Forum Motoryzacyjne, Forum Samochodowe, Auto Forum

Album | Reklama | Regulamin | FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy |  Rejestracja |  Zaloguj 

Fotoradary

Poprzedni temat «» Następny temat
Fotoradary
Autor Wiadomość
bartek0386h
Początkujący

Auto: Mazda 323F 1,5 16V
Moc: 88KM
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 20:58   fotoradary  

mam pytanie odnosniie tych urzadzen,

Wczoraj wieczorem jak wjezdzałem na wioske poprzedzajaca moje miasto, miałem niestety ze 130km/h czyli o 80 za duzo co za grozi mi 500 zł i 10 pkt karnych.

Pytanie brzmi:

czy kazdy fotoradar ktory błyska, robi zdjecie i wszystko rejestruje czy zdarzaja sie takie ze błyskaja ale nie działaja i nic nie zapisuja.

Jestem cholernie zmartwiony, bo przez głupote i brak koncentracji moge niezle zabulic.

Nigdy na trasie nie przekraczam 110km a teraz przed miastem miałem 130 bo cos tam testowałem. No i mi błysneło na niebiesko tak jakby piorun.

Burning
Zaawansowany

Auto: Cordoba 2.0 TDI
Moc: 130KM
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 21:03   Re: Fotoradary  

Raczej jak błyśnie to zrobi Ci fotkę na pamiątkę. Nie słyszałem o tym, żeby nie zrobił fotki jak błysną. Trudno :) Się naważyło piwa, teraz trzeba je wypić. Szerokości.

eaxene
Zaawansowany

Auto: Honda Civic 5d 1,8
Moc: 140KM
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 21:13   Re: Fotoradary  

No jak błysło to raczej nastawiaj się na mandacik. Jak przedmówca- zdaża się ;) chociaż 130 to dość szybko na 50 :lol:

Dishman
Stały forumowicz

Wysłany: Nie Lut 07, 2010 22:39   Re: Fotoradary  

Szykuj kasę :lol:

bodziokardasz
Stały forumowicz

Auto: Nissan Sunny 1,7D
Moc: 55KM
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 23:55   Re: Fotoradary  

wygląda na to że dostaniesz mandacik na który zasłużyłeś - brak koncentracji - dobre :mrgreen:

Burning
Zaawansowany

Wysłany: Nie Lut 07, 2010 23:59   Re: Fotoradary  

Trudno ;] Każdemu może się zdarzyć. Co jak co ale jutro może nas to samo spotkać :P

MotoAlbercik
fs...VIP

Auto: 1.Hummer H2 Hydra Matic Lexury
Moc: 398KM
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 09:59   Re: Fotoradary  

Nie każdy fotoradar który błyska, robi djęcia. W skrzynkach na fotoradary są wkładane same flesze, które uruchamiaja się przy określonej prędkości. A nawet nie tyle prędkości co czułości na ruch. Działa to coś jak czujnik ruchu przy halogenie oświetlającym wejście do podwórka czy garażu. Ale to, czy zrobił zdjęcie czy nie to nie jest nigdy do końca pewne... Pozostaje ci tylko czekać.

eaxene
Zaawansowany

Auto: Honda Civic 5d 1,8
Moc: 140KM
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 10:58   Re: Fotoradary  

O prosze- że czasem błyska a mandat nie przychodzi to wiedziałem. Ale byłem pewien, że to zdjęcia się gubią w czasie obróbki, a nie że to sam flesz. Zawsze jakaś nadzieja ;)

bartek0386h
Początkujący

Wysłany: Pon Lut 08, 2010 11:50   Re: fotoradary  

to teraz bede miał kilka tygodni niepewnosci, za te 500 zł to bym sobie lepiej w autku porobił.

Normalnie zal jaki człowiek jest czasami głupi.

A o tym braku koncentracji to mi chodziło ze nie zauwazyłem ze niedługo znak terenu zabudowanego. Jechałem prawie 140 wiec na samej jezdzie musiałem byc skoncentrowany.

