Freelander tylna szyba zgrzyty i nie działa

Moderatorzy: fourup, fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Freelander tylna szyba zgrzyty i nie działa

Post» 12 Gru 2009, 18:37

Witam wszystkich nieszczęśników, którzy pomimo porad innych jednak kupili freelandera.

Z pośród wielu problemów jaki mam jeden ostatnio mnie "zaskoczył"

Próbowałem otworzyć tylną szybę (ta w 5 drzwiach). Zaczęło coś zgrzytać. Odgłos przypomina tarcie szyby o metal albo tak jakby kamień się tam dostał i tarła szyba o ten kamień. Dodatkowo na początku ta tyna szyba w trakcie opuszczania/podnoszenia w momencie jak zgrzyta "ciężej idzie"

Następne objawy były takie, że zjeżdżała do połowy i coraz mniej zjeżdża. Obecnie zjeżdża tyle co podczas otwierania tylnych drzwi (i tak dobrze że się nie polokowało)

Wygląda to tak jakby "nie miała siły" zjechać niżej, jakby się mechanizm, zablokował.

Czy ktoś z was miał podobny problem? Czy muszę wymienić cały mechanizm tylnej szyby?

Czekam na Wasze porady.
Jakby co to wiem jak naprawić problem ABS, TC i hamulec zjazdowy ;) więc i ja pomogę.
Awatar użytkownika
ostrobrody
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: Północ

Re: Freelander tylna szyba zgrzyty i nie działa

Post» 12 Gru 2009, 22:21

witam dobre rady zawsze mile widziane , ja mam problem z szyba przednią prawą urwała sie linka i na innym forum napisali mi że nie naprawie trzeba kupic nowy mechanizm , wiec jeśli tak to ty też raczej nie naprawisz a mechanizm opuszczania tylnej szyby (bagażnik) na alegro to koszt okolo ( pierwszy z brzegu ) http://www.allegro.pl/listing/search.ph ... category=0 a czy to dużo ja najprawdopodobniej spróbuje naprawić tylko żeby pogoda dopisała tylko czy można w jakiś sposób podeprzeć szybe na czas naprawy , bo niestety nie mam garażu i głupio by było zostawić autko bez szyby :lol: dam znać czy ni się udało , może komuś udało się taką linke wymienić ? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
amik
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: dolnoslaskie

Post» 13 Gru 2009, 14:57

ja też tak miałem, ale potem moja szyba została zamknięta i nie dało się jej otworzyć. u mnie pomogło wyczyszczenie styków pod tapicerką tylnych drzwi i smarowanie linki oraz prowadnic
Wojtek P
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: Podkarpacie

Post» 20 Gru 2009, 20:47

nastąpił nowy objaw. Pier*****lneła mi linka od tej szyby. Szyba zjechała w dół i tam została. Niedobrze, szczególnie, że właśnie za oknem -15stopni. No ale święta idą i tak jest zawsze.
Czyli te zgrzyty to było własnie pękanie i blokowania się linki.

Teraz tylko kołek i trzeba podeprzeć tę szybę. Mam nadzieję, że uda mi się zrobić tak aby tylne drzwi się otwierały.
Awatar użytkownika
ostrobrody
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: Północ

Post» 05 Sty 2010, 23:51

Co do deski to zły pomysł, chyba że podniesiesz szybę przy zamkniętym bagarku/przy otwieraniu bagażnika szyba nieznacznie opada/.
Co do ceny mechanizmu to radzę trochę podzwonić ja kupiłem za 250zł a drugi prawie wylicytowałem za 120
Awatar użytkownika
LANDEK99
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: Puławy
Auto: freelek 99r
Prawo jazdy od: 13 08 1986

Post» 06 Sty 2010, 00:02

na ebayu kupiłem wszystkie linki plus plastiki (prowadnice i zebatka silniczka) za 20 euro (NOWE). radzę poszukać
luki322
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

Post» 17 Cze 2011, 22:06

artur301
Nowicjusz
Nowicjusz

Land Rover Freelander