Ford mondeo mk3 sprzęgło

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

ford mondeo mk3 sprzęgło

Post» 04 Wrz 2009, 13:15

witam moje mondeo mk3 przy wciśniętym sprzęgle jest cichy ,ale jak zdejmę nogę z pedała wydaje odgłos takiego gruchotania ,kolega powiedział że wystarczy tam wcisnąć czy wysmarować coś tam .Może to jest już objaw zepsutego sprzęgła.Dodam że 1 bieg nieraz ciężko wchodzi (za 2 razem).Co to może być
rodzina1
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: internet

Post» 04 Wrz 2009, 13:57

Jesli to gruchotanie jest podczas puszczania sprzegla juz na biegu to na 90% cos w skrzyni biegow, jesli podczas wbijania biegu slychac "zgrzyt" to na 100% synchronizator tego biegu

[ Dodano: Pią Wrz 04, 2009 16:39 ]
a to ze bieg ciezko wchodzi to wina tulejek na cieglach biegow poprostu sa tak wyrobione ze nie przesuwaja sie wystarczajaco mocno by wbic bieg wiec ciezko wchodzi
janek_mechanik
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Tychowo

Re: ford mondeo mk3 sprzęgło

Post» 15 Lut 2010, 18:01

witam,
ja mam za to odwrotny problem tzn. jak wciskam sprzęgło to słychać takie chrobotanie a jak puszczę pedał to jest cicho. byłem u mechanika bo było podejrzenie koła dwumasowego ale się okazało że miałem do wymiany koło pasowe wału korbowego, pasek i jakąś rolkę itp. do tego doszła wymiana pompy wspomagania bo ciekła a teraz znowu mi hałasuje przy wciśniętym pedale sprzęgła!!! dodam że spręgło jest ok. Bardzo proszę o pomoc!!!
hircik
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: poznań

Post» 30 Paź 2011, 11:57

Ja bym raczej powiedział że to koło dwumasowe nie amortyzuje i stuka - słyszałem to już u siebie ale nie ciągle więc u mnie się dopiero zaczyna. Widziałem i słyszałem to kiedyś na filmiku z youtuba ale nie pamiętam linku. Jeśli to takie mocne gruchotanie - coś jakby stukot głuchy metalowy to podejrzewam właśnie dwumasę. U mnie z kolei nie chce za bardzo wchodzić 4 bieg - haczy. Tak czy tak - życzę powodzenia i lepiej żeby to rzeczywiście wystarczyło gdzieś nasmarować a nie wykładać ponad tysiąc za nowy komplet sprzęgła.
autoporady
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KM

Post» 30 Paź 2011, 12:01

Proponuję zareklamować tam gdzie robiłeś naprawę i na gwarancji za darmo niech poprawią jeśli w ogóle dali Ci nowe części a nie udawali zę naprawiają...Powodzenia
autoporady
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KM

Post» 14 Lis 2011, 19:29

Witam mam problem z fordem mondeo mk3 konkretnie ze sprzęgłem jest całkowicie twarde nieda się go wogule wcisnąć czy auto jest zgaszone czy zapalone. Jeśli ktokolwiek wie co może być tego przyczyną proszę o pomoc.
piweczko3
Nowicjusz
Nowicjusz

Auto: ford mondeo mk3, 2.0 TDCI 131K