 90 czy moze lepiej np opla czy renaulta z drugiej połowy lat 90?? przedewszystkim niechce fiata ani BMW!!!
ja by wybierał coś z tych modeli:
-audi 80 b4,
-citroen xara,
-ford mondeo mk2,
-honda civic VI,
- opel astra I , vectra B(ewentualnie jak uda mi sie znależć za te pieniądze),
- peugeot 406,
-renault laguna I, magane I,
-rover 400, (ewentualnie 200),
-seat cordoba I,
-VW golf3, vento, passat b4.
lista spora, kazde mi sie mniej wiecej na swój sposób podoba ale tylko podoba. kompletnie i konkretnie niewiem i nieznam opini na temat tych aut. kazdy mówi swoje. jeden poza audi czy vw niewidzi nic a drugi powie że po co kupować stare audi czy vw jak za te pieniadze można kupić 10 - 12 latniego opla albo jakiegoś francuza i prwie niczym niebędzie odbiegac od tamtych aut. bardzo prosze was o pomoc a szczególnie chodzi o silnik. powiedzcie mi tez ile spalaja takie silniki jak 1.8 czy 2.0 i czy wogóle pchac sie w taki duzy silnik?? no prosze o pinie na temat aut z tych listy i innych moich pytań. mozeci równiez poidać swoje probozycje aut. sprawa jest bardzo powazna ponieważ auto jest mi potzrebne na juz a niewiem jeszcze jake a już niewspomnie z jakim silnikem. a samochód próbuje juz kupić od ponad 3 m-c!!! licze na liczne komantarze i opinie!! pozdro...