witam
Mam pytanie i z góry przepraszam, bo pewnie już był taki temat poruszany, ale okażcie mi trochę wyrozumiałości choćby z tego względu, że jestem nowy. Chciałbym holować samochód przy użyciu Vecrty A sedan (masa własna 1100kg) lawetą dwuosiową o dopuszczalnej masie własnej 1700kg. I mam kilka niejasności. Otóż przeszukując internet w poszukiwaniu informacji pojawiło się wiele opinii, że osiowość ma wpływ i na kategori B można holować przyczepy jedynie jednoosiowe. Inni twierdzą, że to nie ma nic wspólnego i można mieć - i tu cytat i piętnaście osi, byle masa zestawu mieściłą się w 3,5tony... Chcę zaholować Mitsubishi Carismę, a raczej samą karoserię tego auta (komora silnika praktycznie goła, brak kół, zderzaków, klapy bagażnika, w środku foteli). Takie auto ma 1250kg masy własnej w standardzie... Jak to się będzie przedstawiało w świetle widzenia "stróżów prawa"????
Prosiłbym aby tylko osoby, które rzeczywiście posiadają wiedzę w tym zakresie wypowiadały się, a innym zwyczajnie dziękuję. Z pewnością innym takie wiarygodne dane posłużą.