Jazda bez prawa jazdy

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Jazda bez prawa jazdy

Post» 30 Sie 2008, 23:19

Cześć za jazde bez prawka normalnie obowiązuje kara 500zł i odroczenie prawa jazdy o 3lata ,a teraz słyszałem ,że znieśli to odroczenie. Wiecie cos o tym?
majo
Nowicjusz
Nowicjusz

Jazda bez prawa jazdy

Post» 31 Sie 2008, 10:37

Jeżeli masz prawko,a zostawiłeś je z domu,bądz gdzieś zgubiłeś i podczas kontroli tego dokumentu nie masz przy spbie,to dostajesz mandat 500 zł za brak wymaganych dokumentów no i nie możesz jechać dalej samochodem.
A jeżeli jedziesz samochodem bez prawka i nie masz go wogóle,to sprawa zostaje skierowana do sądu i sąd wymierza ci karę.Zazwyczaj jest to kara pieniężna,ale zdarza się też,że jest zakaz wyrabiania prawa jazdy przez jakiś okres czasu(np. 3 lata).Dodatkowo ukarany zostać może właściciel samochodu za to,że nie zabezpieczył właściciwie samochodu.A ten kto kierował tym samochodem może zostać oskarżony o kradzież,jeżeli zabrał samochód bez zgody właściciela(czyli poprostu ukradł).
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Miejscowość: Tychy

Re: Jazda bez prawa jazdy

Post» 31 Sie 2008, 11:32

MotoAlbercik napisał(a):Jeżeli masz prawko,a zostawiłeś je z domu,bądz gdzieś zgubiłeś i podczas kontroli tego dokumentu nie masz przy spbie,to dostajesz mandat 500 zł za brak wymaganych dokumentów no i nie możesz jechać dalej samochodem.

mylisz się jeżeli nie masz prawka przy sobie czyli zostawiłeś w domu dostajesz mandat 50zł wiem to na pewno bo sam się spotkałem z takim przypadkiem i dostałem 50zł i 2 punkty karne ;)
Awatar użytkownika
Luke16
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Łódź
Auto: Opel Vectra A i B
Prawo jazdy od: 12 03 2008

Post» 02 Wrz 2008, 15:12

Sorki,małe niedopatrzenie z mojej strony.Jeżeli jest prawko,ale nie masz go przy sobie,to jest mandat 50 zł,jak pisał kolega powyżej.A jak nie masz wogóle i prowadzisz,to jest 500 zł lub sąd grodzki,w zależności od sytuacji,którą określa policjant.
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Miejscowość: Tychy

Post» 07 Wrz 2008, 22:43

E to chyba zaczekam na to prawko ,dzieki za odpowiedzi ;]
majo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 07 Wrz 2008, 23:10

o lol jhahahahaha; D chciałeś na pałe jezdzić furą :D o lol , wpadłbyś szybko moim zdaniem ... już motorem lepiej ;-)
Awatar użytkownika
EXAL
Zaawansowany
Zaawansowany