Auto: BMW E30
Moc: 100KM
Wysłany: 19 Wrzesień 2009, 22:01 Re: Które opony na zimę
Mam podobne pytanie bo chcem zakupic 2 sztuki zimówek na tył do mojej E30, i ciekawy jestem waszej opinii na temat opon dębica frigo 2, bo o takich własnie myślałem. Moze macie jakieś lepsze propozycje w podobnym przedziale cenowym?
Wysłany: 20 Wrzesień 2009, 08:24 Re: Które opony na zimę
Na Dębicach nie jeździłem ale z pewnością mogę polecić Fuldy w pierwszym samochodzie śmigałem na Fuldach i teraz też kupiłem Fuldy jak dla mnie bardzo dobre opony. Szczególnie zaskoczyły mnie bardzo dobrym trzymaniem na mokrej nawierzchni.
Wysłany: 3 Październik 2009, 15:11 Re: Które opony na zimę
Witam!
Z tych 2 wybrał bym Dębice.
Dobra alternatywą dla tych oponek jest DAYTON lepsza jakość a cena podobna
Pozdrawiam!
_________________ Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
stasiowski121 Gość
Wysłany: 3 Październik 2009, 15:43 Re: Które opony na zimę
Witam.
Polecam opony Dębica Frigo III bardzo dobrze trzymają się podłoża, w głębokim śniegu dobrze się spisują, dobrze odprowadzają wodę spod kół jednak odrobinkę błota i stoimy w miejscu - mówię tutaj o wiosennych roztopach kiedy miejscami jest zwykłe błoto np. na podwórkach.
Ale na to nie ma dobrej opony zimowej bo jak sama nazwa wskazuje nie do błota zwykłego są stworzone
Wysłany: 8 Październik 2009, 21:04 Re: Które opony na zimę
Kiedys w oponiarskim kupilem 4oponki EUROPA jakiej firmy nie wiem, ale super sie trzymaly jezdni szczegolnie sniegu.
Testowalem na lodzie to podczas ruszania opony zdzieraly lod do asfaltu, podczas hamowania (bez ABSu) czuc bylo ze auto sie zatrzymuje i pewnie trzyma sie na jezdni.
Wiecej juz nie spotkalem tych opon. Jezdzilem 3 zimy.
Wysłany: 9 Październik 2009, 20:51 Re: Które opony na zimę
zbychu57 napisał/a:
Mam jeszcze jedno pytanie, jak duże będzie przekłamanie licznika jak kupie oponki 175/65r14 jeżeli oryginalnie w e30 są 175/70r14?
Nie chce mi się już liczyć ,przerabialiśmy już ten temat i mózgownice nam parowały ,na tych drugich oponkach będziesz szybciej jechał wedle wskazań licznika gdzieś o jakieś 3-4 km/h.
marcino86 Gość
Wysłany: 17 Październik 2009, 11:26 Re: Które opony na zimę
zbychu57 napisał/a:
Mam jeszcze jedno pytanie, jak duże będzie przekłamanie licznika jak kupie oponki 175/65r14 jeżeli oryginalnie w e30 są 175/70r14?
Wysłany: 17 Październik 2009, 16:03 Re: Które opony na zimę
Witajcie
Spotkałem się z opinią, że zimówki lepiej kupować o 1 rozmiar szerokości mniejszy niż standardowe (zamiast 165/60 kupić 155/60). Czy to prawda ?
Auto: BMW E30
Moc: 100KM
Wysłany: 17 Październik 2009, 16:23 Re: Które opony na zimę
Generalnie na zimę(śnieg) lepsza jest węższa opona ze względu na większy nacisk na centymetr kwadratowy. Dużo zależy też od bieżnika. Jedna opona lepiej trzema na śniegu (gruby bieżnik) inna lepiej na suchym lub mokry asfalcie. Zimowa opona posiada tzw. lamele, które odkształcają się pod wpływem nacisku opona na podłoże i wgryzają się w nie. Im większy nacisk na centymetr kwadratowy, tym lepsza przyczepność. Można to zaobserwować w samochodach rajdowych na jak cienkich oponach jeżdżą w zimowych rajdach