Witam.
Nie wiem czy zakładam temat w dobrym miejscu ale w zasadzie dotyczy on narzędzie które chcę zrobić sobie sam tylko mam parę pytań. Tak jak w temacie, chcę sobie zrobić sam klucz łańcuchowy. Wiem wiem, mogę go kupić tylko w hurtowni motoryzacyjnej która jest niedaleko mnie krzyczą za najtańszy klucz do filtra 35zł. Mogę kupić na allegro ale dojdą koszty wysyłki. Tak czy siak 30zł najmarniej muszę wydać. Albo i nie muszę ... Bo łańcuchów rowerowych u mnie pełno, pewne zdolności posiadam (już zrobiłem sobie sam ściski do sprężyn które się bardzo przydają), materiał również posiadam. Jednym słowem jest z czego zrobić. Tylko nie wiem jaka jest zasada działania takiego klucza. A jeśli nie wie się jak coś działa, nie da się tego zrobić. Czy ten klucz jest samo zaciskowy? Używał będę go do filtra oleju. Czy muszę zrobić go tak aby był idealnie dopasowany do rozmiarów filtra? Jak on później działa? Zakłada się go na tą część okrągłą (gładką) filtra czy na tą końcówkę która jest że tak powiem ścięta aby można było nasadzić tam klucz nasadowy. Generalnie będę wdzięczny jeśli mi ktoś powie o nim wszystko to co wie. Niestety w sieci nie mogę znaleźć nic konkretnego prócz zdjęć a same zdjęcia mi nic nie mówią.
Pozdrawiam.