Auto: Ford Fiesta MK3 1,1i
Moc: 50KM
Wysłany: 31 Maj 2009, 13:29 Fotoradar. Czy mam czekać na pocztówkę.
Dzisiaj jechałem drogą gdzie był fotoradar. Jadę nagle go zauważam i szybko patrze na licznik 52/53km. Ograniczenie do 40km/h. Wiem że licznik mi zawyża o jakieś 5km/h czyli faktycznie jechałem z 47/48km.
Pytanie czy mam się spodziewać pocztówki w skrzynce pocztowej.
Raczej nie.Fotoradary są ustawione z pewną tolerancją błędu pomiaru wyrażoną w procentach,czyli zazwyczaj na terenie zaudowanym wyłapują samochody,które jadą powyżej 70 km/h.
Napisz,gdzie ten fotoradar stoi dokładnie - miejscowość,ulica(nazwa lub numer drogi),to ci napiszę,czy jest on aktywny cały czas,okresowo czy to tylko atrapa.Napiszę oczywiście na pw z oczywistych względów.
_________________ Kierowco - jedziesz samochodem?Używaj więc mózgu,bo na drodze nie jesteś sam,a inni chcą żyć.
Jak napiszę na forum,że ten fotoradar to atrapa,to wszyscy,co to przeczytają,a o tym wcześniej nie wiedzieli,będą tam pędzić na złamanie karku...A to już nie jest bezpieczne.Dlatego.
_________________ Kierowco - jedziesz samochodem?Używaj więc mózgu,bo na drodze nie jesteś sam,a inni chcą żyć.
Jak napiszę na forum,że ten fotoradar to atrapa,to wszyscy,co to przeczytają,a o tym wcześniej nie wiedzieli,będą tam pędzić na złamanie karku...A to już nie jest bezpieczne.Dlatego.
A jak napiszesz jemu, to on będzie jechał na złamanie karku i też nie będzie bezpiecznie.
_________________ -Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
Mogę was uspokoić - nie będzie pędził wtym miejscu na złamanie karku,ponieważ oba fotoradary w tym miejscu mogą być aktywne(są aktywne okresowo).Oznacza to,że zazwyczaj są to puste skrzynki,ale w każdej chwili można do nich włozyć radar.A tam akurat często jest na przemian - raz jest jeden kierunek drogi pod kontrola,a raz drugi.
Auto: Peugeot 206
Moc: 60KM
Wysłany: 8 Lipiec 2009, 17:54
Moje pytanie dotyczy motoryzacji konkretnie jechałem ostatnio autem były to okolice Gorzowa Wlkp. Na tej trasie było sporo radarów wiec starałem sie jechać ostrożnie, zagapiłem sie na chwile i jak zobaczyłem radar to zwolnilem dość gwałtownie z 90 do 70 km/h. Radar nie zareagował nie dostrzegłem ani czerwonego ani białego swiatała to samo potwierdziły osoby z kórymi jechałem ... nie mam niestety pewności czy było tam ograniczenie do 50 czy 70 troche sie martwie czy nie dostane mandatu ... zwolniłem gwałtownie jak tylko dostrzegłem fotoradar...
Co możecie powiedzieć w tym temacie ? ew moze znacie jakieś podpowiedzi w postaci linka
Fotoradar robi pomiar z ok. 100-200 metrów. Liczy sobie śr. prędkość. Jeżeli nie było błysku, to pewnie obejdzie się na strachu.
Fotoradary mają też ustawioną tolerancję. Mówi się o standardowej +20 km/h. Aczkolwiek różne foto mają różnie to poustawiane. Np. przy szkołach i przejściach dla pieszych gdzieś gdzie kręcą się często dzieciaki tolerancja jest niewielka.
Na katowickiej, gdzie są 2 pasy w jedną stronę można popylać spokojnie 90 km/h na 70-tce, a ponoć tolerancja jest na +40-50 km/h (aczkolwiek, nigdy nie sprawdzałem ).
_________________ -Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
Auto: Peugeot 206
Moc: 60KM
Wysłany: 8 Lipiec 2009, 20:13
Dishman, no to troche mnie uspokoiłeś ogólnie to wydaje mi sie że tam było do 70 , ale nie jestem pewnien patrzylem to sa tam takie miejsca z takimi ograniczeniami dodatkowo nie było żadnego błysku ani nic wiec mysle ze bedzie ok