MotoAlbercik narobił mi nadziei aby. :lol:

MotoAlbercik
fs...VIP

Auto: 1.Hummer H2 Hydra Matic Lexury
Moc: 398KM
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 14:16   Re: Fotoradary  

Tak czy inaczej nie usprawiedliwia cię to od twojej głupoty, jak to sam nazwałeś :smile: Szkoda tylko, że wyciągając wnioski ze swojej głupoty patrzysz tylko na punkty i na pieniądze, a nie myślisz o tym, co przy takiej prędkości (nawet poza terenem zabudowanym) mogłeś zrobć. Wystarczy, że pękłaby ci opona... Oczywiście przy prędkości 40 km/h też może pęknąć opona. Ale skutki np. zderzenia z innym samochodem czy nawet spotkanie z drzewem przy prędkości 40 km/h, a np. 90 czy 140 są całkiem inne... Nie myśl w ten sposób, że jadąc szybko i uważając i skupiając się na drodze, możesz uważać, że jedziesz bezpiecznie. Może się zdarzyć wypadek i to nawet nie z twojej winy, a skutki mogą być tragiczne. Jadąc 70 skutki wypadku będą o wiele mniejssze niż jadąc 140 - przy 70 poszkodowany może przeżyć wypadek, a przy 140 te szanse są o wiele mniejsze.
TAk więc warto jeździć wolniej nie tylko ze względu na mandaty - jest coś o wiele cenniejszego niż największy mandat i te punkty - ludzkie zdrowie i życie. Weź to sobie do serca.

Burning
Zaawansowany

Wysłany: Pon Lut 08, 2010 19:01   Re: fotoradary  

Cytat:
To zapewne cenna wiadomość dla piratów drogowych. Okazuje się, że zimą i w czasie deszczu nie działają niektóre fotoradary!

Wystarczy, że temperatura spadnie poniżej -10 stopni Celsjusza i amatorzy szybkiej jazdy mogą się czuć bezkarni - informuje „Głos Pomorza”. Producenci fotoradarów nie przewidzieli, że będą one pracować w czasie mrozów. Przy -15 stopniach Celsjusza urządzenia do walki z kierowcami zamarzają! Ale nie tylko dlatego fotoradary w czasie mrozów nie robią zdjęć piratom drogowym. Okazuje się, że działają tylko w bezpiecznym czasie, a dokładnie w sprzyjających warunkach atmosferycznych.

A co jeśli kierowca dostanie po oczach w trudnych warunkach i fotoradar zarejestruje przekroczenie prędkości? Są duże szanse, że wygra sprawę w sądzie, nie zapłaci mandatu i nie wzbogaci się o kilka punktów karnych. Nie zachęcamy do szybkiej jazdy szczególnie zimą i w czasie deszczu. Mamy jednak nadzieję, że niesprawnych fotoradarów nie ma w Polsce zbyt wiele, podobnie jak nie ma wielu kierowców ryzykujących życie swoje i innych szalejąc za kółkiem w ciężkich warunkach pogodowych.

Źródło: gp24.pl

A to ciekawe, czyli szaleńcy mają wolne od fotoradarów. :neutral:

bartek0386h
Początkujący

Wysłany: Pon Lut 08, 2010 20:59   Re: fotoradary  

pisałem ze szybko nie jezdze. Dla mnie 110 to juz duzo(i tylko na długiej prostej) i raczej wole jezdzic 90. Jak jade z pasazerami to jade praktycznie tylko 70-90 bo wiem ze jestem odpowiedzialny za nie i ze nie chce miec nikogo na sumieniu i w ogole. Jadac sam, sam pdejmuje ryzyko ale jezeli chodzi tylko o zderzenie z drzewem. Bo rowniez przeze mnie moze zginac kierowca innego pojazdu.
Wiec tak jak pisałem, zazwyczaj nie jezdze szybko i nie wariuje, teraz to był taki pojedynczy wybryk (i to jeszcze na terenie zabudowanym) ktory na pewno mnie nauczy i wyciagne wnioski. Szkoda zycia mojego i innych, oraz pieniedzy.

To tyle, zeby nie było ze ze mnie jakis pirat bez sumienia choc i tak nikt mnie osobiscie z tego forum nie zna.

Pozdro :wink:

Dishman
Stały forumowicz

Wysłany: Pon Lut 08, 2010 22:44   Re: Fotoradary  

bartek0386h napisał/a:
pisałem ze szybko nie jezdze. Dla mnie 110 to juz duzo(i tylko na długiej prostej) i raczej wole jezdzic 90. Jak jade z pasazerami to jade praktycznie tylko 70-90 bo wiem ze jestem odpowiedzialny za nie i ze nie chce miec nikogo na sumieniu i w ogole.
:wink: :lol: