Forum Motoryzacyjne, Forum Samochodowe, Auto Forum

Album | Reklama | Regulamin | FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy |  Rejestracja |  Zaloguj 

Dyslektyku - przeczytaj zanim coś napiszesz

Poprzedni temat «» Następny temat
Dyslektyku - przeczytaj zanim coś napiszesz
Autor Wiadomość
fourup
fs...VIP

Auto: Isuzu Trooper 2.6i LWB +3
Moc: 115KM
Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 23:48   Dyslektyku - przeczytaj zanim coś napiszesz  

WAŻNE!
DOTYCZY TYLKO LENIWYCH CWANIAKÓW

Jeśli jesteś dylektykiem, dysgrafem, lub posiadasz kwity na jakąś inną dysfunkcję dotyczącą umiejętności czytelnego wypowiadania się na piśmie, to... wsadź sobie te papiery głęboko w buty!

Mam juz dość (i nie tylko ja!) domyślania się, co autor miał na myśli!
Od dzisiaj (to jest od 8 września 2009) każdy post, który będzie napisany w sposób uniemożliwiający proste przeczytanie i zrozumienie treści (brak znaków przestankowych, napisany "jednym ciągiem"; zawierający znaczną ilość błędów ortograficznych itp), który napotkam na tym forum będę od razu wywalał do śmietnika, a Piszący otrzyma ostrzeżenie!

Każdy dyslektyk piszący na forach wygeneruje dwoje analfabetów wtórnych (przeczytanie 100 razy słowa napisanego z błędem - np. ktury - sprawia, że człowiek przestaje go postrzegać jako błąd i zaczyna sam używać niewłaściwej formy!), dlatego nie będę miał litości.

Poza tym - troska Piszącego o czytelność i zrozumiałość formy przekazu jest wyrazem szacunku dla Czytającego.
Jest z nami na forum Kolega, który ma kwity na dys-cośtam, jednak Jego posty są pisane w sposób absolutnie poprawny. Bo Mu się chce wyrazić szacunek dla pozostałych Forumowiczów! Więc jednak można...

Pozdrawiam
fourup

Isuzu Trooper
tel 793314642

Pal albo zdrowie - wybór należy do Ciebie
- Azja Tuchajbej

Karson
fs...VIP

Auto: scarabeusz
Moc: 130KM
Wysłany: Pią Wrz 11, 2009 07:03     

temat ten jest informacją i ostrzeżeniem, a nie zachętą do dyskusji, dlatego wszystkie posty skasowałem.
proszę bardzo serio potraktować słowa @Fourupa.. to naprawdę poważny problem!

dla chętnych do dyskusji o naszych (moderatorów) działaniach tych pożądanych czy niepożądanych jest dział "o forum", w którym można skarżyć, donosić, marudzić, płakać czy/i chwalić. temat zamykam żeby nie kusił. :mrgreen:

friluś1
Zaawansowany

Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 09:29   Re: Dyslektyku (leniu-cwaniaku) - przeczytaj zanim coś napis  

Trudno się z takim podejściem nie zgodzić.
... to co ci biedni "dys..." mają robić ? Nie lepiej poradzić im by korzystali z worda i gotowca wklejali na forum
pozdr
az td4

domesday
Nowicjusz

Auto: Jaguar XJ6
Moc: 211KM
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 21:46   Re: Dyslektyku (leniu-cwaniaku) - przeczytaj zanim coś napis  

Popieram, Worda mają wszyscy

arielwrx
Nowicjusz

Auto: Subaru Impreza WRX MY99'
Moc: 220KM
Wysłany: Sro Paź 21, 2009 15:49   Re: Dyslektyku (leniu-cwaniaku) - przeczytaj zanim coś napis  

fourup napisał/a:
WAŻNE!

Jeśli jesteś dylektykiem, dysgrafem, lub posiadasz kwity na jakąś inną dysfunkcję dotyczącą umiejętności czytelnego wypowiadania się na piśmie, to... wsadź sobie te papiery głęboko w buty!

Mam juz dość (i nie tylko ja!) domyślania się, co autor miał na myśli!
Od dzisiaj (to jest od 8 września 2009) każdy post, który będzie napisany w sposób uniemożliwiający proste przeczytanie i zrozumienie treści (brak znaków przestankowych, napisany "jednym ciągiem"; zawierający znaczną ilość błędów ortograficznych itp), który napotkam na tym forum będę od razu wywalał do śmietnika, a Piszący otrzyma ostrzeżenie!

