Forum Motoryzacyjne, Forum Samochodowe, Auto Forum

Album | Ogłoszenia | Reklama | Regulamin | FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy |  Rejestracja |  Zaloguj 

Dyslektyku - przeczytaj zanim coś napiszesz

Poprzedni temat «» Następny temat
Dyslektyku - przeczytaj zanim coś napiszesz
Autor Wiadomość
MotoAlbercik
fs...VIP

Auto: 1.Hummer H2 Hydra Matic Lexury
Moc: 398KM
Wysłany: 9 Luty 2010, 20:42   Re: Dyslektyku - przeczytaj zanim coś napiszesz  

Koledzy - proponuję zakończyć dyskusję w tym temacie. Fourup jest moderatorem tego forum i ma prawo prosić forumowiczów żeby pisali poprawnie oraz ma prawo, a nawet obowiązek, żeby usuwać posty napisane niepoprawnie, czyli tak, że nie da się tego czytać. A takie się zdarzają i są napisane tak, że można je czytać 10 razy a i tak nie wiadomo o co chodzi.
Osobiście na miejscu autora tematu zamknąłbym ten temat i byłby spokój. Wydaje mi się, że co poniektórzy nie szanują pracy moderatorów, a tej na naszym forum nie brakuje. I może wreszcie forumowicze to zrozumią i przyczynią się do tego, żeby tej roboty było mniej.
PS - Fourup - po co dyskutujesz z ludzmi tego pokroju co dawig - tacy jak on szukają zaczepki bo chcą zabłysnąć. Tylko nie do końca wiadomo czym... Daj se spokój. Każdy szanujący się forumowicz wie o co chodzi i kto ma rację. A że czasami na forum wpadną tacy ludzie jak dawig, to już trudno. Takich ludzi należy całkowicie ignorować.

krikus
Stały forumowicz

Auto: Ford Focus 1.4 16v Zetec-SE
Moc: 75KM
Wysłany: 9 Luty 2010, 21:12   Re: Dyslektyku - przeczytaj zanim coś napiszesz  

Ja za każdym razem co widzę post z rażącymi błędami ortograficznymi lub gramatycznymi to daję autorowi odnośnik do tegóż to tematu :arrow: http://www.forumsamochodo...esz-vt24026.htm :idea: :wink:

brief99
Nowicjusz

Auto: Ford Mondeo mkI, 1,8 B, 16V
Moc: 115KM
Wysłany: 9 Luty 2010, 23:58   Re: Dyslektyku - przeczytaj zanim coś napiszesz  

MotoAlbercik napisał/a:
... Daj se spokój...

No następny.... Gwara galicyjska.... No tak.... Istny folklor....

Burning
Zaawansowany

Auto: Cordoba 2.0 TDI
Moc: 130KM
Wysłany: 10 Luty 2010, 06:59   Re: Dyslektyku - przeczytaj zanim coś napiszesz  

MotoAlbercik ostatni mój post w tym temacie. Daj temu gościowi wyżej bana czy coś, bo on sie tu nie nadaje. Jaja sobie robi ciągli a g...o za przeproszeniem robi.

MotoAlbercik
fs...VIP

Auto: 1.Hummer H2 Hydra Matic Lexury
Moc: 398KM
Wysłany: 10 Luty 2010, 09:04   Re: Dyslektyku - przeczytaj zanim coś napiszesz  

Brief99 - co ci nie pasuje?

LANDEK99
Początkujący

Auto: LR freelander TD
Moc: 98KM
Wysłany: 17 Luty 2010, 19:08   Re: Dyslektyku - przeczytaj zanim coś napiszesz  

ddaarreekk i inni
Przecież tu nikt z WAS nie szydzi i nie dyskryminuje
Zwrócono jedynie uwagę pseudo dyslektykom tzw. LENIOM a niektóre posty naprawdę są tak napisane że nie wiadomo czy FORUMOWICZOWI chodzi o samochód czy o kosiarkę, dopiero zapytany podaje markę, silnik, rocznik i inne dane pojazdu . niestety nie jesteśmy JASNOWIDZAMI i to bardzo ludzi irytuje
Co do wypowiedzi fourup"a to uważam że i tak to delikatnie napisał

kasiazgd
Nowicjusz

Auto: toyota previa
Moc: 2KM
Wysłany: 18 Luty 2010, 19:31   Re: Dyslektyku - przeczytaj zanim coś napiszesz  

