Freelander odpowietrzenie sprzęgła

Moderatorzy: fourup, fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Re: Freelander odpowietrzenie sprzęgła

Post» 09 Sty 2010, 15:07

robert501 napisał(a):mam podobny problem sprzęgło nisko bierze i nie wiem co z tym zrobić

Jeżeli masz to samo co u mnie to sprawdź ilość płynu w zbiorniku i odpowietrz pewnie też przydało by się wymienić płyn jeżeli jest taka możliwość ,odpowietrznik jest na dole przy silniku szukaj po przewodzie ,który dochodzi od pompki do wysprzęglika ale jeśli masz tą wersję bez odpowietrznika to nie da się odpowietrzyć.U mnie po ponad roku użytkowania pedał sprzęgła zaczął brać bardzo nisko i wydawało mi się ,że trzeba będzie zmienić pompkę i wysprzęglik ale po odpowietrzeniu już kilka miesięcy jest ok , początkowo nawet był za wysoki bo brało już po lekkim dotknięciu pedała ale po dwóch tygodniach się unormowało.
Freelander TD4
MCARTUR
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: gdzieś na południu

Re: freelander odpowietrzenie sprzęgła

Post» 16 Sty 2010, 15:26

Mam drugiego Freelandera i te same problemy ze sprzęgłem,zapowietrza się.Po odpowietrzeniu po jakimś czasie znowu dochodzi do zapowietrzenia.Poradziłem sobie w następujący sposób, głowiczka nie jest przymocowana na sztywno,obraca się wokół własnej osi i doszedłem do wniosku ze w tym właśnie miejscu dochodzi do zapowietrzania.Oczyściłem rozpuszczalnikiem głowiczkę i połączoną z nią rurkę,okleiłem dokładnie masa twardniejącą,poczekałem do stwardnienia masy i odpowietrzyłem układ.U mnie to zadziałało w obu przypadkach.
sleza
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: sobótka

Re: freelander odpowietrzenie sprzęgła

Post» 17 Mar 2010, 23:10

sleza napisał(a):Mam drugiego Freelandera i te same problemy ze sprzęgłem,zapowietrza się.Po odpowietrzeniu po jakimś czasie znowu dochodzi do zapowietrzenia.Poradziłem sobie w następujący sposób, głowiczka nie jest przymocowana na sztywno,obraca się wokół własnej osi i doszedłem do wniosku ze w tym właśnie miejscu dochodzi do zapowietrzania.Oczyściłem rozpuszczalnikiem głowiczkę i połączoną z nią rurkę,okleiłem dokładnie masa twardniejącą,poczekałem do stwardnienia masy i odpowietrzyłem układ.U mnie to zadziałało w obu przypadkach.

Cześć. od ponad roku również jestem szczęśliwym posiadaczem Ferdka :) No i właśnie niestety również mnie nie ominęły problemy z pedałem sprzęgła. Głupi byłem widzę, że dałem się namówić na kupno nowej pompy bo pedał nadal wpada w podłogę. A więc po przeczytaniu Twojego posta bardzo mnie zaciekawiła wspomniana "głowiczka". Czy masz na myśli odpowietrznik, który jest na przewodzie od wysprzęglika?
pozdr
czort
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: wawa

Poprzednia

Land Rover Freelander