Każdy dyslektyk piszący na forach wygeneruje dwoje analfabetów wtórnych (przeczytanie 100 razy słowa napisanego z błędem - np. ktury - sprawia, że człowiek przestaje go postrzegać jako błąd i zaczyna sam używać niewłaściwej formy!), dlatego nie będę miał litości.

Poza tym - troska Piszącego o czytelność i zrozumiałość formy przekazu jest wyrazem szacunku dla Czytającego.
Jest z nami na forum Kolega, który ma kwity na dys-cośtam, jednak Jego posty są pisane w sposób absolutnie poprawny. Bo Mu się chce wyrazić szacunek dla pozostałych Forumowiczów! Więc jednak można...

Pozdrawiam
fourup

Człowieku to jest dyskryminacja. Dysleksja to nie głupota tylko zaburzenia w umiejętności poprawnego pisania. Nie można skreślać człowieka który jest dyslektykiem nie z własnej woli. Chyba masz jakieś kompleksy i myślisz że jak jesteś moderatorem to możesz ośmieszać innych. Kto Cie mianował na tego moderatora ??? Myślałem że miałeś zły humor jak to pisałeś ale jak zobaczyłem twoje zdjęcie w awatarze to odpuszczę sobie komentarz :)

Endrju
Stały forumowicz

Auto: brak
Moc: 1KM
Wysłany: Sro Paź 21, 2009 16:29   Re: Dyslektyku (leniu-cwaniaku) - przeczytaj zanim coś napis  

Wydaje mi się, że koledze nie chodziło o pojedyńcze błędy, literówki co każdemu się zdarza tylko o tekst w którym dużo zdań posiada błędy ortograficzne jak i składowe.

btw. fourup, trochę przesadziłeś z tym tekstem. Przecież można było napisać łagodniej :neutral:

PrezesArtek
Stały forumowicz

Auto: Honda Civic Sedan 95r 1.5 B+G
Moc: 90KM
Wysłany: Sro Paź 21, 2009 19:17   Re: Dyslektyku (leniu-cwaniaku) - przeczytaj zanim coś napis  

Znowu się zacznie bezsensowna dyskusja, jeżeli już ktoś naprawdę jest chory to wystarczy przeglądarka poprawiająca błędy i sprawa załatwiona. To nie jest żadna dyskryminacja, nie które posty są tak na pisane, że nic nie idzie z nich zrozumieć po prostu większość ludzi to lenie którym nie chce się poprawiać błędów a ludzie na prawdę chorzy wiedzą jak sobie z tym poradzić przed komputerem.

fourup
fs...VIP

Wysłany: Czw Paź 22, 2009 07:58   Re: Dyslektyku (leniu-cwaniaku) - przeczytaj zanim coś napis  

PrezesArtek napisał/a:
Znowu się zacznie bezsensowna dyskusja...
Kiedy @Karson zamknął temat, wtedy podniosło się larum, że cenzura, że zamordyzm, że komuna, że ORMO/ZOMO/SB/NKWD i cholera wi co jeszcze, więc odblokowałem temat... Czy to źle, czy dobrze? Nie wiem, ale przynajmniej nikt nie będzie Karsona wyzywał, za coś, co ja sam napisałem.
Jak chcą niech piszą... Najwyżej się wytnie... :mrgreen:

PrezesArtek napisał/a:
(...) jeżeli już ktoś naprawdę jest chory to wystarczy przeglądarka poprawiająca błędy i sprawa załatwiona. To nie jest żadna dyskryminacja, nie które posty są tak na pisane, że nic nie idzie z nich zrozumieć po prostu większość ludzi to lenie którym nie chce się poprawiać błędów a ludzie na prawdę chorzy wiedzą jak sobie z tym poradzić przed komputerem.
I dokładnie o to mi chodziło!
Znam wielu Dysgrafów, ale Oni wiedzą, że jest Firefox czy Opera, które błędy podkreślą. Wiedzą, że przed wysłaniem tekstu należy sprawdzić, czy coś nie zostało podkreślone...