Mam zdiagnozowana dysleksję ortograficzną na moje szczęście program sam pokazuje mi gdzie zrobiłam błąd i to poprawiam

bo niestety wstydzić się muszę dzięki ludziom szydzącym z czyjejś ułomności

osoby z nieumiejętnością poprawnego formowania zdań nie mają takiej możliwości

MOŻE BY TAK TROCHĘ WYROZUMIAŁOŚCI
a jeśli nie rozumiesz przeczytanego zdania to poproś autora o napisanie tego jeszcze raz

bo nie wiem czy zdajecie sobie Panowie sprawę że osoba z dysleksją nie widzi robionych błędów i nie ma pojęcia że napisała coś źle

LANDEK99
Początkujący

Auto: LR freelander TD
Moc: 98KM
Wysłany: 18 Luty 2010, 19:36   Re: Dyslektyku - przeczytaj zanim coś napiszesz  

Zgadzam się , ale jak klient pisze "ludzie pomocy, w silniku coś mi strasznie dzwoni " to co o takim gościu można powiedziec i jaką odpowiedź mu dac ?

kasiazgd
Nowicjusz

Auto: toyota previa
Moc: 2KM
Wysłany: 18 Luty 2010, 19:53   Re: Dyslektyku (leniu-cwaniaku) - przeczytaj zanim coś napis  

Znam wielu Dysgrafów, ale Oni wiedzą, że jest Firefox czy Opera, które błędy podkreślą.

Drogi Panie niestety wydaje mi się że niestety nie do końca ma Pan wystarczającą wiedzę na opisywany temat

co innego dysgrafia co innego dysleksja a zupełnie coś innego dysleksja ortograficzna( dysortografia)

dysgrafia polega na bardzo niewyraźnym pisaniu do tego stopnia ze nawet nie można samego siebie rozczytać
dysleksja to nieumiejętność płynnego czytania i co z tym związane nierozumienia przeczytanego tekstu oraz związane z tym nieumiejętność sklecenia prawidłowo nawet podstawowego zdania
a dysortografia to niezależne popełnianie błędów ortograficznych

niestety pomieszaliście Panowie te 3 pojęcia na pierwsze i trzecie pomoże program komp. niestety na poprawne sklecenie zdań niema pomocnika
więc dajcie spokój

Dishman
Stały forumowicz

Wysłany: 19 Luty 2010, 11:20   Re: Dyslektyku - przeczytaj zanim coś napiszesz  

Zaskakuje co najwyżej fakt, że najwięcej do powiedzenia o problemie niezrozumiałych postów mają osoby, które mało tych postów napisały przez co jak mniemam są tu od niedawna.
Przez co najbardziej aktywne zaczynają być w temacie o problemach forum. Wybaczcie, ale chyba, żeby cokolwiek powiedzieć o problemie jakie ma to forum, to trzeba troszkę czasu na nim spędzić, troszkę dyskusji przeprowadzić.

Proponuję zatem rozwiązanie kompromisowe. Każdy ma starać się pisać posty po polsku, jak najlepiej potrafi. A administracja forum nie musi się bawić w podkreślanie i edycję każdej literówki. Posty i tematy w których nie wiadomo o co chodzi albo usuwać (jednak wcześniej uprzedzić o tym autora na PW), albo olać. Jeżeli bowiem nikt nie będzie wiedział w czym problem, to nie udzieli wskazówki jak go rozwiązać.

