Witam!
Czy istnieje jakiś wzór lub reguła, określający bezpieczną odległość od poprzedzającego auta np. na suchej nawierzchni?
Jak łatwo ocenić, czy jestem wystarczająco daleko?
Pozdrawiam
Jacek

MotoAlbercik napisał(a):Przepis mówi wyraźnie - należy zachować bezpieczny odstęp od pojazdu poprzedzającego.

j@c3k napisał(a):Czy istnieje jakiś wzór lub reguła, określający bezpieczną odległość od poprzedzającego auta np. na suchej nawierzchni?
Jak łatwo ocenić, czy jestem wystarczająco daleko?

silvo44 napisał(a):... a reguła mówi 1/2 prędkości ... czyli dla 100 km/h - 50 m ... ale warunki trzeba brac pod uwagę zawsze ...
Tlumiki napisał(a):Szczerze mówiąc to nie wiem czy jest jakiś przepis lub reguła,ale kierując się rozsądkiem,zawsze staram się zachować bezpieczną odległość 2 metrów,a w zimę jeszcze więcej

shilay napisał(a):na trasie 2-3 sekund za pojazdem z przodu zależnie od warunków i widoczności

Kakameo napisał(a):Ja zawsze robie wiekszy odstep gdy wiem ze kierowca przede mna ma lepsze hamulce i jego droga hamowania jest krótsza. W swoim seicento nawet ABS-u nie mam

Kakameo napisał(a):Wątpie ze taka insygnia albo pasat b6 jadacy przede mna bedzie mial gorsze hamulce od SC

Bezpieczeństwo i kultura jazdy