Kilkanaście lat temu dysfunkcji tego typu diagnozowanych było kilkadziesiąt razy mniej. Teraz co drugi to dyslektyk. Dlaczego tak jest?
- Bo kiedyś trudniej było "załatwić" takie kwity?
- Bo wtedy nie było internetu (pełnego dysfunkcyjnych tekstów), za to więcej czytało się książek* (dużo lepiej opracowywanych korektorsko)?
- Bo kiedyś Rodzic, któremu nauczyciel zwrócił uwagę, że syn/córka ma problemy z ortografią płonął żywą czerwienią na twarzy, a teraz robi belfrowi awanturę, że ten śmie zawracać im głowę takimi pierdołami?
- Bo kiedyś Rodzice nie uczestniczyli w wyścigu szczurów dla kasy i więcej czasu spędzali z dziećmi, m.in. pomagając im w odrabianiu zadań domowych i zwracali uwagę na błędy na bieżąco?
- Bo kiedyś w domach wielopokoleniowych, dzieci miały wpajany - od najmłodszych lat - szacunek dla starszych, co z kolei objawiało się większym przejmowaniem się latorośli uwagami nauczycieli?
- Bo... Bo... Bo...

Powodów tego "wysypu" dysfunkcyjnych jest bardzo wiele. Nie zmienia to jednak faktu, że na chwilę obecną 90% dysfunkcyjnych to lenie, z załatwionymi przez leniwych rodziców papierami. Bo przecież łatwiej jest załatwić taki papier, niż poświęcić dziecku godzinę dziennie, żeby poćwiczyć pisanie... No i ... skąd wziąć tą godzinę?!

@Endrju - nie wydaje mi się, że przesadziłem. Po prostu nie jestem politykiem i "wisi mi" jak wypadam w sondarzach. I dlatego mogę sobie pozwolić pisać to, co myślę! A uwierz mi, to na prawdę jest łagodnie napisane...

I, żeby mi nikt nie próbował zarzucać, że to dyskryminacja!
Sam jestem stwierdzonym dysfunkcyjnym ortograficznie! I to już ponad 20 lat temu!
Ale wiem, co to jest szacunek dla współforumowiczów i mam przeglądarkę, która podkreśla błędy (a w razie wątpliwości - korzystam ze słownika w formie papierowej)!
No!

*) Książka - niesamowita ilość papieru w formie arkuszy (czasami nawet ponad 200 sztuk!) spiętych razem, zapełnionych fontami (najczęściej wykorzystywany, to Times New Roman), czasem również grafikami lub fotografiami. W książkach nie występują ikony, ani kursory. Nie należy obsługiwać jej myszką. Nie wymaga nawet Windowsa do poprawnego działania. Budynek zawierający wiele książek nazywany jest biblioteką. :mrgreen:

Isuzu Trooper
tel 793314642

- Azja Tuchajbej

raban
Nowicjusz

Wysłany: Sob Paź 24, 2009 06:36   Re: Dyslektyku (leniu-cwaniaku) - przeczytaj zanim coś napis  

Całkowicie zgadzam się , z argumentami fourup
Jestem z tamtego pokolenia , czystość polszczyzny , to była nasza narodowa duma i wizytówka , teraz oczarowani luzem , na świecie , młodzi i nie tylko oni , kaleczą naszą Polską kulturę........bo to taki szpan , żenada

dawig
Zaawansowany

Auto: vw polo 5 tdi
Moc: 77KM
Wysłany: Wto Gru 08, 2009 13:16   Re: Dyslektyku - przeczytaj zanim coś napiszesz  

człowieku to jest dyskriminacja

kamil32123
Nowicjusz

Auto: Accord 2.0 + lpg
Moc: 136KM
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 14:21   Re: Dyslektyku (leniu-cwaniaku) - przeczytaj zanim coś napis  

[quote="fourup"]
fourup napisał/a:
I, żeby mi nikt nie próbował zarzucać, że to dyskryminacja!
Sam jestem stwierdzonym dysfunkcyjnym ortograficznie! I to już ponad 20 lat temu!
Ale wiem, co to jest szacunek dla współforumowiczów i mam przeglądarkę, która podkreśla błędy (a w razie wątpliwości - korzystam ze słownika w formie papierowej)!
No!

Hmm troszkę mnie zdziwiłeś swoja wypowiedzią. Ja również jestem dyslektykiem może i dostałem orzeczenie troszkę później od ciebie, bo około 7-8 lat temu. Faktycznie teraz prawie, co 2 osoba ma „pseudo dysleksje”, co jest irytujące. Kiedyś, aby otrzymać orzeczenie trzeba było zdać test na inteligencje z dobrym wynikiem, rozmowa z psychologiem oraz trzeba było znać wszystkie zasady ortograficzne, (czyli w teorii wiesz jak dany wyraz napisać a w praktyce piszesz z błędami). Dziwi mnie to, że masz dysleksje skoro sięgasz jak to napisałeś po słownik, powinieneś zastanowić się nad wyrazem i w tedy wiedzieć jak to napisać. Dyslektyk po prostu nie wie jak napisać wyraz poprawnie od razu a, że nie chce się komuś po myśleć, (bo np. ma mało czasu podczas sprawdzianu) pisze wtedy z błędami. A wiec prawdziwa dysleksja to choroba nie lenistwo.

jiGsaw
Stały forumowicz

Wysłany: Sro Gru 23, 2009 11:24   Re: Dyslektyku - przeczytaj zanim coś napiszesz  

dawig napisał/a:
człowieku to jest dyskriminacja

Uderz w stół, a nożyce się odezwą.

