Galaxy czy Sharan czy Alhambra

Moderatorzy: fourup, fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Galaxy czy Sharan czy Alhambra

Post» 24 Gru 2010, 22:01

Witam wszystkich zmotoryzowanych.
Lubie przestrzenne samochody, nie mam rodzinki ale lubie miec w aucie poprostu duzo miejsca.
Jeszcze do niedawna fascynowały mnie SUVy z tego wzgledu ze wydawaly mi sie duże i zamierzałem sie na Frontere Long (nie wiem czy to suv czy wlasciwie chyba terenowy).

No ale tak sobie wlasnie niedawno rozkminiłem ze na taka frontere to trzeba sporo pieniążka wydać a i później wlewać dużo, no a przeciez w takiej cenie kupie o wiele mlodszego vana i właśnie tak mnie olśniło ze one maja tez bardzo duzo miejsca wewnatrz, a moze nawet i tyle samo, tylko poprostu nizsze zawieszenie, a buda rozmiarami chyba podobna. Wiec chyba niekoniecznie potrzebóje terenówke na moje potrzeby.

Co o tym myslicie? Czy dobrze mnie oświeciło? (po terenie nie jezdze, chodzi głównie o przestrzenne wnętrze) Na auto chce wydać do 10 tys.

No i teraz druga sprawa, ta z tematu: oglądając różne vany najbardziej podpasował mi ford galaxy. Ale podobno galaxy, sharan i alhambra to niby to samo. Więc mam pytanie do ludzi w temacie: Czym one się różnią?
W galaxy np bardzo podoba mi sie to ze ma obkrecane przednie fotele. Czy pozostałe 2 modele również? Czy kazdy galaxy je ma czy to jest tylko dodatkowa opcja wyposazenia?

Aha, i jesli one sa mniej wiecej takie same to czemu takie roznice w cenie? Z obserwacji alegro wychodzi mi ze Alhambry sa najdrozsze.

Dzieki za wszystkie informacje. Wesolych Swiat zycze!

Edit: Do tej pory patrzalem na auta z LPG ale tak widze ze jest sporo dieslów i chcialem sie spytac co taniej wychodzi w eksploatacji, np taki silnik 1,9 diesel czy LPG. Ponad to slyszalem ze naprawa diesla to bardzo droga sprawa, jak z tym jest?
wlq
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: wlkp

Re: Galaxy czy Sharan czy Alhambra

Post» 25 Gru 2010, 18:41

Z tego co wiem, wszystkie 3 modele posiadają obracane fotele, ale wszystko jest zależne od wersji wyposażenia. Ja w S-Maxie nie mam takiej opcji, a pomimo tego jest wygodnie :wink:

Rzeczą na którą zwracałbym uwagę przy zakupie jednego z tych 3 modeli, byłby koszt części i serwisów(Wydaję mi się, że Seat będzie najtańszy).

Jeśli zdecydujesz się na silnik wysokoprężny, koniecznie zbadaj go dokładnie w Serwisie.
Ignorance is bliss...
Awatar użytkownika
pinio124
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Gdańsk
Auto: Alfa Romeo 159, 1,9 JTS 160KM
Prawo jazdy od: 01 01 2001

Post» 25 Gru 2010, 23:40

Czy ten diesel 1.9 TDI w WV Sharan to jest wysokoprezny? Bo nie znam sie za bardzo. ;/
wlq
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 26 Gru 2010, 09:53

wlq napisał(a):Czy ten diesel 1.9 TDI w WV Sharan to jest wysokoprezny? Bo nie znam sie za bardzo. ;/

Silnik diesla inaczej nazywany jest silnikiem wysokoprężnym ;)
Moja Laguna łamie stereotypy :P Potrzebujesz kodu do radia to pisz GG: 10696273.
Roadkiller
Zaawansowany
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Ch-ce

Post» 26 Gru 2010, 13:45

Aha, dziekuje, juz bede wiedzial :)

A wlasnie slyszalem ze te silniki VW 1,9 TDI sa bardzo dobre. Czy w Fordzie Galaxy lub Seacie Alhambrze sa te same silniki, czy te fordowskie to juz calkiem co innego?
wlq
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 26 Gru 2010, 13:59

wlq napisał(a):Aha, dziekuje, juz bede wiedzial :)

A wlasnie slyszalem ze te silniki VW 1,9 TDI sa bardzo dobre. Czy w Fordzie Galaxy lub Seacie Alhambrze sa te same silniki, czy te fordowskie to juz calkiem co innego?

To są te same silniki 1.9TDi ;) Ford jedynie z benzyniaków ma 2.3 litra ale nie wiem kiedy był wprowadzony :P
Moja Laguna łamie stereotypy :P Potrzebujesz kodu do radia to pisz GG: 10696273.
Roadkiller
Zaawansowany
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Ch-ce

Post» 26 Gru 2010, 19:01

W całej trójce były montowane silniki TDi. Podczas zakupu wracaj szczególną uwagę na stan turbiny. W niektórych egzemplarach potrafią być one baardzo zużyte :wink:
Ignorance is bliss...
Awatar użytkownika
pinio124
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Gdańsk
Auto: Alfa Romeo 159, 1,9 JTS 160KM
Prawo jazdy od: 01 01 2001

Post» 27 Gru 2010, 15:10

Silniki te same, wygląd identyczny, cena podobna
Najlepiej wyposażony z tej trójki jest Ford Galaxy
W moich żyłach płynie benzyna a zamiast serca pracuje turbina
Marcin0116
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: Siedlce
Auto: Seat Toledo I 1.9TDI 110KM
Prawo jazdy od: 19 12 2011

Post» 27 Gru 2010, 17:13

A czy stan turbiny sprawdza mi wlasnie w serwisie? Bo ja sie nie znam na tym kompletnie ;/
wlq
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 27 Gru 2010, 23:35

Nie mają innego wyboru :wink: Turbina w tych silnikach to podstawa
Ignorance is bliss...
Awatar użytkownika
pinio124
Stały forumowicz
Stały forumowicz