Legion1349 napisał(a): nie rozumiem o co wam chodzi z tym numerem vin uczepiliście się tego, w nowym dowodzie masz wbity numer vin jaki widnieje na nadwoziu, a polskie przepisy traktują to tak skoro samochód ma pierwszy przegląd i został dopuszczony do ruchu drogowego w polsce, w efekcie czego jest zarejestrowany i ma polskie blachy to w tym przypadku numer vin (z cyfrą mówiącą że jest RHD) jest traktowany jako dostosowany do naszych przepisów i naszego ruchu drogowego. Nie ma żadnego wbijania/aktualizowania numerów vin w karcie pojazdu itp. Tak mi dzisiaj powiedział kierownik wydziału komunikacji w sosnowcu, gdy byłem wyrejestrować swój stary samochód. Rozumiem o co chodzi pociesznemu, ale wydaje mi się że puki nie będzie w polsce nowelki ustawy, odnoście samochodów LHD i RHD, to tak naprawdę każdy będzie mógł wysnuwać własną teorię na temat numeru vin itp.
tak tylko zapomniał o jednym

pewnie dlatego że nie jest diagnostą

nie jest aktualizowany nr VIN tylko jest adnotacja że VIN nie zgadza się ze stanem faktycznym, tak jak przy zmianie silnika na większy/mniejszy bądź zasilania innym paliwem, WK ma to gdzieś bo to nie jego broszka, tylko Twoja jak pan na stacji powie ze nie podbije Ci przeglądu bo to nie jest samochód od tego VINu

po to dostałeś kartę pojazdu (taka bordowa książeczka co ci ją w domu kazali trzymać

)
abstrahując od tego w Polsce jest niedobry zwyczaj interpretowania przepisów przez kierownika i przez to są czasem wielkie rozbieżności miedzy powiatami co do wymaganych dokumentów i możliwości przeprowadzenia danych czynności