Jak jezdzić automatem??

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Jak jezdzić automatem??

Post» 08 Cze 2008, 12:35

Jak ekonomicznie jeździć z skrzynia automatyczna??
i jak by ktoś wiedział ile w mieście piali
Mitsubishi colt 92r 1.5 ??
Jackuene
Nowicjusz
Nowicjusz

Jak jezdzić automatem??

Post» 09 Cze 2008, 06:55

Jak się ma automata,to nie mówi się o ekonomicznej jeździe.Dlaczego?Poczytaj o automatach w necie,a w szczególności o ile więcej paliwa spala silnik samochodu w automacie i dlaczego - ilość obrotów potrzebna do przełączania się biegów,sama ilość biegów i wysokośc obrotów silnika podczas jazdy na poszczególnych biegach przy poszczególnych prędkościach oraz jazda z przepisową prędkością 50 km/h.Porównaj jazdę z prędkością 90 km/h w samochodzie ze skrzynią manulaną,który ma pięć biegów i na piątym jedzie z tą prędkoscią,a porównaj wysokość obrotów samochodu z automatem np. trzybiegowym przy tej prędkosci.
Obecnie najlepsze są automaty 5 i 6 biegowe,ale to już w naprawdę drogich samochodach.
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Miejscowość: Tychy

Re: Jak jezdzić automatem??

Post» 30 Lis 2009, 21:15

witam,zgadzam sie z poprzednikiem,aczkolwiek nie w kazdej kwestii, gdyz sam posiadam automat z 6biegowa skrzynia biegów,a mianowicie jest to primera p11 2.0 140ps i nawet przy spokojnej jezdzie po miescie spala w granicach 16litrow nawet gdy uzywam tip-tronic niejest lepiej ale w trasie widac spora poprawe.jezdzilem rowniez 3-biegowym passatem b-3 1.8 105ps ktory w miescie spalal okolo 12-13 litrow.troche denerwuje mnie to spalanie w moim aucie,ale takie chcialem i takie utrzymuje mnie.pociesza mnie to ze w szczególnosci sluzy mi do pokonywania tras okolo 800kilometrowych.pozdrawiam i na twoim miejscu wybralbym automat ale nie kazy umie czerpac przyjemnosc z jazdy automatem :twisted: pozdrawiam
faster ...harder...
saszka091
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Radzyń podlaski

Post» 01 Gru 2009, 10:05

Ciekawe to co piszą przedmówcy ale kompletnie się z tym nie zgodzę. Automatami jeżdżę zaledwie 5 lat i nie bardzo widzę gdzie to większe spalanie czy problemy z obrotami.

Na przykładzie Vectry B 2.0 16V i Audi A8 4.2 (stary model skrzyni biegów) napiszę dlaczego właśnie automat powinieneś wybrać. W czasie jazdy (poza ruszaniem z miejsca) obroty silnika non stop na poziomie 1200/1500 obr/min do 70km/h.

Przy prędkościach do 120km/h i przyspieszaniu nie przekraczają 2500 obr/min chyba że włączysz tryb sport wtedy obroty są w pełnym zakresie tak jak przy rozpędzaniu samochodu ze skrzynią biegów manualną. W przypadku Vectry z automatem auto rozpędza się szybciej jak manual a spalanie jest dokładnie na tym samym poziomie.

W A8 na sekwencji rozpędza się szybciej od manuala ale przy zwykłym automacie i trybie sport już znacznie wolniej. Oczywiście Automat w trasie i mieście jest idealny. W trybie mieszanym raczej nie odczujesz różnicy poza tym że ręce masz non stop na kierownicy i o biegach raczej nie myślisz.

Jackuene, co do Twojego wyboru automat bym raczej odradził ponieważ nie sprawdza się tak dobrze z małymi silnikami. Chyba że będziesz go używał głównie do jazdy w mieście. Na trasie może być irytujący przy tak małej pojemności aczkolwiek Colty mają dość mocne silniki.

Co do tego że automaty są żałosne jest to kolejny Polski mit. Przewagą skrzyni biegów manualnej jest to że Ty wybierasz kiedy i na jaki bieg chcesz zmienić. Automatem steruje komputer który w starszych modelach nie zawsze wykonuje to tak jak Ty byś chciał.
agrafek
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Krakow

Post» 01 Gru 2009, 13:17

ja w sumie mam założoną świeżutką inst.sekwencyjna i niebylem jeszcze na pierwszym przegladzie,moze po nim spalanie zostanie zredukowane w pewnym stopniu.ale przyjemnosc z jazdy jest ogromna,gdy mijam sobie wszystko z usmiechem na twarzy widzac we wstecznym lusterku jak kierowca za mna musi wajchlowac reka:) pozdrawiam :mrgreen:
faster ...harder...
saszka091
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 01 Gru 2009, 15:05

saszka091 napisał(a): przyjemnosc z jazdy jest ogromna,gdy mijam sobie wszystko z usmiechem na twarzy widzac we wstecznym lusterku jak kierowca za mna musi wajchlowac reka:)
Ja tam lubię wachlować ręką :twisted:
BMW- Biała Może Więcej
Awatar użytkownika
zbychu57
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: Białystok

Post» 01 Gru 2009, 19:36

dlatego ludzie dzielą się na tych wajchlujących i na tych nie wajchlujących :mrgreen:
faster ...harder...
saszka091
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 02 Gru 2009, 13:50

Nie da się jednak ukryć, ze np jazda po zatłoczonej warszawie z automatem to wielkie udogodnienie.
Awatar użytkownika
brodka
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: garbusland

Post» 02 Gru 2009, 17:16

nom panie brodka.dzisiaj akurat musialem sie troche pokrecic po naszej "tragicznej" stolicy i automat to rewelacja.a w trasia przelaczam sobie na tip-tronic i jade tak jak mi sie podoba,tym bardziej ze nieporownywalnie lepiej ciagnie na tym trybie.. :grin:
faster ...harder...
saszka091
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 02 Gru 2009, 21:17

Radość z jazdy polega m.in. na zmienianiu biegów. Także może i automat jest wygodny, ale jak tam wolę manuala.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
Awatar użytkownika
Dishman
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 03 Gru 2009, 18:35

akurat ja czerpie radość nie ze zmiany biegów a z mocy jaka posiada moje autko,moze i nie jest to kosmos ale przyzwoicie sie tym smiga. p.s.a czy w polonezie przyjemnoscia z jazdy jest zmiana biegów czy ten moment kiedy w końcu z niego wysiadasz? :lol:
faster ...harder...
saszka091
Nowicjusz
Nowicjusz