Jak ulepszyć pracę silnika 1,4 l. Seat Cordoba. Pomocy...

Moderator: fs.tuning
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Re: Jak ulepszyć pracę silnika 1,4 l. Seat Cordoba. Pomocy..

Post» 17 Sty 2008, 17:20

Kolejny przykład hamstwa na naszym forum (karolek). Kolego nie oceniaj ludzi których nieznasz, wogóle nie oceniaj ludzi bo niemasz do tego prawa.

Wykresów z hamowni nie posiadam, bo nie podniecam się papierkami, pierwszy test robiłem zaraz po kupnie samochodu baz żadnych modyfikacji żeby sprawdzić w jakiej kondycji jest silniczek, drógi natomiast podczas zlotu w na lotnisku w Szymanach po założeniu części wyżej wymienionych interesował mnie przyrost mocy silniczka i byłem naprawdę miło zaskoczony.

Kolega który założył ten temat prosił o rady co do zwiększenia mocy silnika BEZ JEGO WYMIANY, ale ktoś chba poprostu niedoczytał pytania.

Zmiana silnika niedaje praktycznie żadnych rezultatów, bo jeśli nasz kolega ma zamiar np. pościgać się tym autem na dystansie 1\4mili na jakimś zlocie to montując silnik np. 2.0 wolnossący nieosiągnie niczego bo automatycznie zostanie przydzielony do grupy startowej o pojemności 2.0 i będzie startował z autami o tej samej pojemności które napewno zostałt poddane jakimś nawet drobnym modyfikacjom.

Jeśli natomiast nasz kolega zostawi w swoim aucie seryiny silnik 1.4, podkręci go nawet o 20KM, zredukuje trochę masę auta to będzie miał owiele lepsze szanse na osiągnięcie jakiegoś wyniku, ponieważ zostanie przydzielony do grupy startowej o pojemności np. od 1.3 do 1.4.

Silnika zmieniać niewarto, to już lepiej sprzedać auto i kupić jakieś z większym silnikiem a te 2.500zł dołożyć do wyposarzenia lub kupić żonie albo dzieciom jakiś prezent. To jest moje skromne zdanie na ten temat.
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Mazowieckie

Re: Jak ulepszyć pracę silnika 1,4 l. Seat Cordoba. Pomocy..

Post» 18 Sty 2008, 14:08

Szanowny kolego :) nie chciałem Cię urazić :) nie oceniam Cię ;)

Mam swoje zdanie, i Ty je masz :) różnica poglądów?? cóż, od tego jest forum, żeby przekonać rozmówcę do swoich racji :)

po prostu - nie przedstawiłeś racjonalnych argumentów :) MOIM ZDANIEM :)

ja osobiście uważam, że swap na większy silnik jest korzystniejszy, zwłaszcza że jest tańszy niż dłubanie :) jeśli kogoś interesuje drobny przyrost mocy za małe pieniądze - niech kombinuje :)

owszem, doczytałem, że kolega wolałby nie zmieniać silnika. ustosunkowałem się do tego, pisząc co o tym myślę.

mam swoje zdanie, i chamstwem jest określanie go jako chamskie :)
Renault 5 GTL '88 ;)
karolek
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 28 Kwi 2009, 10:48

Widzę, że Karolek to typowy wirażka :razz:
Co do tuningu: Bolo napisał o kilku podstawowych pierdółkach, które faktycznie tą moc mogą dać. A swap na większy motor to już większa zabawa. Kupno samego 2.0 to nie wszystko. Skąd wiesz, że silnik, który kupisz będzie dobry? Sam motor nie będzie pracował. Przyda mu się alternator, rozrusznik, komputer, wydech no i odpowiednia skrzynia...
Co więcej, wątpliwe jest żeby mocowanie silnika 1.4 jest identyczne jak 2.0. W przypadku opla wiąże się to nawet z wymianą przedniego zawieszenia.
Słucham teraz argumentów Karolka za SWAPem.
opel calibra 2.0 OHC
citroen xantia 1.9TD
renault 19 1.9D
opel corsa 1.4 OHC
vw passat b5 3BG
Radeo87
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Zaręby

Poprzednia

Tuning