Ford Mondeo 96r 1.6 , problem z obrotami na biegu jałowym

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Post» 23 Lip 2008, 22:02

Witam serdecznie. Mam dziwny problem. Chodzi o to, że mam za niskie obroty na biegu jałowym. Tak około 400, czasami na zimnym silniku jak wrzucę na "luz" to potrafi nawet zgasnąć. Bywa też tak, że muszę nieźle nakręcić aby w ogóle odpalił albo gazować jak stoję na światłach żeby nie zgasł, ale to raz na jakiś czas. Ostatnio miałem tak, że jak odpalił to miałem obroty na "luzie 3500, dochodziły do 4000 ( wtedy to w ogóle już zwariowałem ), po przejechaniu kilku kilometrów unormowało się i było znów około 500 na biegu jałowym. świece ostatnio wymieniłem na nówki więc problem nie siedział na świecach, jak myślicie, o co może chodzić ? Może silniczek krokowy albo sonda Lambada, czy coś innego ? A tak na marginesie naprawi to zwykły mechanik czy do jakiegoś autoryzowanego punktu powinienem się udać ? Z góry dzięki wielkie za jakąkolwiek pomoc.
axelall

Post» 23 Lip 2008, 22:06

Wyczyść krokowca.
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Miejscowość: Tychy

Re: Ford Mondeo 96r 1.6 , problem z obrotami na biegu jałowy

Post» 23 Lip 2008, 22:11

Zrobie to. Ale co to jest ? :? Sorry ... ale ja jestem zielony i nie mam pojęcia ? To jest na pewno to, na pewno w tym tkwi problem ?
axelall

Post» 23 Lip 2008, 22:51

Silniczek krokowy biegu jałowego. Zobacz na allegro jak to wyglada i spróbuj go wyjąć, powinien mieć kostkę z kablami, odepnij. Będzie miał gumowy przewód albo dwa. Przeczyść go jak potrafisz tylko delikatnie. Ale na początku odepnij go na chodzie i zaobserwój zachowanie silnika.
Dj
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: Wrocław

Post» 05 Sie 2008, 19:07

hmmm ... a nie lepiej po prostu kopić nowy - widziałem ze ceny nie są zbyt wygórowane.
axelall

Post» 06 Sie 2008, 13:42

jak masz dostęp do nowej części do tego modelu auta to kup nową będziesz chociaż wiedział czy w tym problem był.A może bierze lewe powietrze,sprawdz czy gdzieś nie ma pęknięcia w wężu.
Awatar użytkownika
rikiMor0102
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: góral

Problemy techniczne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość