Zastanawiam sie nad autami typu:
- Astra II hatchback(rocznik ok. 2000. silnik: 2.0 DTI)
- Seat Ibiza IIFL (99-02, 1.9TDI)
- Ford Focus (1.8TDDCi)
- Fiat Stilo lub Alfa 147 (2001r. 1.9JTD).
Z benzyniakow raczej zrezygnuje poniewaz paliwo jest w cenie a na instalacje gazowa z kolejnymi kosztami rzucac sie nie bede. Ropa tansza, nadodatek moge miec jeszcze taniej niz na stacjach
Stilo/Alfa - Z tego co slyszalem Fiaty Stilo i Alfy sa dosyc awaryjne, czesto cos im dolega a czesci nie sa takie tanie do oplow, czy to prawda nie potwierdze bo nie mam z tym doswiadczenia. Przyciagnely mnie wygladem - nie ma co ukrywac, wygladaja niebanalnie ale wyglad dla mnie to punkt na koncu listy potrzeb do auta.
Ibiza - w miare tez mi wpadla w oko, nie wiem jak z awaryjnoscia. Mialem przyjemnosc jazdy z silnikiem 1.9TDI i powiem ze naprawde zwawo idzie.
Na gorze listy postawil bym jednak Opla Astre II, z sentymentu.. wczesniej mialem Astre F - 1.6 isuzu
Odnosnie Focusow jestem ciekaw co do dieslow oferowanych w tych modelach, duzo slyszalem ze sie blacha sypie i czesto lubi cos popsuc.
Jeszcze raz, licze na wasze zdanie i podpowiedz bo poki co moim faworytem jest Astra II w 2.0 DTI ale mam chwile czasu wiec i chwile moze sie znajdzie na zmiane zdania. Za informacje z gory dziekuje.
[ Dodano: Wto Gru 29, 2009 23:57 ]
Zapomnialem wspomniec jeszcze o jednej waznej kwestii - eksploatacja. Nie orientuje sie w cenach czesci do wymienionych przeze mnie aut. Z tego co wiem to do japonczykow sa duzo drozsze dlatego ta czesc aut pominalem. Dowiedzialem sie, ze Astra II 2.0 DTI nie ma paska rozrzadu tylko smiga na lancuchu wiec tutaj juz pare zlotych moze zostac w kieszeni.