Jakie 4X4 kupić

Moderatorzy: fourup, fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Re: Jakie 4X4 kupić

Post» 14 Sty 2011, 10:01

A w moim Pininie TC ani ESP nie ma, więc mam pure AWD (na śniegu zakręty pełen ogień i bokiem idzie aż miło), w Foresterze też można na stałe wyłączyć bez wpływu na napęd więc nie każdy SUV jest do d.... ;)
mstrucz
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: Gdynia

Post» 15 Sty 2011, 14:35

ogólnie każdy :mrgreen:
ze względu na połączenie wad terenówki (którą nigdy nie będzie) i osobówki (którą już nie jest)... inna spawa że dala niewielkiej liczby osób jego zalety są ważniejsze niż wady, a nie chcą jeździć terenówką ;) no i moda :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

Post» 16 Sty 2011, 00:46

Witam . Kolego Pocieszny cz mógłbyś wskazać auto terenowe ,które mieści się w 8 litrach ON. Stale odbija się z czterech . Jest równie szybkie i zwrotne jak auta osobowe.
piotr R
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: WGM

Post» 16 Sty 2011, 13:44

ladndver discovery III generacji :mrgreen:
Jeep wrangler Rubicon z zilnikiem merca (co prawda 8,5-9)
Toyota LandCruiser 3,0 (79)

BTW większość nowych silników pali poniżej 9 litrów (oczywiście w normalnym użytkowaniu)
pocieszny
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 16 Sty 2011, 14:03

Discovery 2 na co dzień jest ok. Tylko spalanie min 10l średnio 12l. Tak twierdzi zaprzyjaźniony właściciel TD 2,5
piotr R
Aktywny
Aktywny

Miejscowość: WGM

Post» 16 Sty 2011, 14:09

tak , wszystkie trzy na nasze statystyczne dochody :evil: i zakup i serwis pikuś :wink:

ale niebardzo widzę docenta Pociesznego jak gadżeciarnią DiscoIII z guzikami
i elektroniką codziennie wali przez las i haszcze na skróty
i czochra brzuchem po kamulach czy korzeniach, bo błoto po kolana to norma

zasobny znajomy nabył taką LR3 wykorzystuje troche na dojazdy na budowy,
tyle żę troche sie pieni :mrgreen: jak jedzie do serwisu do Wrocka ,
pociesznie /bez urazy/ wygladała jego żonka jak przy nadzieji wsiadała do auta ..bez kraweżnika ,
bo że tesciowa nie da rady to może być :wink:
ps. i chyba już tylko Rubicon ma oba sztywne mosty
Doc. Pocieszny wdzięczni jesteśmy za wiedze i porady, ale pewnej statystycznie grupie
suy pasują nam pod du.y :oops: bardziej niż nudne i ciasne kompakty
zamiast zwalać na okoliczności i warunki -pora je wcześniej uwzględniać
sympatyk
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: na skraju grodu
Auto: Freeland/117 e picc. scuderia
Prawo jazdy od: 15 09 1976

Post» 16 Sty 2011, 15:57

piotr R napisał(a):Witam . Kolego Pocieszny cz mógłbyś wskazać auto terenowe ,które mieści się w 8 litrach ON. Stale odbija się z czterech . Jest równie szybkie i zwrotne jak auta osobowe.

Żadne z wymienionych przez Pociesznego aut nie mieści sie średnio w 8l ON -> nie ma cudów.
Wszystkie są napędzane na 4 łapy ale cudów nie ma -> w 8l ON średnio tylko SUV sie zmieści z napędem na 1 oś i dołączanym tyłem.
Forek ten a dieslem da rade spełnić to wymaganie;) ale i to nie terenówka.

Pozdro.
Pozdrawiam.
przemo.d
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: Polska

Post» 16 Sty 2011, 21:05

akurat użytkuje od czasu do czasu wszystkie 3 z wymienionych również w terenie, i oczywiście po przygotowaniu w teren żaden z nich nie pali 8-9 tylko w granicach 11-17 :mrgreen: ale w serii spokojnie można zmieścić się w 8-9 literkach,
na co dzień prywatnie użytkuje Montereya/Troopera 3,2 V6 i to potrafi zejść do 11,3 litra beny w cyklu mieszanym :wink:a patrol po przygotowaniu delikatnym w teren spala w granicach 11 ON (4,2 diesel)
sympatyk, przecież napisałem że dla niektórych zalety SUVa przewyższają jego wady tak jak dla niektórych zalety samochodu terenowego przewyższają jego wady, to jest przecież normalne :wink: a niektórzy wolą jeździć rajdówką. każdy lubi co innego choć sam przyznasz że jeżdżenie rajdową wersją jakiegokolwiek hathbacka jest paranoją :mrgreen: a gadżeciarnią D3 byłem na przykłąd na Maramureszu :mrgreen: czasem taka gadżeciarnia przy umiejętnej obsłudze potrafi więcej niż niejeden hardmadafaka zawodnik :wink:
przemo.d, jak chcesz terenówke która w seryjnej wersji spali mniej niż frelek to kup sobie Jimnika z 1,9TDi :wink: spokojnie zejdziesz poniżej 7 :mrgreen: ale warunek miał być stały napęd obydwu osi

żeby było jasne ja nie neguje SUVów ogólnie, neguje w większości użytkowników, którzy nie mają zielonego pojęcia co mają i do czego jest to zdolne i do czego to można i należy wykorzystać :wink: widome że dal osób mających średni dojazd do domu w górach takie auto jest idealne i nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie się z tym sprzeczał, ale jak czytam tematy zwykle jaki SUV do miasta, no to sory, czuje że za kilka miesięcy będe coś takiego wyciągał z rowu, a właściciel będzie wielce zdziwiony dlaczego się w nim znalazł :mrgreen:
pocieszny
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 16 Sty 2011, 23:57

pocieszny napisał(a):czasem taka gadżeciarnia przy umiejętnej obsłudze potrafi więcej niż niejeden hardmadafaka zawodnik
-
tak dużo zależy od ...kierownika
bo jak pisano wcześniej w zmaganiach z podłożem oprócz opon, techniki bardzo wazne jest doświadczenie i zdrowy rozsądek
zamiast zwalać na okoliczności i warunki -pora je wcześniej uwzględniać
sympatyk
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: na skraju grodu
Auto: Freeland/117 e picc. scuderia
Prawo jazdy od: 15 09 1976

Post» 19 Sty 2011, 13:41

jednym słowem Panowie straciłem ochote na zakup ravki po przeczytaniu wszystkich postow :neutral:

[ Dodano: 20 Styczeń 2011, 15:51 ]
A co z kołem dwumasowym w ravce? :idea:
słyszalem ze kolo 180tys wysiada a koszt wymiany jest znaczny okolo 3 tys?
czy to prawda :?:
angel01011990
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Łuków

Post» 20 Sty 2011, 21:01

angel01011990 napisał(a):jednym słowem Panowie straciłem ochote na zakup ravki po przeczytaniu wszystkich postow :neutral:

[ Dodano: 20 Styczeń 2011, 15:51 ]
A co z kołem dwumasowym w ravce? :idea:
słyszalem ze kolo 180tys wysiada a koszt wymiany jest znaczny okolo 3 tys?
czy to prawda :?:

Dwu masowe koło zamachowe jest we współczesnych dieslach traktowane jako element eksploatacyjny i wymieniane najczęściej wraz ze sprzęgłem, dotyczy wszystkich producentów.

Pozdrawiam
Pozdrawiam.
przemo.d
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: Polska

Poprzednia