Najpierw przeczytajcie co to jest dysleksja. Mam kilku kolegów co są dyslektykami. Starają się pisać poprawnie, ale nie zawsze im to wychodzi jak by chcieli. Ten temat oznacza tak jakby dyskryminację osób cierpiących na dysleksję. Jestem moderatorem na paru forach, widzę jak ktoś umyślnie popełnia błędy i nawet nie zamierza się poprawić czy zainstalować słownik Mozilla lub Opera. A są też tacy, którzy próbują się poprawić w ortografii, dyslektyka najlepiej poznać na forum dyskusyjnym - oraz po rozmowie Skype czy GG. Dyslektyk nie tylko pisze z błędami, ale także popełnia błędy w mowie. A ten temat jest zbędny. Aby zapobiegać ortografi trzeba ostrzec autora słownie, polecić mu słownik do przeglądarki czy coś innego, ale nie ten temat. Przecież czytając to może raz, dwa lub trzy napisze poprawnie tego posta, ale później nie będzie tego przestrzegał tak, bo może zapomnieć, a dysleksja jest ciężka do wyleczenia.
A jeszcze dodam coś na koniec. Dyslektyk ma kłopoty z czytaniem, a dysortogrfik ma kłopoty z pisaniem
Ten temat nie ma na celu dyskryminowanie osób z dysfunkcjami utrudniającymi poprawne pisanie, ale zwrócenie uwagi na problem braku dbałości o formę wypowiedzi. Każdy, kto chce - potrafi skorzystać z odpowiednich narzędzi, pomagających pisać poprawnie. I właśnie o to mi chodziło! O spowodowanie poprawnego i CZYTELNEGO wyrażania swoich wypowiedzi!
Przepraszam szanownego kolegę fourup, co oznacza dwuliterówka "wi" ?? Proszę kolegom na forum wyjaśnić. Śmiem twierdzić, iż to kolega fourup nie ma pojęcia o zasadach ortografii, słownictwa, wymowy, stylistyki i innych. Słuchamy. Aha, pewnie zaraz dostanę ostrzeżenie i mnie wykreślą z forum, a moją wypowiedź wykasują. Językoznawca się znalazł...
fourup napisał/a:
...cool ziom!
Mam jeszcze pytanie: czy to jest forum polskie czy angielskie ??
I następne pytanie: oder Sie sprechen und schreiben Deutsch ??
Przepraszam szanownego kolegę fourup, co oznacza dwuliterówka "wi" ?? Proszę kolegom na forum wyjaśnić. Śmiem twierdzić, iż to kolega fourup nie ma pojęcia o zasadach ortografii, słownictwa, wymowy, stylistyki i innych. Słuchamy. Aha, pewnie zaraz dostanę ostrzeżenie i mnie wykreślą z forum, a moją wypowiedź wykasują. Językoznawca się znalazł...
fourup napisał/a:
...cool ziom!
Mam jeszcze pytanie: czy to jest forum polskie czy angielskie ??
I następne pytanie: oder Sie sprechen und schreiben Deutsch ??
Gdybyś czasem czytywał książki (wcześniej tłumaczyłem co to takiego), wtedy zapewne - prędzej, czy później - natrafiłbyś na cytaty z gwary galicyjskiej... Ale przecież to dla Ślązaka ujma, żeby znać inne języki niż germański...
A generalnie - tego typu uwagi jak Twoja, traktuję jako folklor
A przepraszam Pana z Galicji, kto jest Ślązakiem ?? Bo z tego co jest mi wiadomo to Sosnowiec nie jest Śląskiem tylko Zagłębiem... A jeżeli chodzi o język germański, to żal dupę ściska, że Pan, Panie fourup nie zna tego języka?? No cóż w przeciwieństwie do kolegi ja książki czytam... A kolega tylko pewnie czyta, ale te z gwarą galicyjską... No cóż... Rzeczywiście istny folklor... hahahaha
Kolego brief99, jednego nie rozumiem logujesz się na forum samochodowym żeby rozmawiać o czym?
o chorobie związanej z niewłaściwą pisownią?
czy o problemach i tematach związanych z motoryzacją?
Ta dyskusja nie ma sensu bo to nie jest jakaś tam dyskryminacja tylko szczera prawda bo jak już było wyżej na pisane ten kto jest chory potrafi sobie z tym radzić przed komputerem.
Po prostu 90% (jak nie więcej) nie poprawnie pisanych postów jest tak na prawdę przez lenistwo a nie przez chorobę.
PrezesArtek otóż to. Ale nie rozumiem jednego. Jak coś się pisze to co szkodzi pisać poprawnie. Ciekawe jak w szkole pisali Ci co tak posty błędnie pisza. Jestem ciekaw.