Kia ma zasadniczą wadę: 7 lat gwarancji. Dlaczego 7 lat gwarancji to wada? To są kajdany na 7 lat, na korzystanie z serwisów ASO. Wg mnie 2 - 3 lata wystarczą, żeby wykluczyć poważne usterki, dalsze płacenie za przeglądy w ASO jest bez sensu. Serwisy KIA... tu musiałbyś popytać innych użytkowników KIA z twojej okolicy jak podchodzą szczególnie do napraw gwarancyjnych. Możesz spytać policjantów jak oceniają to auto

KIA to nowa sieć serwisowa i często słyszałem, że pracujący tam technicy to ludzie z łapanki. Były tez problemy z lakierem, fabryka na Słowacji nie udźwignęła popularności modelu i wypuszczali samochody z niedoschniętym lakierem na fabryczne parkingi, skutkowało złuszczaniem się bezbarwnego lakieru. Nie wiem czy to wciąż aktualny problem ale robili to w ramach gwarancji, z tym że malowali tylko uszkodzone elementy a nie całe auto, wprawny lakiernik na pewno zobaczy różnicę.
Jeśli chodzi o FOCUSA, to dobrze się prowadzi, poza tym jest bardzo głośny powyżej 120km/h i bardzo dużo pali. Z silnikiem 1.6L spalanie przy prędkościach autostradowych dochodziło do 15L/100km. Fotele mało wygodne, chyba lepsze są w KIA. FOCUS ogólnie jest dosyć trwałym modelem i nie sprawia zbyt wielu kłopotów, serwis forda też jest ok i robią w wyznaczonych terminach.