Wczoraj wieczorem jak wjezdzałem na wioske poprzedzajaca moje miasto, miałem niestety ze 130km/h czyli o 80 za duzo co za grozi mi 500 zł i 10 pkt karnych.
Pytanie brzmi:
czy kazdy fotoradar ktory błyska, robi zdjecie i wszystko rejestruje czy zdarzaja sie takie ze błyskaja ale nie działaja i nic nie zapisuja.
Jestem cholernie zmartwiony, bo przez głupote i brak koncentracji moge niezle zabulic.
Nigdy na trasie nie przekraczam 110km a teraz przed miastem miałem 130 bo cos tam testowałem. No i mi błysneło na niebiesko tak jakby piorun.
Raczej jak błyśnie to zrobi Ci fotkę na pamiątkę. Nie słyszałem o tym, żeby nie zrobił fotki jak błysną. Trudno Się naważyło piwa, teraz trzeba je wypić. Szerokości.
Nie każdy fotoradar który błyska, robi djęcia. W skrzynkach na fotoradary są wkładane same flesze, które uruchamiaja się przy określonej prędkości. A nawet nie tyle prędkości co czułości na ruch. Działa to coś jak czujnik ruchu przy halogenie oświetlającym wejście do podwórka czy garażu. Ale to, czy zrobił zdjęcie czy nie to nie jest nigdy do końca pewne... Pozostaje ci tylko czekać.
_________________ 1.Moderator nie nabija postów – moderator ma wiele do przekazania
2.Moderator nie myli się – moderator ma inne zdanie
3.Moderator nie obija się – moderator zawsze czuwa
4.Moderator nie obraża innych – moderator dobitnie zwraca uwagę
5.Moderator nie flooduje - moderator ekspresywnie wyraża swoje myśli
6.Moderator nie zakłada głupich tematów - moderator sprawdza czujność forumowiczów
7.Moderator choruje na banofilię - wybacz mu to - choroba zawodowa
8.Szanuj moda swego, bo możesz mieć gorszego
O prosze- że czasem błyska a mandat nie przychodzi to wiedziałem. Ale byłem pewien, że to zdjęcia się gubią w czasie obróbki, a nie że to sam flesz. Zawsze jakaś nadzieja
to teraz bede miał kilka tygodni niepewnosci, za te 500 zł to bym sobie lepiej w autku porobił.
Normalnie zal jaki człowiek jest czasami głupi.
A o tym braku koncentracji to mi chodziło ze nie zauwazyłem ze niedługo znak terenu zabudowanego. Jechałem prawie 140 wiec na samej jezdzie musiałem byc skoncentrowany.
Tak czy inaczej nie usprawiedliwia cię to od twojej głupoty, jak to sam nazwałeś Szkoda tylko, że wyciągając wnioski ze swojej głupoty patrzysz tylko na punkty i na pieniądze, a nie myślisz o tym, co przy takiej prędkości (nawet poza terenem zabudowanym) mogłeś zrobć. Wystarczy, że pękłaby ci opona... Oczywiście przy prędkości 40 km/h też może pęknąć opona. Ale skutki np. zderzenia z innym samochodem czy nawet spotkanie z drzewem przy prędkości 40 km/h, a np. 90 czy 140 są całkiem inne... Nie myśl w ten sposób, że jadąc szybko i uważając i skupiając się na drodze, możesz uważać, że jedziesz bezpiecznie. Może się zdarzyć wypadek i to nawet nie z twojej winy, a skutki mogą być tragiczne. Jadąc 70 skutki wypadku będą o wiele mniejssze niż jadąc 140 - przy 70 poszkodowany może przeżyć wypadek, a przy 140 te szanse są o wiele mniejsze.
TAk więc warto jeździć wolniej nie tylko ze względu na mandaty - jest coś o wiele cenniejszego niż największy mandat i te punkty - ludzkie zdrowie i życie. Weź to sobie do serca.
_________________ 1.Moderator nie nabija postów – moderator ma wiele do przekazania
2.Moderator nie myli się – moderator ma inne zdanie
3.Moderator nie obija się – moderator zawsze czuwa
4.Moderator nie obraża innych – moderator dobitnie zwraca uwagę
5.Moderator nie flooduje - moderator ekspresywnie wyraża swoje myśli
6.Moderator nie zakłada głupich tematów - moderator sprawdza czujność forumowiczów
7.Moderator choruje na banofilię - wybacz mu to - choroba zawodowa
8.Szanuj moda swego, bo możesz mieć gorszego
To zapewne cenna wiadomość dla piratów drogowych. Okazuje się, że zimą i w czasie deszczu nie działają niektóre fotoradary!
Wystarczy, że temperatura spadnie poniżej -10 stopni Celsjusza i amatorzy szybkiej jazdy mogą się czuć bezkarni - informuje „Głos Pomorza”. Producenci fotoradarów nie przewidzieli, że będą one pracować w czasie mrozów. Przy -15 stopniach Celsjusza urządzenia do walki z kierowcami zamarzają! Ale nie tylko dlatego fotoradary w czasie mrozów nie robią zdjęć piratom drogowym. Okazuje się, że działają tylko w bezpiecznym czasie, a dokładnie w sprzyjających warunkach atmosferycznych.
A co jeśli kierowca dostanie po oczach w trudnych warunkach i fotoradar zarejestruje przekroczenie prędkości? Są duże szanse, że wygra sprawę w sądzie, nie zapłaci mandatu i nie wzbogaci się o kilka punktów karnych. Nie zachęcamy do szybkiej jazdy szczególnie zimą i w czasie deszczu. Mamy jednak nadzieję, że niesprawnych fotoradarów nie ma w Polsce zbyt wiele, podobnie jak nie ma wielu kierowców ryzykujących życie swoje i innych szalejąc za kółkiem w ciężkich warunkach pogodowych.
Źródło: gp24.pl
A to ciekawe, czyli szaleńcy mają wolne od fotoradarów.
pisałem ze szybko nie jezdze. Dla mnie 110 to juz duzo(i tylko na długiej prostej) i raczej wole jezdzic 90. Jak jade z pasazerami to jade praktycznie tylko 70-90 bo wiem ze jestem odpowiedzialny za nie i ze nie chce miec nikogo na sumieniu i w ogole. Jadac sam, sam pdejmuje ryzyko ale jezeli chodzi tylko o zderzenie z drzewem. Bo rowniez przeze mnie moze zginac kierowca innego pojazdu.
Wiec tak jak pisałem, zazwyczaj nie jezdze szybko i nie wariuje, teraz to był taki pojedynczy wybryk (i to jeszcze na terenie zabudowanym) ktory na pewno mnie nauczy i wyciagne wnioski. Szkoda zycia mojego i innych, oraz pieniedzy.
To tyle, zeby nie było ze ze mnie jakis pirat bez sumienia choc i tak nikt mnie osobiscie z tego forum nie zna.
pisałem ze szybko nie jezdze. Dla mnie 110 to juz duzo(i tylko na długiej prostej) i raczej wole jezdzic 90. Jak jade z pasazerami to jade praktycznie tylko 70-90 bo wiem ze jestem odpowiedzialny za nie i ze nie chce miec nikogo na sumieniu i w ogole.
_________________ -Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
Auto: Hyundai Accent
Moc: 86KM
Wysłany: 19 Sierpień 2010, 01:34 Re: Fotoradary
Myślę, że jak błysnął to zdjęcie zrobił. Nie każde jednak zdjęcie jest wystarczająco wyraźne - część odpada więc jak Ci się poszczęści to mandatu nie zapłacisz.