MotoAlbercik napisał(a):Co do EGR - nie zgodzę się z Seba TDI - zawór EGR ma znaczenie dla pracy silnika i to wielkie. Nawet nie trzeba być zbytnio mądrym w tym temacie, bo wystarczy wygoglować i wszystko jest napisane - po co jest, jak działa, jakie są objawy uszodzenia bądz zanieczyszczenia tego zaworku itd itd
No to ja sie chce dowiedziec po co jest egr oraz katalizator jak tez PFD.
Z tego co ja wiem to ekolodzy to wstawili a nie projektant silnika.
Tak sie sklada ze wiedze na ten temat oraz praktyke (od razu mowie ze na vw i audi) nabylem nie waska.
Egr oslania cisnienie spalin dzieki czemu auto jest zamulone.
Kieruje spaliny do dolotu co zadusza silnik (sztachnij sie dymem to zobaczysz o czym mowie).
Po odlaczeniu turbinka przyjemnie gwizdze na postoju, auto jest zrywniejsze, mniej pali w jezdzie jednostajnej.
To samo tyczy sie odmy, zadusza i oslabia.
Katalizator, spreza spaliny i silnik musi przeciskac je przez kata, wykruszenie czy wuciecie daje znaczna odczowalna roznice.
DPF, niestety do tego trzeba grubiej pogrzebac zeby usunac, ale ogolnie to jak drogi katalizator szeregowo.
Wejdzcie sobie na forum passata, audi moja ''interpretacje'' jakos 99% popiera, 1% mowi ze nie ruszac bo tak ma byc, ale od hasla ''tak musi byc'' to zygac mi sie chce.
MotoAlbercik napisał(a):Jesteś pewny, że te kurtyny masz w fotelu? Bo mnie cały czas się wydawało, że kurtyny są w innym miejscu... Ciekawe w jaki sposób one działają w razie wypadku - otwierają się na plecy, czy tyłek
Tak jestem pewny, kazdy passat b5 czy bpfl ma kurtyny boczne w fotelach, i wybuchaja miedzy kierowca/pasazerem a drzwiami w trakcie udezenia bocznego.
[ Dodano: 25 Luty 2011, 15:11 ]kuba-warsztat napisał(a):przez 10lat trochę się tego ponaprawiało
bez obrazy, ale jak twierdzenia ''pana slawka'' popierasz to watpie.
Zabrudzony egr moze jedynie powodowac dymienie, a jego zabrudzenie jest wina odmy na wlocie oraz sadzy ze wedrujacego na domieszke do czystego powietrza.
Akurat przepustowosc dolotu sie przez to nie zmniejsza i nie ma opcji na pogorszenie osiaguw.
I jeszcze raz, przyczyna kopcenia i check emision nie jest egr, bo on sam sie olejem nie brudzi ale brudzi go ODMA.