Freelander 1,8b+g '99-rozgrzany silnik gaśnie zalewa się pal

Moderatorzy: fourup, fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Freelander 1,8b+g '99-rozgrzany silnik gaśnie zalewa się pal

Post» 07 Sty 2010, 02:33

Sinik pracował b/z na benzynie, na gazie przerywał. Po włączeniu gazu szarpnął i po minucie podczas jazdy zgasł. Od tej pory pozwala się uruchomić zimny po dokładnym osuszeniu cylindrów z benzyny. Silnik pracuje prawidłowo i po osiągnięciu właściwej temperatury po 10-20 min. gaśnie. Na rozruszniku zalewa się paliwem na tyle że pływa w cylindrach. Świece są czarne od sadzy i zalane. Wymieniłem cewkę przewody kopułkę. Rezystor palca ma przejście. Sprężanie 1,3 - 14 bar, 2,4 - 11bar. Proszę serdecznie o pomoc, bo problem jest chyba typowy i wystąpił. Podobno czujnik położenia wału, lecz czy to pewne?. Nie mam możliwości autodiagnostyki, chyba że laweta i b. długa podróz.
island
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Dąbrowa B

Re: Freelander 1,8b+g '99-rozgrzany silnik gaśnie zalewa się

Post» 07 Sty 2010, 10:01

dokładnie czujnik położenia wału.
Awatar użytkownika
Legion1349
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: Katowice

Post» 10 Sty 2010, 23:26

Ciepły silnik, na postoju, odpala bez problemu po odłączeniu czujnika temperatury/brązowy/. Czujnik temperatury od licznika działa prawdopodobnie poprawnie. Wskazówka dochodzi 1-2mm poniżej połowy skali. Również instalacja LPG załącza się i silnik bez problemu pracuje na gazie, wchodzi na obroty. Czy ma sens wymiana również czujnika wału?
island
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 11 Sty 2010, 13:41

odpala CI dopiero po odłączeniu czujnika temperatury? bo nie czaje.
Awatar użytkownika
Legion1349
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: Katowice

Post» 11 Sty 2010, 23:04

Po odłączeniu czujnika temperatury/brązowy/, ciepły silnik na postoju, odpala bez problemu. Nie wyjeżdżam z warsztatu, czekam na nowe czujniki. Sądzę że to jest to. Bez odłączenia czujnika silnik zalewał się paliwem. Czujnik musiał działać źle znacznie wcześniej, gdyż spalanie było zawyżone, zaś silnik pracował delikatnie szarpiąc. Wcześniej nie posiadał katalizatora. Po założeniu katalizatora pracował wyraźnie gorzej. Instalacja lpg przestała się załączać. Obecnie po odłączeniu brązowego czujnika, silnik uruchamia się "na cyk" i przechodzi na gaz. Czyli tak jak być powinno.
Szukałem używanego czujnika wału czyli the crankshaft position sensor tj. NSC 100390. W jednej z firm zostałem pouczony, że występuje również czujnik wałka rozrządu. Sądziłem że w 1,8 taki nie występuje, lecz w dieslu i V6. Czy mam rację? Czy silniku 1,8 występuje czujnik wałek rozrządu?
island
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 23 Sty 2010, 06:58

Legion1349 napisał(a):odpala CI dopiero po odłączeniu czujnika temperatury? bo nie czaje.

Po wymianie obu czujników temperatury, silnik pracuje bardzo dobrze. Wczoraj przejechałem ponad 200km. To pierwszy wyjazd po awarii. Trzy tygodnie trwało zanim sam doszedłem co się zepsuło, znalazłem i zamontowałem czujniki i wymieniłem kulera. Na koniec trasy miałem przejechać kilkaset metrów po nie odśnieżonej drodze. Po 20 metrach jazdy po śniegu ok 30-40 cm, zakopałem się! Próbowałem wycofać i po ok 10 min. poszła temp., zagotowało się w chłodnicy, przy 25 stopniach mrozu! Okropny smród wewnątrz i na zewnątrz. Auto zostało w polu, na zawianej drodze, na której skoda favorit śmigała.
island

Land Rover Freelander