Gdzie zrobić Chiptuning ??

Moderator: fs.tuning
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Gdzie zrobić Chiptuning ??

Post» 09 Cze 2011, 23:54

WITAM !! Planuje zrobić w swoim samochodzie chiptuning. Chciałbym aby ktoś polecił mi jakiś profesjonalny warsztat, w którym sam dokonywał chiptuningu i mniej więcej koszt takiej usługi !! Najlepiej aby było to na podlasiu, ale ewentualnie może być jeszcze Warszawa lub Olsztyn. Czy przyrost mocy jest rzeczywiście odczuwalny i czy są możliwe z tego powodu usterki silnika ? Pozdrawiam
rulm1
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: podlasie

Re: Gdzie zrobić Chiptuning ??

Post» 02 Lip 2011, 09:07

Witam!
Pytasz, czy przyrost mocy jest oduczwalny - widać, że nie szukałeś na tym forum nic nt tuningu :wink: Bo sam pisałem tu kilka postów na ten temat, nawet wystarczy popatrzeć kilka tematów poniżej - masz tam odpowiedzi na Twoje pytania. Wszystko też zależy od tego, jaki masz silnik w samochodzie i jak bardzo zamierzasz go "wyżyłować" i w jakich warunkach użytkować. Jeśli napiszesz coś więcej, postaram się coś podpowiedzieć, w miarę mojej wiedzy.
Co do firmy - co prawda ja jestem z podkarpacia i nie robiłem chiptuningu, ale założyłem tzw. box'a - wszystko robiłem w firmie v-tech (mam nadzieję, że to nie reklama, nie mam zamiaru reklamować nikogo), ale nie wiem, czy ma ona oddziały w warszawie/olsztynie/podlasiu. Co prawda założenie boxa nie było skomplikowane i nie wymagało pomiaru na hamowni (zakładam przyrost mocy w granicach obiecywanych przez tę firmę), to niestety prawidłowy chiptuning powinien raczej być robiony z hamownią. Więc musisz poszukać firmy, która posiada taki sprzęt (zakładam że nie masz automatu?) i zrobi odpowiednią mapę wtryskową dla Twojego auta, żeby później nie było awarii (bo nie sztuką jest wgrać program, który rozwali Ci silnik albo jakąś jego część). Orientacyjny koszt takiej zabawy to 1500 - 2500zł, zależnie od pochodzenia auta (inaczej auta amerykańskie, inaczej europejskie, inaczej japońskie) i silnika (benzyna/diesel - z turbiną/bez turbiny?). Może gdzieś zrobią taniej, ja podaję ceny w tej firmie, z której usług korzystałem (zresztą możesz wejść na ich stronę).
A czy Ci się to będzie opłacać, tzn czy będziesz miał duży przyrost mocy, czy go nie zauważysz (bo też tak może być) - to już musisz poszukać w moich postach/tematach na tym forum, nie chce mi się pisać tego samego od nowa :P W razie pytań wal
Pozdro!
smarekxy
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: podkarpacie
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM
Prawo jazdy od: 29 09 2000

Post» 01 Gru 2011, 13:59

Zerknij do naszego katalogu Chip Tuning znajdziesz tam firmy które zajmują się tym profesjonalnie.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 695
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy od: 12 12 1996

Post» 13 Gru 2011, 12:44

W Pachura Moto Center znają się na rzeczy...
PMC
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 31 Sty 2012, 12:48

Wszystko zależy od miejsca Twojego zamieszkania,ale myślę ze w Warszawie nie będzie problemu. Powyżej masz listę firm które zajmują się właśnie takim tuningiem.
Avde
Nowicjusz
Nowicjusz

Auto: Ford
Prawo jazdy od: 14 05 1998