ŁukaszK
Nowicjusz

Auto: Skoda Superb 1.9 TDI
Moc: 136KM
Wysłany: Wto Gru 29, 2009 12:53   Re: Dyslektyku - przeczytaj zanim coś napiszesz  

PrezesArtek:
"Znowu się zacznie bezsensowna dyskusja, jeżeli już ktoś naprawdę jest chory to wystarczy przeglądarka poprawiająca błędy i sprawa załatwiona. To nie jest żadna dyskryminacja, nie które posty są tak na pisane, że nic nie idzie z nich zrozumieć po prostu większość ludzi to lenie którym nie chce się poprawiać błędów a ludzie na prawdę chorzy wiedzą jak sobie z tym poradzić przed komputerem."

raban:
"Jestem z tamtego pokolenia , czystość polszczyzny , to była nasza narodowa duma i wizytówka , teraz oczarowani luzem , na świecie , młodzi i nie tylko oni , kaleczą naszą Polską kulturę........bo to taki szpan , żenada"

Kiedyś ktoś mądry powiedział, że "zanim kogoś pouczysz, zacznij od siebie". Zanim Panowie PrezesArtek i raban zaczniecie czepiać się dyslektyków, sami nauczcie się pisać, bo chyba nie uważacie że Wasze błędy są mniej rażące od błędów "dyslektyków"? A patrząc na post moderatora, to chyba w dzieciństwie wszyscy się z niego śmiali i teraz, gdy dostał możliwość władzy "zza monitora" próbuje się odegrać. Trochę za późno Panie fourup!

fourup
fs...VIP

Wysłany: Czw Gru 31, 2009 20:38   Re: Dyslektyku - przeczytaj zanim coś napiszesz  

Proszę Moda, który ostatnio kolorkami pracuje, o podpisywanie się w edytowanych postach, kto On zacz!
Gdyż/albowiem/ponieważ - domyślnie każdy forumowicz, który czytał moje ciężkie słowa pod adresem "dyslektyków" myśli, że to ja mam czas, ochotę i nerwy zmieniać czcionkę, kolorki, czytać każdy post i w niego (tego onego posta) ingerować.
A tak nie jest! TO NIE JA!!

Z tego miejsca chciałbym zdementować pogłoski, jakobym to ja bawił się w "Boga Moderatora Ortografistę". Owszem, napisałem to, co napisałem. Wyraziłem tam swoje spojrzenie na kwestię ortografii i interpunkcji Userów, jednak daleko mi do wykazywania się władzą w każdym poście.

Isuzu Trooper
tel 793314642

- Azja Tuchajbej

ddaarreekk
Nowicjusz

Auto: RENAULT THALIA 1.4 16V
Moc: 99KM
Wysłany: Sob Sty 16, 2010 09:19   Re: Dyslektyku - przeczytaj zanim coś napiszesz  

Jestem dyslektykiem.
Na co dzień borykam się z problemami i kłopotami ortograficznymi itd. W wielu urzędach jak muszę napisać jakieś pismo i jakaś pani mi dyktuje tekst do napisania, to mimo tego że mam 35 lat, zaświadczenie o dyslekcji mam od lat 20, to ciągle się wstydzę jak się pytam,, jak sie piszę dany wyraz. Bo dla wielu ludzi jest to dziwne że ktoś pisze z błędami. Więc jak ktoś nie ma dyslektyka w domu, lub w śród znajomych to tego nie zrozumie.
A teraz żeby nam ułatwić życie to nawet w internecie znajdzie się ktoś kto próbuje nas z dyskryminować.
Ale z drugiej strony robić błędy typu u,ó, ż, rz, itd. pisząc w komputerze, to już lenistwo, bo praktycznie każdy program sprawdza od razu pisownię i podkreśla co jest napisane z błędem, więc wystarczy poprawić np. u na ó i jest już troszkę lepiej.
I proszę chociaż w internecie z nas nie szydzić i nie dyskryminować