DeneX
Nowicjusz

Auto: Opel Tigra 1.6 B+G 96 r.
Moc: 106KM
Wysłany: 22 Luty 2010, 15:52   Re: Dyslektyku - przeczytaj zanim coś napiszesz  

Jak ja się cieszę, że temat nie został zamknięty :)

Otóż, chciałbym poprzeć jakże zacną inicjatywę zwalczania głąbów internetowych.
Mam 25 lat, nie mam żadnego rodzaju dysmózgowia ;) Ale byłem moderatorem na kilku forach, administratorem również i powiem, że to co niektórzy wyprawiają graniczy z cudzołóstwem językowym! PiSaNiE PoKeMoNaMi czy 3m0 rosmóffki to tylko chyba jakiś młodzieńczy wybryk, który de facto przechodzi na później. Wielu z tych PoK3m0 użytkowników sieci internet zostaje w świecie stworzonym przez nich i im podobnych, nie potrafiąc napisać poprawnie słowa np. żurawina "rzórawina" - tak już nawet widziałem. Kto mi powie, że ten osobnik ma jakąś dys ? Znam różne przypadłości, sam nie jestem bez skazy i popełniam błędy, jednak błędy te popełniane są tylko w momencie kiedy nie przeczytam dwa razy co napisałem. To co czytamy wbija nam się w głowę, czytając tysiąc razy błędnie napisany wyraz przez kogoś komu nie chce się sprawdzić dlaczego ma podkreślone, prowadzi do uznania wyrazu za pisany poprawnie. Ukończyłem niedawno szkołę, i wiem jak to się odbywało pośród moich znajomych, komu gorzej szło (bo zamiast na lekcje wolał iść na papierosa w kiblu) rodzice wyrabiali papierek na "dys" i z główki. Niech zatem wyrobią takiemu osobnikowi papierek na dys-człowieczeństwo! Wielu z rodziców nie zdaje sobie sprawy z tego, że w momencie gdy posiada się papierek na jakieś "dys" trudniej znaleźć pracę (pomijam tych co faktycznie się do łopaty nadają). Gdy ich pociecha samodzielnie napisze CV to przez to, że nie gonili do nauki, po pierwszych słowach takie CV trafia do kosza! Zezwalając na takie działania uwsteczniamy się!

PS: Wierzę w papierki wydane choćby 10 lat temu kiedy naprawdę zwracano uwagę na to czy ktoś ma problemy czy jest leniem. Trudno mi uwierzyć w 90% papierków powyżej tego limitu.

Dla przykładu  http://emo-martynka.blog.onet.pl/ tutaj już się nie da nic zrobić.... i nie róbmy z siebie takich ludzi.

PS2: I mówimy tutaj o lenistwie i skrajnościach, nikt nikomu nie powinien wytykać w długiej wypowiedzi jednego czy dwóch błędów, ale nękać się powinno błędy w co dr"ó"gim wyrazie.

white wolf
Zaawansowany

Auto: suzuki samuraj 1.3 B
Moc: 70KM
Wysłany: 25 Luty 2010, 18:30   Re: Dyslektyku - przeczytaj zanim coś napiszesz  

krikus napisał/a:
Ja za każdym razem co widzę post z rażącymi błędami ortograficznymi lub gramatycznymi to daję autorowi odnośnik do tegóż to tematu :arrow: http://www.forumsamochodo...esz-vt24026.htm :idea: :wink:

:wink: POLONISTA? :lol:

dawig
Zaawansowany

Auto: vw polo 5 tdi
Moc: 77KM
Wysłany: 26 Luty 2010, 18:48   Re: Dyslektyku - przeczytaj zanim coś napiszesz  

a ja chciałbym przeprosić fourupa za to co na niego napisałem
on ma napisane
dotyczy tylko leniwych cwaniaków

white wolf
Zaawansowany

Auto: suzuki samuraj 1.3 B
Moc: 70KM
Wysłany: 26 Luty 2010, 19:42   Re: Dyslektyku - przeczytaj zanim coś napiszesz  

dawig, hi hi przeprosiny sa oznaką słabości a jak przystało na forum off road lepiej obżucić kogoś błotem w cudzysłowiu hihihi

dawig
Zaawansowany

Auto: vw polo 5 tdi
Moc: 77KM
Wysłany: 26 Luty 2010, 19:49   Re: Dyslektyku - przeczytaj zanim coś napiszesz  

white wolf, jesteś typowym zacofanym polaczkiem